ΙΟΒΕ: Βελτίωση του οικονομικού κλίματος το Φεβρουάριο

Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου AP

Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη καταγράφεται βελτίωση του ισοζυγίου για τις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας και την πρόθεση αποταμίευσης, αλλά και επιδείνωση στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, όπως και την ανεργία

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος, με μικρή επιδείνωση καταναλωτικής εμπιστοσύνης, εντοπίζει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στην "Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας", που δημοσιοποίησε, σήμερα, για τον μήνα Φεβρουάριο, 2018.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στη σχετική έρευνα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος κινείται σε υψηλότερα επίπεδα τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον πρώτο μήνα του νέου έτους, στις 104,3 (από 101,9) μονάδες. Ο δείκτης ενισχύεται για τρίτο κατά σειρά μήνα, κινούμενος στην υψηλότερη επίδοσή του από τον Ιούλιο του 2014.

Στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, η ανάκαμψη του δείκτη προέρχεται από τη βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στις Κατασκευές, τη Βιομηχανία και τις Υπηρεσίες και αντισταθμίζεται εν μέρει από την επιδείνωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη και το Λιανικό Εμπόριο.

Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας συμβαδίζει με τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφονται. Σταδιακά, μετά το καλοκαίρι του 2015, υπάρχει σταθεροποίηση της οικονομίας και σχετική βελτίωση των προσδοκιών. Το ευρύτερο πλαίσιο είναι η εμπέδωση συνθηκών σχετικής ομαλότητας, καθώς το πρόγραμμα προσαρμογής, και ιδίως οι πιο πρόσφατες αξιολογήσεις, είναι σε κανονική εξέλιξη και βαίνει προς ολοκλήρωση.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η βελτίωση των προσδοκιών οφείλεται και στο, επί αρκετό καιρό, καλό διεθνές περιβάλλον, το οποίο ευνοεί τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και διαχέεται στους σχετιζόμενους με αυτές κλάδους. Όμως, η υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και του δείκτη στο Λιανικό εμπόριο είναι εύλογο πως αντανακλούν την πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Συνολικά, η περαιτέρω βελτίωση του κλίματος συναρτάται με την αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων στο προσεχές χρονικό διάστημα, τόσο για τη δημιουργία συνθηκών διατηρήσιμης ανάπτυξης, όσο και ειδικότερα, γύρω από την επερχόμενη αξιολόγηση και τη διαδικασία εξόδου από το τρέχον πρόγραμμα, καθώς οι όροι χρηματοδότησης της οικονομίας μετά το καλοκαίρι δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Αναλυτικότερα:

- Στη Βιομηχανία, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξομαλύνονται, ενώ ανοδικά κινούνται και οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες. Από την άλλη πλευρά, το ισοζύγιο με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα κλιμακώνεται ελαφρά Ø στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων βελτιώνονται, ενώ στις προβλέψεις για την απασχόληση καταγράφεται σταθερότητα.

- Στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βαίνουν οριακά αρνητικές, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους δεν μεταβάλλονται, με τον δείκτη εκτιμήσεων για το ύψος των αποθεμάτων να σημειώνει μικρή μείωση.

- Στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων ενισχύονται, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της να κερδίζουν επίσης έδαφος.

- Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη καταγράφεται βελτίωση του ισοζυγίου για τις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας και την πρόθεση αποταμίευσης, αλλά και επιδείνωση στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, όπως και την ανεργία.

SHARE:

24Media Network