Η λιτότητα αποτελειώνει την Ελλάδα

Μια εικόνα -κάτι μεταξύ του κοινωνικά παράλογου και της ίδιας της κοινωνίας. Ακροβάτες που ισορροπούν στο κενό ενός Κοινοβουλίου που καλείται από σήμερα να εγκρίνει ένα νέο προϋπολογισμό λιτότητας. Λίγα μέτρα πιο κάτω περιφερόμενες δυστυχίες ξεκουράζουν τις πληγωμένες μοναξιές τους στα παγωμένα τσιμέντα της πλατείας Συντάγματος. Ένα στιγμιότυπο του χάους μέσα στο οποίο ζούμε, του εγωισμού και των άκρων,
Αθήνα,την νύχτα της17ης Νοεμβρίου το 2011,μιας νύχτας που τα συνθήματα για την εξέγερση του Πολυτεχνείου είχαν σταματήσει αλλά εξακολουθούσαν να είναι επίκαιρα...(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Μια εικόνα -κάτι μεταξύ του κοινωνικά παράλογου και της ίδιας της κοινωνίας. Ακροβάτες που ισορροπούν στο κενό ενός Κοινοβουλίου που καλείται από σήμερα να εγκρίνει ένα νέο προϋπολογισμό λιτότητας. Λίγα μέτρα πιο κάτω περιφερόμενες δυστυχίες ξεκουράζουν τις πληγωμένες μοναξιές τους στα παγωμένα τσιμέντα της πλατείας Συντάγματος. Ένα στιγμιότυπο του χάους μέσα στο οποίο ζούμε, του εγωισμού και των άκρων, Αθήνα,την νύχτα της17ης Νοεμβρίου το 2011,μιας νύχτας που τα συνθήματα για την εξέγερση του Πολυτεχνείου είχαν σταματήσει αλλά εξακολουθούσαν να είναι επίκαιρα...(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους ζητά η Moody's που προειδοποιεί τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι ο χρόνος τελειώνει

Ανασκόπηση των λαθών που οδήγησαν την Ευρωζώνη βαθιά στην κρίση και τους λόγους για τους οποίους οι αναλυτές της δεν αισιοδοξούν για τη συνέχεια περιλαμβάνει στην καθιερωμένη έκθεσή της εν όψει της νέας χρονιάς η Moody's.

Στο λεγόμενο outlook του 2012 για την Ευρώπη, η Moody’s κάνει λόγο για δημοσιονομικές "ασωτίες" και ανισορροπίες στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των χωρών - μελών της Ευρωζώνης που προκάλεσαν και στη συνέχεια επιδείνωσαν την κρίση κρατικού χρέους.

Μιλάει ακόμα για ανικανότητα των Ευρωπαίων πολιτικών να αντιμετωπίσουν εγκαίρως και αποτελεσματικά την κρίση και προειδοποιεί ότι η κρίση επηρεάζει άμεσα τα 17 μέλη της Ευρωζώνης, αλλά εμμέσως και την υπόλοιπη Ευρώπη, για την οποία μάλιστα, όσο δεν επιλύεται η κρίση, "οι επιπτώσεις μπορούν να γίνουν το ίδιο σοβαρές".

Οι αναλυτές της  Moody’s θεωρούν ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της Ευρωζώνης τις ελλείψεις και σε νομοθετικό επίπεδο, φέρνοντας ως παράδειγμα το ότι δεν υπάρχει ένας νομικός μηχανισμός, που θα επιβάλει στους επενδυτές το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων, ένα βήμα απαραίτητο για να αρχίσει η χώρα να "ξεφορτώνεται" το τεράστιο βάρος του χρέους.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι "αν και η δημοσιονομική απειθαρχία αρχικά φαινόταν ότι είναι η βάση των προβλημάτων της Ελλάδας, η λιτότητα είναι αυτή που προκαλεί το μεγαλύτερο κακό, αυξάνοντας την ανεργία τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ισπανία. Και μάλιστα χωρίς αποτέλεσμα, καθώς, παρά τα μέτρα, οι πληρωμές τόκων και κεφαλαίου παραμένουν σε μη βιώσιμα επίπεδα".

Η Moody’s εκτιμά πως "η έλλειψη δημοσιονομικής πειθαρχίας ήταν μόνο ένας από τους λόγους που προκάλεσαν την κρίση. Άλλοι λόγοι ήταν οι μακροοικονομικές ανισορροπίες και τα διαφορετικά επίπεδα ανταγωνιστικότητας μεταξύ των χωρών της Ευρώπης".

Σε ό,τι αφορά το "κλειδί" για την επίλυση της κρίσης, οι αναλυτές του οίκου είναι απόλυτοι και σαφείς. "Η Γερμανία οδηγεί τις επιδόσεις του συνόλου της Ευρώπης", επισημαίνουν.

Αλλά, σε κάθε περίπτωση, τα μέχρι σήμερα βήματα δεν είναι αποτελεσματικά. Η Moody’s υποστηρίζει ότι η πρόσφατη Σύνοδος της EE δεν επεφύλασσε καμία πρόοδο προς την επίλυση της κρίσης που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη. Τα μόνα "φάρμακα" που διατέθηκαν είναι η δημοσιονομική ενοποίηση και η λιτότητα.

Αλλά, αν δεν αποφασιστεί  άμεση χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στρατηγική ανάπτυξης για το σύνολο της Ευρωζώνης, οι συνέπειες εντός του 2012 θα είναι δυσμενέστερες από αυτές του 2011!

Οι ηγέτες πρέπει να δράσουν άμεσα γιατί, όπως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι αναλυτές του οίκου, ο χρόνος τελειώνει.

SHARE:

24Media Network