ΗΠΑ: Η Γέλεν προειδοποιεί για “οικονομική καταστροφή”

ΗΠΑ: Η Γέλεν προειδοποιεί για “οικονομική καταστροφή”
Άστεγος στη Νέα Υόρκη AP Photo/Mark Lennihan

Δυσοίωνες οι προβλέψεις της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ. Έκανε λόγο για "οικονομική κατάστροφη" αν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους της κυβέρνησης.

Για “οικονομική καταστροφή” προειδοποίησε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, στο ενδεχόμενο το Κογκρέσο να μην καταφέρει να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους της κυβέρνησης.

Κάτι τέτοιο, όπως δήλωσε, αυτό θα οδηγούσε σε στάση πληρωμών και υψηλότερα επιτόκια για τα επόμενα χρόνια.

Την παραπάνω προειδοποίηση η Γέλεν την έκανε σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον με στελέχη επιχειρήσεων από την Καλιφόρνια, όπου και ανέφερε ότι η κατάρρευση για το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ θα είχε ως αποτέλεσμα απώλειες θέσεων εργασίας, ενώ οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα τις δόσεις των νοικοκυριών σε στεγαστικά δάνεια, δάνεια αυτοκινήτων και πιστωτικές κάρτες.

Πρόσθεσε επίσης ότι το Κογκρέσο έχει “βασική ευθύνη” να αυξήσει ή να αναστείλει το ανώτατο όριο δανεισμού των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, προειδοποιώντας ότι μια αθέτηση πληρωμών θα απειλούσε την οικονομική πρόοδο που έχουν σημειώσει οι ΗΠΑ μετά την πανδημία του κορονοϊού.

“Μια αθέτηση του χρέους μας θα προκαλούσε οικονομική και χρηματοπιστωτική καταστροφή. Μια χρεοκοπία θα αύξανε το κόστος του δανεισμού στο διηνεκές. Οι μελλοντικές επενδύσεις θα γίνουν σημαντικά πιο δαπανηρές”, προειδοποίησε η Γέλεν στα μέλη του Μητροπολιτικού Επιμελητηρίου του Σακραμέντο.

“Ντόμινο κατρακύλας” για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ

Σε περίπτωση που δεν αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους, όπως δήλωσε η Γέλεν, οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν επιδείνωση των πιστωτικών αγορών και η κυβέρνηση πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να εκδώσει επιταγές πληρωμών σε οικογένειες στρατιωτικών και ηλικιωμένους που βασίζονται στην Κοινωνική Ασφάλιση.

“Το Κογκρέσο πρέπει να ψηφίσει για την αύξηση ή την αναστολή του ορίου χρέους. Θα πρέπει να το κάνει χωρίς όρους. Και δεν πρέπει να περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή”, πρόσθεσε, σύμφωνα με το Reuters.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ είπε στους νομοθέτες τον Ιανουάριο ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να πληρώσει τους λογαριασμούς της μόνο μέχρι τις αρχές Ιουνίου, χωρίς ωστόσο να αυξήσει το όριο.

Αντίθετα με την τακτική που ακολουθούν άλλες ανεπτυγμένες χώρες, οι ΗΠΑ θέτουν αυστηρό όριο στο πόσο μπορούν να δανειστούν. Επειδή η κυβέρνηση ξοδεύει περισσότερα από όσα παίρνει, οι νομοθέτες πρέπει να αυξάνουν περιοδικά το ανώτατο όριο του χρέους.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Κέβιν Μακάρθι, ηγέτης της Βουλής των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, παρουσίασε ένα σχέδιο που θα διπλασίαζε σε 4,5 τρισ. δολάρια τις περικοπές δαπανών, με 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια αύξηση στο ανώτατο όριο του χρέους, τονίζοντας ότι θα αποτελέσει τη βάση για τις διαπραγματεύσεις τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Λευκός Οίκος επιμένει για τα δύο ζητήματα ότι δεν πρέπει να συνδέονται και η Γερουσία που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς είναι πιθανό να απορρίψει την πρόταση.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές εμφανίζονται όλο και περισσότερο ανήσυχες, στέλνοντας το κόστος ασφάλισης της έκθεσης στο αμερικανικό χρέος στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, με τους οικονομικούς αναλυτές να προειδοποιούν για τον αυξανόμενο κίνδυνο χρεοκοπίας.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα