Ιδιωτικά νησιά: Πώς φορολογούνται στην Ελλάδα

 Ιδιωτικά νησιά: Πώς φορολογούνται στην Ελλάδα
Η Μαδουρή είναι νησάκι του Ιονίου, ιδιοκτησίας των οικογενειών Βαλαωρίτη και Καραπαναγιώτη

Την φορολογική μεταχείριση ενός ακινήτου έχει κατ αρχήν και ένα ιδιωτικό νησί. Τα προβλήματα όμως ξεκινούν από την πρόθεση του ιδιοκτήτη να το αξιοποιήσει

Η αγορά ενός ιδιωτικού νησιού στην Ελλάδα δεν διαφέρει πολύ από αυτήν ενός οικοπέδου . Το δημόσιο ή ο ιδιώτης που το κατέχει κάνει ένα συμβόλαιο πώλησης στον νέο αγοραστή ο οποίος θα πρέπει να να πληρώσει 24% ΦΠΑ επί του τιμήματος κτήσης 3% φόρο μεταβίβασης και ένα μικρό ποσοστό στην αμοιβή του συμβολαιογράφου.

Αν το νησί μείνει ως έχει ( μάλλον απίθανο ) ο μόνος φόρος που έχει να πληρώνει ο ιδιοκτήτης είναι ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτητών Ακινήτων ο γνωστός ΕΝΦΙΑ . Το ύψος τους εξαρτάται από την επιφάνεια του νησιού. Κατά τεκμήριο τα νησιά βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης συνεπώς ακολουθούν την φορολογική μεταχείριση των αγροτεμαχίων. Ο φόρος κυμαίνεται από 15 ευρώ έως και 50 ευρώ το στρέμμα .

Αν το νησί έχει διαχείριση από κάποια εξωχώρια εταιρία (Off shore) τότε επιβάλλεται φόρος 15% επί της αξίας του ακινήτου που διαμορφώνεται με βάση τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες.

Η Μαδουρή είναι νησάκι του Ιονίου, ιδιοκτησίας των οικογενειών Βαλαωρίτη και Καραπαναγιώτη

 

Αν πάλι ο ιδιοκτήτης θέλει να αποκτήσει ΑΦΜ τότε το ακίνητο αλλά και τα κτίσματα και οι εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν αν ο ιδιοκτήτης δεν έχει άλλο εισόδημα από δραστηριότητα στην Ελλάδα θα αποτιμηθούν ως τεκμήρια διαβίωσης και θα επιβληθεί φορολογία αντίστοιχη με αυτή του φορολογούμενου με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (φόρος από το πρώτο ευρώ και προκαταβολή φόρου 100% για την επόμενη χρονιά).

Η αξιοποίηση ενός νησιού προϋποθέτει ηλεκτροδότηση και υδροδότηση και σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων ( τα δύο τελευταία αν ο ιδιοκτήτης δεν επιθυμεί να κάνει δικές του εγκαταστάσεις ). 

Η ηλεκτροδότηση θα γίνει από το δήμο στον οποίο ανήκει το νησί . Μόλις γίνει ηλεκτροδότηση ο ιδιοκτήτης θα αρχίσει να πληρώνει το ΤΑΠ. 

Το τέλος ακίνητης περιουσίας, που επιβάλλεται υπέρ των Δήμων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,25‰ – 0,35‰ επί των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων. 

Αν ο ιδιοκτήτης ζητήσει υδροδότηση και αποκομιδή απορριμμάτων από το δήμο που ανήκει ο νησί τότε θα υποχρεωθεί και σε τέλη ύδρευσης αλλά και δημοτικά τέλη που έρχονται επίσης με τον λογαριασμό .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα