Servicers: Στα 79,65 δισ. ευρώ τα δάνεια υπό διαχείριση
Διαβάζεται σε 3'
Αυξήθηκαν οι επιχειρηματικές οφειλές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ενώ στις υπόλοιπες βασικές κατηγορίες καταγράφηκε μείωση.
- 17 Σεπτεμβρίου 2026 16:34
Στα 79,653 δισ. ευρώ ανήλθε στο τέλος του β΄ τριμήνου του 2026 η ονομαστική αξία των δανείων που διαχειρίζονται οι εγχώριες Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ) και έχουν μεταβιβαστεί σε εξειδικευμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το συνολικό χαρτοφυλάκιο αυξήθηκε κατά 59 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, όταν είχε διαμορφωθεί στα 79,595 δισ. ευρώ. Η οριακή άνοδος του συνόλου προήλθε από τα επιχειρηματικά δάνεια, καθώς στις υπόλοιπες βασικές κατηγορίες καταγράφηκε μείωση.
Άνοδος στα επιχειρηματικά δάνεια
Η ονομαστική αξία των επιχειρηματικών δανείων υπό διαχείριση αυξήθηκε κατά 350 εκατ. ευρώ και έφθασε τα 28,150 δισ. ευρώ, από 27,8 δισ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου.
Σχεδόν το σύνολο του ποσού, ήτοι 28,148 δισ. ευρώ, αφορά δάνεια προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις. Από αυτά, τα 9,817 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έναντι 9,648 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο.
Τα δάνεια προς λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παρέμειναν αμετάβλητα στο 1 εκατ. ευρώ.
Μειώθηκαν οι οφειλές επαγγελματιών και αγροτών
Πτωτικά κινήθηκαν τα δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις. Η αξία τους περιορίστηκε κατά 105 εκατ. ευρώ, στα 9,988 δισ. ευρώ, από 10,093 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου.
Μείωση κατά 187 εκατ. ευρώ σημειώθηκε και στα δάνεια προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 41,515 δισ. ευρώ. Παρά την υποχώρηση, η συγκεκριμένη κατηγορία εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το μισό του συνολικού χαρτοφυλακίου των servicers.
Στα 24,96 δισ. ευρώ τα στεγαστικά
Τα στεγαστικά δάνεια υπό διαχείριση μειώθηκαν κατά 172 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα τρίμηνο και διαμορφώθηκαν σε 24,961 δισ. ευρώ, από 25,133 δισ. ευρώ.
Μικρότερη ήταν η μεταβολή στα καταναλωτικά δάνεια, τα οποία υποχώρησαν κατά 24 εκατ. ευρώ, στα 16,218 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι στα δημοσιευμένα υπόλοιπα δεν περιλαμβάνονται τα ποσά των εξωλογιστικών τόκων ούτε οι διαγραφές που είχαν πραγματοποιήσει τα πιστωτικά ιδρύματα πριν από τη μεταβίβαση των δανείων.