Ηχηρό "όχι" Γιούνκερ σε επιτροπεία για Ελλάδα

Jean-Claude Juncker, Luxembourg's prime minister and president of the Eurogroup, speaks during a news conference following a meeting of EU finance ministers in Brussels, Belgium, on Tuesday, Dec. 1, 2009. European finance chiefs renewed calls for China to let its currency appreciate amid concern that the strengthening euro may undermine the region's economic recovery. Photographer: Jock Fistick/Bloomberg News *** Local Caption *** Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker, Luxembourg's prime minister and president of the Eurogroup, speaks during a news conference following a meeting of EU finance ministers in Brussels, Belgium, on Tuesday, Dec. 1, 2009. European finance chiefs renewed calls for China to let its currency appreciate amid concern that the strengthening euro may undermine the region's economic recovery. Photographer: Jock Fistick/Bloomberg News *** Local Caption *** Jean-Claude Juncker BLOOMBERG

Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Eurogroup την πρόταση της Γερμανίας να τεθεί υπό εποπτεία η Ελλάδα. Δεν επιθυμεί πολεμική τονίζει η Άγκελα Μέρκελ

Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο εξέφρασε την αντίθεσή του στη σκέψη να οριστεί επίτροπος στην Ελλάδα ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

"Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στην ιδέα να δημιουργηθεί μια επιτροπή, η οποία θα έχει ως μόνη αποστολή (να επιβλέπει) την Ελλάδα. Αυτό είναι απαράδεκτο και για την Ελλάδα και για εμένα", σημείωσε προσερχόμενος στις Βρυξέλλες.

Επισήμανε ότι δεν θα ήταν αντίθετος να γίνει κάτι τέτοιο αν μια χώρα παρεκκλίνει διαρκώς, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν πρέπει να εξατομικεύεται η περίπτωση της Ελλάδας.

Στο επίκεντρο της Συνόδου στις Βρυξέλλες πρόκειται να βρεθούν τα μέσα επαναπροώθησης της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ευρώπη και η οριστικοποίηση των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της η Ευρωζώνη για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους.

Μιλώντας στο BBC νωρίτερα, ο έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψης επισήμανε ότι "δεν υπάρχει ανάγκη για τέτοιου είδους μέτρα", σημειώνοντας ότι η γερμανική πρόταση θα προκαλούσε το δημόσιο αίσθημα στην Ελλάδα, προκαλώντας έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.

Μέρκελ: Δεν επιθυμώ μια πολεμική

Η καγκελάριος της Γερμανίας από την πλευρά της σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους επισήμανε πως όλη η συζήτηση γίνεται για να βοηθηθεί η Ελλάδα.

Η συζήτηση θα πρέπει να αφορά το "πώς μπορεί η Ευρώπη να βοηθήσει, ώστε να υλοποιηθούν στην Ελλάδα οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει" δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

"Όμως όλα αυτά θα λειτουργήσουν μόνον αν η Ελλάδα και τα άλλα κράτη-μέλη τα συζητήσουν. Δεν επιθυμώ μια πολεμική, αλλά μια συζήτηση που θα καταλήξει σε επιτυχία", προσέθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τα μασάει η Γερμανία για την "επιτροπεία"

Διαφωνία ΕΕ-Γερμανίας

"Εάν δεν είστε ικανοί να τα καταφέρετε οι ίδιοι, τότε θα υπάρξει έλεγχος"

SHARE:

24Media Network