Η Εθνική Τράπεζα μηδενίζει το δανεισμό από τον ELA

ΕΘΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΗΣ)
ΕΘΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΗΣ) EUROKINISSI

Πρώτη ελληνική τράπεζα που μηδένισε τον δανεισμό από τον ELA - Περαιτέρω έμφαση στην χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Τον μηδενισμό του δανεισμού της δανεισμό από τον Έκτακτο Μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας (ELA) εξασφάλισε η Εθνική Τράπεζα, αποτελώντας έτσι την πρώτη ελληνική τράπεζα που το πετυχαίνει.

Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με πληροφορίες όχι μόνον πετυχαίνει την απεξάρτηση της από τον ELA αλλά διαθέτει ήδη και πλεονάζουσα ρευστότητα που μπορεί να την χρησιμοποιήσει στο ενδεχόμενο επιδείνωσης των συνθηκών ρευστότητας στην αγορά.

ADVERTISING

Η απεξάρτηση της Εθνικής Τράπεζας από τον ακριβό, συγκριτικά, δανεισμό του ELA, της επιτρέπει μεταξύ άλλων να επικεντρωθεί με μεγαλύτερη έμφαση στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, καλύπτοντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η πλήρης απεξάρτηση της Εθνικής Τράπεζας από τον ELA - που ήταν βασικός στόχος της στρατηγικής της διοίκησης της Τράπεζας - επιτεύχθηκε μεταξύ άλλων από την αύξηση των καταθέσεων και την αύξηση της χρηματοδότησης από τη διατραπεζική αγορά μέσω repos που πέτυχε η Τράπεζα στο τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο η έκθεση της Τράπεζας στον ELA είχε υποχωρήσει σε 1 δισ. ευρώ, περίπου.

Ουσιαστική συνεισφορά στην περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας της Εθνικής Τράπεζας θα έχουν και οι αποεπενδύσεις από θυγατρικές της, όπως της Εθνικής Ασφαλιστικής και των θυγατρικών της τραπεζών στην Ρουμανία και Σερβία που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν εντός του πρώτου τριμήνου 2018.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τράπεζες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Άμεσα και δραστικά μέτρα για τη μείωση των κόκκινων δανείων ζητά η ΤτΕ

Νέα μείωση του ΕLA κατά 2,8 δις ευρώ - Βελτίωση ρευστότητας στις τράπεζες

Για έξοδο από τα μνημόνια με πλέγμα στήριξης πιέζουν οι Γερμανοί τραπεζίτες

SHARE:

24Media Network