Η τρόικα θίγει το θέμα του κατώτατου μισθού

Η τρόικα θίγει το θέμα του κατώτατου μισθού

Στο στόχαστρο της τρόικας και επισήμως ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα. Προβαίνει μάλιστα σε συγκρίσεις βάσει των μισθολογικών δεδομένων άλλων χωρών. Οξύτατες αντιδράσεις από ΓΣΕΕ και ΣΕΒ. Κουτρουμάνης: "Υπερασπίζομαι τον βασικό μισθό"

Ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή της άφιξης του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα, με επιστολή της στο υπουργείο Εργασίας θέτει το θέμα του κατώτατου μισθού που ανέρχεται στα 751 ευρώ, της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και του 13ου και 14ου μισθού. 

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναφέρονται στην επιστολή τους στις ισχύουσες πραγματικότητες σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται ευθέως στο ύψος μείωσης και στην κατάργηση των δώρων.

Οι κοινωνικοί εταίροι από την πλευρά τους συμφωνούν ότι δεν υπάρχει λόγος μείωσης του κατώτατου μισθού, αλλά επικεντρώνονται στο μη μισθολογικό κόστος, στη φορολόγηση των επιχειρήσεων και το κόστος ενέργειας, στο πλαίσιο της συζήτησης για την ανταγωνιστικότητα που έχει θέσει η τρόικα.

Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είχε συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος ,  ξεκαθάρισε ότι η Συνομοσπονδία δεν πρόκειται να δεχθεί να συζητήσει αλλαγές στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θιγεί ο κατώτατος μισθός .

Μάχη για δώρα και βασικό μισθό

"Υπερασπίζομαι ήδη το βασικό μισθό και τα δώρα, δεν υπάρχει λόγος κατάργησής τους", δήλωσε στο "Ράδιο 9" ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, ενόψει των συζητήσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός με τις οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων, για το μισθολογικό κόστος στον ιδιωτικό τομέα.

Ανέφερε ακόμα πως αν μειωθεί ο κατώτατος μισθός θα υπάρξουν επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο και τις ασφαλιστικές εισφορές, τονίζοντας πως στόχος είναι να επεκταθούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, από την πλευρά του ξεκαθάρισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι δεν συζητείται καμία αναθεώρηση για την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας. Σημείωσε πως η σύμβαση υπεγράφη κόντρα στο μνημόνιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ΓΣΕΕ: Καμία αλλαγή στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση

Στα 601,11 ευρώ ο μισθός των νέων εργαζομένων

Δώρο και κατώτατος μισθός στο στόχαστρο της τρόικας

SHARE:

24Media Network