Η έλλειψη ταλέντου και η “απροθυμία” των εργαζομένων το 2022

Η έλλειψη ταλέντου και η “απροθυμία” των εργαζομένων το 2022
Istock

Οι τάσεις που ανέδειξε η πανδημία στην αγορά εργασίας και οι εκτιμήσεις για το 2022 από τον όμιλο Adecco.

Ένα από τα πλείστα προβλήματα που δημιούργησε ή ενέτεινε η πανδημία κατά την τελευταία διετία σε ό,τι αφορά την οικονομική δραστηριότητα αφορά και τον χώρο της απασχόλησης. Από τη μια το κύμα «της μεγάλης παραίτησης» και από την άλλη οι ταχύτατοι ρυθμοί με τους οποίους η τεχνολογία αλλάζει το εργασιακό περιβάλλον, δημιούργησαν σημαντικά κενά στελέχωσης των επιχειρήσεων παγκοσμίως.

Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα τάσεων της Adecco, όσο η οικονομία ανακτά το χαμένο έδαφος, τόσο θα αποκαλύπτονται τα προβλήματα και στον τομέα της εργασίας, είτε λόγω της έλλειψης ταλέντων και εκπαιδευμένων εργαζομένων, είτε λόγω της απροθυμίας αυτών να εισέλθουν ξανά σε εξαντλητικά μοντέλα εργασίας.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Adecco, η έλλειψη ταλέντων θα έχει αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη. Πέρα από τους χρόνιους λόγους, όπως η στροφή προς την αυτοματοποίηση και την ψηφιοποίηση, η πράσινη μετάβαση και η αναντιστοιχία μεταξύ εκπαίδευσης και αναγκών στον χώρο εργασίας, το πρόβλημα επιδεινώθηκε λόγω της πανδημίας. Πολλές χώρες είδαν δυσανάλογα υψηλό αριθμό εργαζομένων να συνταξιοδοτούνται πρόωρα και να εγκαταλείπουν το εργατικό δυναμικό, ενώ επιπλέον περιορισμοί στα σύνορα παρεμπόδισαν την κινητικότητα των ταλέντων. Τέλος, ο ίδιος ο ιός συνέβαλε στην έλλειψη ταλέντων, επηρεάζοντας την υγεία και την ικανότητα ή την προθυμία των ανθρώπων να επιστρέψουν στο χώρο εργασίας.

Μόνο στις ΗΠΑ τα στοιχεία δείχνουν ότι τον Ιούλιο, στην αρχή της τάσης, τέσσερα εκατομμύρια Αμερικανοί εγκατέλειψαν τη δουλειά τους. Είναι πλέον σαφές ότι οι εργαζόμενοι αναθεωρούν τι είναι σημαντικό στην επαγγελματική τους ζωή, προτάσσοντας την υγειονομική περίθαλψη και την ευημερία (wellbeing), ενώ αναμένεται ότι θα απαιτούν περισσότερα και καλύτερα οφέλη με στόχο τη μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Εκτιμάται δε ότι η εφοδιαστική αλυσίδα και η κρίση έλλειψης ταλέντων θα επηρεάσουν και τις οικονομικές προοπτικές για το επόμενο έτος. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η παγκόσμια ανάκαμψη συνεχίζεται, αλλά η δυναμική της έχει αμβλυνθεί καθώς από 5,6% φέτος και 4,5% το 2022, αναμένεται να επανέλθει στο 3,2% το 2023. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι χώρες θα πρέπει να επενδύσουν σε προσπάθειες ανανέωσης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων γρήγορα, εάν θέλουν να αποφύγουν μια μακροπρόθεσμη αύξηση της ανεργίας που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη.

Πράσινη μετάβαση αλλά με όρους βιωσιμότητας και για τους εργαζόμενους

Η πράσινη μετάβαση είναι εδώ και οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο θα επηρεαστούν από τη στροφή προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Το 2021, η συζήτηση στράφηκε γύρω από τις πράσινες δεξιότητες, αλλά παραμένει αναπάντητο το πώς θα πραγματοποιηθεί αυτή η μετάβαση για τους εργαζομένους. Θα πρέπει να ακολουθηθεί μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση έτσι ώστε η επερχόμενη πράσινη μετάβαση να είναι δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς με τις εταιρείες να καλούνται να επενδύσουν στο ανθρώπινο δυναμικό τους.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Υπάρχουν δύο βασικά μέρη για έναν επιτυχημένο ψηφιακό μετασχηματισμό. Το πρώτο αφορά στον μετασχηματισμό των βιομηχανιών και των εταιρειών και στην επίδραση που έχει στις δεξιότητες. Πρόσφατη έρευνα του Ομίλου Adecco διαπίστωσε ότι το 66% των εργαζομένων πιστεύουν ότι πρέπει να αποκτήσουν νέες δεξιότητες για να παραμείνουν απασχολήσιμοι τα επόμενα χρόνια και μόνο το 37% των μη διευθυντικών στελεχών πιστεύουν ότι η εταιρεία τους επενδύει στις δεξιότητες και στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους. Το δεύτερο αφορά στον αντίκτυπο που έχει η ψηφιοποίηση στην κουλτούρα ενός οργανισμού (για παράδειγμα στην εσωτερική επικοινωνία).

Στην πράξη η ψηφιακή μετάβαση πρέπει να συνοδευτεί και με μια στροφή σε ευέλικτα μοντέλα εργασίας δίκαια και χωρίς αποκλεισμούς. Οι κατάλληλες πολιτικές θα βοηθήσουν τη μετάβαση στην ευέλικτη εργασία ενώ η μακροπρόθεσμη εφαρμογή της θα ενισχύσει την παραγωγικότητα, την καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και θα ανοίξει κρυφές δεξαμενές ταλέντων.

Ευάλωτες οι γυναίκες εργαζόμενες

Η ένταξη και η ισότητα των εργαζομένων θα αποτελέσουν βασικό πεδίο προβληματισμού μέσα στο 2022, σύμφωνα με την Adecco. Είναι σαφές ότι η πανδημία είχε δυσανάλογη επίδραση στις γυναίκες μια και δεκαετίες προόδου για την ισότητα έχουν αναιρεθεί καθώς οι γυναίκες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την αγορά εργασίας για να φροντίσουν την οικογένεια. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, λιγότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες θα επανενταχθούν στην αγορά εργασίας κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης του Covid-19.

Όσον αφορά την ισότητα, δεν σημαίνει απλώς ότι δίνονται σε όλους οι ίδιοι πόροι ή ευκαιρίες άλλα ότι οι οργανισμοί θα πρέπει να διαθέσουν τους συγκεκριμένους πόρους και τις ευκαιρίες που οι εργαζόμενοι χρειάζονται για να επιτύχουν ένα ίσο αποτέλεσμα, λαμβάνοντας υπόψη τα διαφορετικά σημεία εκκίνησης, τις ανάγκες και τις διαφορετικές περιστάσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα