ΙΟΒΕ: Σε τροχιά ανάκαμψης μετά από 6 χρόνια η ελληνική οικονομία το 2014 - Στο 0,7% θα φτάσει η ανάπτυξη

ΙΟΒΕ: Σε τροχιά ανάκαμψης μετά από 6 χρόνια η ελληνική οικονομία το 2014 - Στο 0,7% θα φτάσει η ανάπτυξη

Με κινητήριο δύναμη το τουρισμό η ανάπτυξη θα αγγίξει το 0,7%. Τι αναφέρει στην τριμηνιαία του έκθεση ο ΙΟΒΕ

Στο 0,7% θα φτάσει η ανάπτυξη το 2014 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, οδηγώντας την Ελλάδα σε έξοδο από την εξαετή ύφεση.

Στην τριμηνιαία του έκθεση ο ΙΟΒΕ ανεβάζει τον πήχη για την αύξηση του ΑΕΠ, ενώ στην προηγούμενη έκθεσή του τον Απρίλιο, προέβλεπε οριακή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, χωρίς να προσδιορίζει το ύψος της.

"Ο θετικός αντίκτυπος στην ελληνική οικονομία του ιδιαίτερα ενισχυμένου τουρισμού από το εξωτερικό στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου, που εκτείνεται και στην απασχόληση, εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και κλιμακωθεί από τον Μάιο, οπότε αρχίζει η περίοδος των θερινών διακοπών", ανέφερε η έκθεση.

Η κυβέρνηση και η τρόικα αναμένουν ότι η ελληνική οικονομία θα βγει φέτος από την ύφεση και θα σημειώσει ανάπτυξη 0,6%, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ανάπτυξη 0,5%.

Στην τόνωση της ελληνικής οικονομίας φέτος αναμένεται να συμβάλει και η ήπια άνοδος της κατανάλωσης των νοικοκυριών κατά 1% φέτος, χάρη στην μικρή αύξηση της απασχόλησης, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, στην μείωση της αβεβαιότητας και στη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών.

Να σημειωθεί ότι ΕΕ και ΔΝΤ προβλέπουν μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8% για φέτος. Σε ότι αφορά την ανεργία, η πρόβλεψη του ΙΟΒΕ είναι ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 26,7%, ενώ προηγούμενη εκτίμηση μιλούσε για 26%.

Διαβάστε αναλυτικά τα στοιχεία του ΙΟΒΕ

Μάλιστα, ο ΙΟΒΕ προέβλεψε ότι η αύξηση της διεθνούς τουριστικής κίνησης που άγγιξε το 15,5% πέρυσι, θα συνεχιστεί και φέτος.

Παράλληλα, ο ΙΟΒΕ προβλέπει μικρότερη ανεργία για φέτος σε σχέση με πέρυσι, αλλά αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψή του για το ποσοστό της, εκτιμώντας ότι θα διαμορφωθεί στο 26,7% φέτος, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για 26%. Το 2013 η ανεργία είχε διαμορφωθεί στο 27,5%.

"Η μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ήπια ανάπτυξη στη συνέχεια του τρέχοντος έτους, η οποία θα καθορίσει και την τάση του ΑΕΠ στο σύνολό του, θα οδηγήσει σε μικρή υποχώρηση της ανεργίας φέτος, για πρώτη φορά από το 2008. Βεβαίως, καθώς οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας έπονται αυτών στην παραγωγική δραστηριότητα με χρονική υστέρηση 2-3 τριμήνων, η πτώση της ανεργίας θα γίνει αρκετά αισθητή από το τρίτο τρίμηνο, υπό την περιοριστική επίδραση σε αυτή της σημαντικής διεύρυνσης της εποχικής απασχόλησης σε δραστηριότητες στον ευρύτερο τομέα του τουρισμού", αναφέρει και προσθέτει πως "οι διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας κατά τα τελευταία χρόνια, στις οποίες προστέθηκε από την 1η Ιουλίου η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ κατά 3,9%, θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της απασχόλησης. Ανασχετικά στην υποχώρηση της ανεργίας, αλλά σε μικρό βαθμό, αναμένεται να επενεργήσει η πραγματοποίηση φέτος των προγραμματισμένων για τη διετία 2013-2014 απολύσεων στο δημόσιο τομέα".

Τέλος, αναφερθείς στις τράπεζες, ο ΙΟΒΕ θεωρεί αρκετά πιθανό τα πανευρωπαϊκά τεστ αντοχής της ΕΚΤ αργότερα φέτος να αναδείξουν μικρές ή μηδενικές πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

SHARE:

24Media Network