Η μεταβίβαση 250.000 ακινήτων στις εταιρείες διαχείρισης φέρνει σεισμικές αλλαγές

Η μεταβίβαση 250.000 ακινήτων στις εταιρείες διαχείρισης φέρνει σεισμικές αλλαγές
Ακίνητα στην Αθήνα. Eurokinissi

Γιατί οι εταιρείες διαχείρισης δεν συμφωνούν με την εκτίμηση ότι η μαζική απόκτηση ακινήτων δεν θα πιέσει τις τιμές αλλά αντίθετα θα δώσει ώθηση στην αγορά. Οι εκτιμήσεις για την πορεία των ακινήτων το 2021.

Σημαντικές ανακατατάξεις δρομολογούνται στην εγχώρια αγορά ακινήτων με το πέρας της πανδημίας και την επιστροφή σε κανονική οικονομική δραστηριότητα λόγω του γεγονότος ότι οι εγχώριες εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων θα συσσωρεύσουν στην κατοχή τους περί τα 250.000 ακίνητα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες στο συνέδριο Fin Forum 2021 ο Πρόεδρος της doValue Greece Θ. Καλαντώνης περίπου 1.000.000 ακίνητα αποτελούν σήμερα εξασφαλίσεις σε κόκκινα δάνεια μεταξύ των διαφόρων τραπεζών. Σε περίπου 20%-25% από αυτά δεν θα είναι εφικτό, σύμφωνα με τον κ. Καλαντώνη, να βρεθεί κάποια λύση με τους δανειολήπτες, με αποτέλεσμα οι διαχειριστές κόκκινων δανείων να κληθούν τα επόμενα χρόνια μέσω των εταιρειών διαχείρισης ακινήτων να βρουν λύσεις και να διαχειριστούν ακίνητα που θα ανέλθουν περί τις 200.000.

Η είσοδος των εταιρειών διαχείρισης στη διαχείριση ακινήτων αποτελεί σημαντική αλλαγή και στον τρόπο διαχείρισης των δανείων. Μπορεί να μην είναι τόσο φανερό σήμερα λόγω των ειδικών συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού, αλλά θα φανεί αμέσως μόλις επιστρέψουμε σε κανονική οικονομική δραστηριότητα παρόλο που η τεχνογνωσία που ήδη υπάρχει, ειδικά στις μεγάλες εταιρίες του κλάδου, χρησιμοποιείται ήδη εσωτερικά στις λύσεις που προτείνονται.

Η κοινή αίσθηση των παραγόντων της αγοράς είναι πως η πανδημία «πάγωσε» την εγχώρια κτηματαγορά με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής. Ωστόσο άπαντες δηλώνουν αισιόδοξοι για την επόμενη χρονιά, βλέποντας μάλιστα ευκαιρίες σε κλάδους όπως τα οικιστικά ακίνητα και τα logistics (αποθηκευτικοί χώροι) ενώ συμφωνούν ότι εγχώρια αγορά ακινήτων παραμένει εξαιρετικά ελκυστική.

Γιατί θα ανέβουν οι τιμές

Ο κ. Καλαντώνης επιβεβαίωσε χθες τους φόβους που υπάρχουν τους τελευταίους μήνες στην αγορά σύμφωνα με τους οποίους η είσοδος των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων στην εγχώρια αγορά ακινήτων μπορεί, λόγω της άτακτης και μαζικής ρευστοποίησης χιλιάδων ακινήτων, να προκαλέσει σημαντική πτώση των τιμών.

Ωστόσο ανέλυσε γιατί σύμφωνα με την εκτίμησή του η επενδυτική ματιά που θα έχουν οι servicers στα ακίνητα θα δώσει ώθηση στην αγορά και θα οδηγήσει στην αύξηση των τιμών των ακινήτων.

Αρχικά η σωστή γνώση της διαχείρισης και της αξίας των ακινήτων δίνει την δυνατότητα στις εταιρείες διαχείρισης να προσαρμόζουν καλύτερα τις λύσεις που προτείνονται καθώς μέσα στις προτάσεις τους στους δανειολήπτες υπάρχει και η παράμετρος της πραγματικής αξίας του ακινήτου.

Η ένταξη της ενεργούς διαχείρισης των ακινήτων στις εταιρείες διαχείρισης σημαίνει ότι τα ακίνητα δεν αποκτούνται απλώς και αργότερα μεταπωλούνται ως έχουν αλλά υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργήσουν και επενδυτικά. Να προσελκύσουν δηλ. οι εταιρείες διαχείρισης κεφάλαια και να βελτιώσουν ακίνητα ή και να συμβάλουν σε μεγαλύτερης έκτασης αναπτύξεις σε επιχειρηματικά ακίνητα, και έτσι να δώσουν στην αγορά ακινήτων την ώθηση που χρειάζεται ταυτόχρονα με την προσδοκώμενη αναζωπύρωση του ιδιωτικού επενδυτικού ενδιαφέροντος μετά την πανδημία.

Τα οφέλη για την οικονομία

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρξει μια οικονομική αποτελεσματικότητα με πολλαπλά θετικά αποτελέσματα. Η εταιρεία διαχείρισης έχει όφελος από την άνοδο της τιμής ενός ακινήτου που διαχειρίζεται. Αλλά δεν ωφελείται μόνο η εταιρεία. Ωφελούνται όλοι. Ο ιδιοκτήτης του δανείου που ανακτά μεγαλύτερο μέρος της οφειλής. Ο οφειλέτης, που είτε βλέπει μεγαλύτερη μείωση της οφειλής είτε λαμβάνει και μέρος της αξίας, ανάλογα με το ύψος του δανείου. Πολύ σημαντικότερη είναι η ευρύτερη επίπτωση.

Αυτή η άνοδος των τιμών είναι κρίσιμη για όλους. Οι περιουσίες όλων των Ελλήνων, μια χώρα με σχεδόν καθολική κατοχή ακίνητης περιουσίας και τεράστιο ποσοστό ιδιοκατοίκησης, μειώθηκαν σημαντικά στην κρίση, λόγω της πτώσης των τιμών στα ακίνητα. Η άνοδός τους αυξάνει τον πλούτο της χώρας και της κάθε οικογένειας. Ταυτόχρονα, θα ενισχύσει σημαντικά τους ισολογισμούς των τραπεζών, αφού τα δάνειά τους έχουν συνήθως ακίνητο ως εγγύηση. Έτσι θα απελευθερωθούν κεφάλαια με μεγαλύτερη δυνατότητα χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.

Σημειώνεται ότι οι εταιρείες διαχείρισης χουν ήδη “κόκκινα” δάνεια ύψους περίπου 90 δισ. ευρώ (μαζί με τα συσχετιζόμενα ακίνητα), ενώ θα αναλάβουν ολοκληρωτικά το έργο της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες (στην παρούσα φάση, στους ισολογισμούς των τραπεζών βρίσκονται “κόκκινα” δάνεια περίπου 61 δισ. ευρώ, συν όσα νέα αφήσει πίσω της η κρίση του κορονοϊού), αλλά και τη διαχείριση του συνολικού ιδιωτικού χρέους.

Η τάση της αγοράς για το 2021

Στα τραπεζικά επιτελεία πάντως κυριαρχεί η εκτίμηση ότι η επίδραση της πανδημίας στην Ελλάδα στα ακίνητα είναι πολύ μικρότερη από εκείνη στο εξωτερικό και ο λόγος είναι γιατί οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα λόγω της 10ετούς οικονομικής κρίσης είχαν αρχίσει να ανεβαίνουν μόλις πριν από 1,5 – 2 χρόνια.

«Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόλαβαν οι τιμές να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα. Αυτό είχε αποτέλεσμα και η διόρθωση των τιμών λόγω της πανδημίας να είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με αυτά που βλέπουμε στο εξωτερικό», τονίζει, στο news247.gr τραπεζικό στέλεχος με εξειδίκευση στην αγορά ακινήτων εκτιμώντας πως οι διαφορές στις τιμές το 2021 θα είναι μικρές.

«Όταν αρχίσει η ανάκαμψη, ακριβώς επειδή δεν είχε προλάβει η αγορά να αναπτυχθεί όσο σε άλλες χώρες, έχει και τη μεγαλύτερη προοπτική για αύξηση τιμών» προσθέτει ο ίδιος.

Η εισροή ακινήτων από «κόκκινα» δάνεια στην αγορά δεν θα επηρεάσει αρνητικά τις τιμές, καθώς γίνεται σταδιακά και η αγορά προλαβαίνει να τα απορροφήσει. Ανεξάρτητα από αυτό, εκτιμά ότι τα εμπορικά ακίνητα και τα ξενοδοχεία θα συνεχίσουν να δέχονται τις πιέσεις που προκάλεσε η πανδημία, ωστόσο εφόσον υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας οι αξίες των ακινήτων που αφορούν αυτούς τους τομείς θα επανέλθουν εξίσου σύντομα.

Έντονο αναμένεται να παραμείνει το ενδιαφέρον για ακίνητα logistics (αποθηκευτικοί χώροι) καθώς οι τάσεις που προκάλεσε η υγειονομική κρίση και τα μέτρα αποφυγής μετάδοσης της πανδημίας στις καταναλωτικές μας συνήθειες και στην άνθηση των online αγορών έχουν έρθει για να μείνουν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα