Ιδιοκτήτες ακινήτων στην Τουρκία χιλιάδες Έλληνες

Ιδιοκτήτες ακινήτων στην Τουρκία χιλιάδες Έλληνες

Στοιχεία για ιδιοκτησίες Ελλήνων πολιτών στη χώρα, δίνει ο Τούρκος υπουργός Περιβάλλοντος, στην εφημερίδα "Μιλιέτ"

Συνολικά 4.738 πολίτες της Ελλάδας είναι ιδιοκτήτες ακινήτων συνολικής έκτασης 1,1 εκ. τετρ. μέτρων στην Προύσα, αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος της Τουρκίας, Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, γεγονός που προβάλλεται σήμερα στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» με τον τίτλο «οι Έλληνες αγάπησαν πολύ την Προύσα».

Ο υπουργός αναφέρεται και σε ιδιοκτησίες Ελλήνων πολιτών και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας.

Ο Μπαϊρακτάρ απάντησε σε γραπτές ερωτήσεις του βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Αϊκούτ Έρντογντου σχετικά με τους ξένους πολίτες που έχουν αγοράσει ακίνητα στην Τουρκία. Μεταξύ των ερωτήσεων περιλαμβάνεται και η εξής: «Σε ποιους νομούς κατανέμονται τα συνολικής έκτασης 2.837.289 τετρ. μέτρων ακίνητα που έχουν αγοράσει στην Τουρκία συνολικά 9.992 πολίτες της Ελλάδας».

Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργού, εκτός από την Προύσα, 3.646 Έλληνες πολίτες διαθέτουν ακίνητα έκτασης 447.000 τετρ. μέτρων στην Κωνσταντινούπολη, 349 Έλληνες πολίτες έχουν ακίνητα 401.000 τετρ. μέτρων στη Μάνισα, 1.115 Έλληνες πολίτες ακίνητα 278.000 τετρ. μέτρων, 448 Έλληνες πολίτες ακίνητα 122.191 τετρ. μέτρων στη Γιάλοβα, 52 Έλληνες πολίτες ακίνητα 106.843 τετρ. μέτρων κ.α.

Σημειώνεται ότι η Προύσα, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει ο Τούρκος υπουργός, είναι πρώτη στον κατάλογο, είναι από τους νομούς όπου σε μεγάλο ποσοστό κατοικούν, ή αγοράζουν ακίνητα, οι μουσουλμάνοι της Θράκης.

Τέλος, δίχως να είναι δυνατόν να εξακριβωθεί το σχετικό ποσοστό, στα συνολικά ακίνητα Ελλήνων πολιτών στην Ελλάδα περιλαμβάνονται και τα ακίνητα των Ελλήνων υπηκόων Κωνσταντινουπολιτών που είχαν απελαθεί το 1964 από την Τουρκία, με ταυτόχρονη κατάσχεση της ακίνητης περιουσίας τους. Η τουρκική κυβέρνηση του 1988 κατήργησε τη σχετική «μυστική απόφαση» του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου του 1964, αλλά στην πράξη σε πολλές από τις υποθέσεις αυτές υπάρχουν δικαστικά κωλύματα.

Παρόμοια είδηση είχε προκαλέσει αίσθηση και στις αρχές του Ιουνίου του 2004. Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού» είχε μεταδώσει την πληροφορία ότι 33,4% των ξένων πολιτών, που διαθέτουν ακίνητα στη χώρα είναι Έλληνες πολίτες, τονίζοντας ότι 14.459 Έλληνες πολίτες διαθέτουν 12.557 ακίνητα στην Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network