Ιωάννου: Ριζική αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας των τραπεζών

Ιωάννου: Ριζική αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας των τραπεζών
Eurobank shutterstock

Η ψηφιοποίηση αλλάζει πλήρως τα δεδομένα για το τραπεζικό σύστημα σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισε, στο Οικονομικό φόρουμ των Δελφών, ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΕΤ και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.

Στις μεγάλες αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στον τραπεζικό κλάδο σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι μόνο στην ελληνική αγορά, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Σταύρος Ιωάννου, μιλώντας στο 60 Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Ιωάννου στάθηκε, πρώτ’ απ’ όλα στην ανάγκη να σταματήσει το «blame game» μεταξύ κοινωνίας και τραπεζών για το ποιος ευθύνεται για την 10ετή κρίση που πέρασε η χώρα μας και να κινηθούμε όλοι ένα βήμα μπροστά προκειμένου να τεθούν νέες βάσεις και κυρίως να ενισχυθεί η ρευστότητα αλλά και τα αναπτυξιακά προγράμματα των τραπεζών.

Παράλληλα ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι πρέπει να στηριχθεί η νεανική επιχειρηματικότητα και να υπάρξει σύνδεση των τραπεζών με τα Πανεπιστήμια προκειμένου να αντλήσουν από αυτά «ταλέντα» τα οποία διαθέτουν πληθώρα νέων δεξιοτήτων, απαραίτητων να ανταπεξέλθουν στο νέο ψηφιακό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί.

«Οι τράπεζες μπορούν να αποτελέσουν τον κρίκο διασύνδεσης της γνώσης, των Πανεπιστημίων με την επιχειρηματικότητα. Ξεκινώντας από τα του οίκου μας, διαπιστώνουμε συνεχώς πως χρειαζόμαστε νέες προσλαμβάνουσες καινούργιες δεξιότητες που είναι απαραίτητες πια για κάποιον θα θέλει να χτίσει μια τραπεζική καριέρα και το φυτώριο είναι τα Πανεπιστήμια. Εκεί μόνο μπορούμε να αντλήσουμε δυναμικό με εφόδια που θα δημιουργήσει νέα πρότυπα πέρα από τα παραδοσιακά, με τεχνολογικό πρόσημο, συνεργατικό και δημιουργικό πνεύμα», τόνισε ο κ. Ιωάννου.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα υπογράμμισε την «είσοδο» της ψηφιοποίησης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να αλλάζει άρδην το μοντέλο λειτουργίας, ενώ η ενίσχυση των online συναλλαγών όλων των ειδών οδηγεί στην ανάγκη να υπάρχουν λιγότερα τραπεζικά υποκαταστήματα, καθώς οι περισσότερες τραπεζικές εργασίες μπορούν να γίνουν από το κοινό χωρίς φυσική παρουσία στην τράπεζα.

«Αλλάζουν οι ανάγκες, αλλάζει το μοντέλο, αλλάζουν οι προτεραιότητες», σημείωσε ο κ. Ιωάννου και προσέθεσε ότι «οι τράπεζες έχουν και ένα μεγάλο ατού, το δεσμό με τους πελάτες τους, που πρέπει να αξιοποιήσουν στη διαδικασία της ανάπτυξης. Το μεγάλο, παράλληλο challenge για τις τράπεζες είναι να εξυγιάνουν τους πελάτες, εκείνους που μπορούν να επιβιώσουν, να τους στηρίξουν με εφόδια και να τους επανεντάξουν στην υγιή επιχειρηματικότητα».

Η συμβολή των τραπεζών στην ανάπτυξη και οι νέες προκλήσεις

Μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες έχει να κάνει με τη βιώσιμη ανάπτυξη (ESG), ενώ η πανδημία του κορονοϊού βοήθησε ώστε ο κλάδος να ανακτήσει και τον κοινωνικό του ρόλο.

«Οι τράπεζες κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης συνέδραμαν στην πανεθνική προσπάθεια στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Παράλληλα, στο πλαίσιο των προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που υλοποιούν, στήριξαν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ενώ συνέχισαν και διεύρυναν σημαντικές δράσεις για την παιδεία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Το συνολικό ποσό που διέθεσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες για τις δράσεις αυτές ανήλθε στα 13,5 εκατ. ευρώ», σημείωσε ο κ. Ιωάννου.

Αναφορικά με τη συμβολή των τραπεζών στη στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τη βοήθεια για την ανάκαμψή της, επεσήμανε ότι «η συνδρομή των τραπεζών στην εθνική προσπάθεια αφορά και στην ανάληψη του κόστους νευραλγικών τομέων του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, διατέθηκαν, εκτός από τα 13,5 εκ. που ανέφερα προηγουμένως και 8,5 εκατ. ευρώ για έργα που αφορούν σε υλικοτεχνικές υποδομές για την εφαρμογή του αναπτυξιακού νόμου, την πλατφόρμα διαχείρισης του ιδιωτικού και δημόσιου χρέους, τον εκσυγχρονισμό της συλλογής πληροφοριών στο πλαίσιο διεθνών δεσμεύσεων της χώρας, την ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και για την εκπόνηση σημαντικών μελετών για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Και για να μην ξεχνάμε και το ρόλο και τη συνδρομή των ελληνικών τραπεζών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Με τη διάθεση κεφαλαίων που ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ, τη λήψη μέτρων στήριξης των νοικοκυριών ύψους 45 δισ. ευρώ και τη χρηματοδοτική υποστήριξη έργων ανάπτυξης και κρατικών υποδομών, οι ελληνικές τράπεζες συνέβαλαν αποφασιστικά το 2020 και συνεχίζουν να συμβάλλουν στη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα