Η θεσμική ακροβασία πλήγμα στην οικονομία

Η θεσμική ακροβασία πλήγμα στην οικονομία
Το κτίριο της ελληνικής Βουλής ISTOCK

Η καταπάτηση του κράτους δικαίου και η ανάδειξη μέσα από τις αναφορές μια ανεξάρτητης αρχής ενός “παραθεσμικού” κέντρου λειτουργεί ως πλήγμα για την ίδια την οικονομία, καθώς φαίνεται ότι σε αυτή τη γωνιά της ΕΕ το κράτος δικαίου δοκιμάζεται.

Την ώρα που η χώρα παλεύει για την επενδυτική βαθμίδα και να πείσει ότι “ασθένειες” του παρελθόντος δεν έχουν θέση στο σήμερα, η ανάδειξη των θεμάτων λειτουργίας της δημοκρατίας λειτουργούν ως νέα “νάρκη”.

Άλλωστε η λειτουργία του κράτους δικαίου, ο σεβασμός κανόνων και ατομικών δικαιωμάτων, αλλά και η ύπαρξη καθαρών και ανοικτών κανόνων στο οικονομικό “παιχνίδ锨, αποτελούν όρους για τον καθορισμό μιας καπιταλιστικής οικονομίας, ως ώριμης. Κάτι που αποτελεί διακαή πόθο για την εδώ πολιτική τάξη, αλλά και όρο απαράβατο για σοβαρούς επενδυτές, που θέλουν να βλέπουν τη χώρα ως εταίρο προωθώντας βιώσιμες και αειφορικές επενδύσεις, κι όχι “ως Ελ Ντοράντο”.

Πώς όμως μπορεί κάποιος επενδυτής στο εξωτερικό να αντιμετωπίζει μια χώρα, όπου βλέπει αφενός την ίδια τη λειτουργία της δικαιοσύνης να αποτελεί το βασικό ζήτημα, που αναδεικνύουν όλοι οι δημοσιολογούντες, κι αφετέρου πλέον, οι ανεξάρτητες αρχές αντιμετωπίζονται ως “εχθροί” ή με διακοσμητικό ρόλο, την ωρα που βγαίνουν στον “αέρα” όλα αυτά περί παρακολουθήσεων και εξωθεσμικών κέντρων εξουσίας.

Χθες, πάντως ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έδωσε το σχετικό στίγμα. “Η χώρα μας κλυδωνίζεται μέσα στα ταραγμένα νερά της γεωστρατηγικής αστάθειας, την κοινωνία την πολιορκεί η ανασφάλεια για το σήμερα και το αύριο. Η αγωνία για το αύριο και δυστυχώς οι τύχες της κοινωνίας, της δημοκρατίας, της πατρίδας σε μια τέτοια στιγμή βρίσκονται στα χέρια μιας κυβέρνησης όχι μόνο ανίκανης, προσκολλημένης σε ιδιοτέλειες και συμφέροντα, αλλά και βαθιά αντιδημοκρατικής και ενός πρωθυπουργού που γράφει το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποστασίας από τους κανόνες της δημοκρατίας, από την ηθική της δημοκρατίας, από τις γραμμές και τις συντεταγμένες του κράτους δικαίου, που αποτελεί το θεμέλιο της δημοκρατίας” ανέφερε και προσέθεσε κάνοντας σαφές το τι διακυβέυεται:

“Κανείς και καμία μπροστά σε παρόμοια φαινόμενα που απειλούν την εύρυθμη πολιτειακή λειτουργία δεν δικαιούται να κλείνει τα μάτια, γιατί αυτό που συμβαίνει δεν αφορά μονάχα κάποιους έγκριτους συνταγματολόγους ή κάποιους ιδιαίτερα ευαίσθητους για τα δημοκρατικά δικαιώματα, όπως θέλουν να τα εμφανίζουν διάφοροι προπαγανδιστές της κυβέρνησης. Αυτό που συμβαίνει αφορά τη ζωή των ανθρώπων, αφορά το κλίμα και τους κανόνες μέσα στους οποίους η κοινωνία δρα και προοδεύει, αξιοποιώντας δικαιώματα και κατακτήσεις που έχουν έρθει με αγώνες. Αυτό που συμβαίνει μάς αφορά όλους” συμπλήρωσε αναφέροντας ότι “δημοσιογράφοι, ευρωβουλευτές, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, του τρίτου κόμματος σε δύναμη στο Κοινοβούλιο, υπουργοί, επιχειρηματίες, στελέχη των Ενόπλων μας Δυνάμεων έχουν ταπεινωθεί σε στόχους και έγιναν βορά ενός παράνομου, πράγματι ρυπαρού, δικτύου, ενός εγκληματικού δικτύου, που είχε όμως έδρα του το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου και είχε ως συντονιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας.

Τον ίδιο τον πρωθυπουργό που οργάνωσε αυτό το δίκτυο των παρακολουθήσεων, προκειμένου να έχει στο χέρι όχι μόνο χρήσιμες πληροφορίες για τους πολιτικούς του αντιπάλους, τους πολιτικούς του φίλους, τους οικονομικούς παράγοντες του τόπου, τη στρατιωτική ηγεσία, αλλά να έχει στο χέρι τους ίδιους. Ήθελε τους ίδιους να έχει στο χέρι, να τους έχει στο χέρι, να τους εκβιάζει, να γνωρίζει τις σκέψεις τους, τις επιδιώξεις τους, τις αδυναμίες τους.”

Διαφάνεια

Έτι περαιτέρω όταν οι πολίτες βλέπουν “ζαλισμένοι” το πώς εξελίσσεται το μέτωπο των τιμών, με αναφορές για έλλειψη διαφάνειας και ορθών πρακτικών απέναντι στον καταναλωτή, εύλογα απορούν για τους ευρύτερους κανόνες που διέπουν συνολικά την αγορά. Τίθεται, δηλαδή, επί τάπητος ένα συνολικό ζήτημα αξιοπιστίας, που δεν είναι και ό,τι καλύτερο σε μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων και δοκιμασιών. Ουσιαστικά καλλιεργείται ένα κλίμα αμφισβήτησης του πώς λαμβάνονται οικονομικές αποφάσεις, κρίσιμες για την πορεία του τόπου.

Εύλογη, συνεπώς και πολλαπλών αναγνώσεων σε σχέση με ό,τι συμβαίνει η αναφορά του ΙΟΒΕ στην τελευταία τριμηνιαία έκθεσή του. “Για τη χώρα μας, οι βουλευτικές εκλογές σε λίγους μήνες είναι σημαντικές για τη σταθερότητα που θα επιτρέψει σημαντικές επενδύσεις, αλλά και τη διαμόρφωση μεσοπρόθεσμης πολιτικής που θα μπορεί να συνδυάσει δύο επιθυμητά χαρακτηριστικά: σοβαρότητα σε ένα επικίνδυνο περιβάλλον και πρόθεση για μεταρρυθμιστικές τομές.

Είναι άραγε μεταρρύθμιση το να στήνεται ένα γκρίζο κι εκτός θεσμικού ελέγχου δίκτυο παρακολουθήσεων, κάτι παραδεκτό ότι υπάρχει πλέον, που μπορεί να χρησιμοποιείται “on request” – μετά από αίτημα και κατά το δοκούν- , ακόμη και για διαμόρφωση πλαισίου για τη λήψη οικονομικών αποφάσεων;

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα