Ισότητα φύλων: Άλλη μια… τελευταία θέση για την Ελλάδα

Ισότητα φύλων: Άλλη μια… τελευταία θέση για την Ελλάδα
Έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ εκθέτει την Ελλάδα, για το πώς διαχειρίζεται την ισότητα των φύλων. iSTock

Έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ εμφανίζει στην Ελλάδα στην τελευταία θέση της Ευρώπης, στην ισότητα των φύλων. Σε κάποιες λίστες είμαστε μεταξύ των χειρότερων του κόσμου.

Έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αναφέρει πως η κρίση κόστους ζωής που πυροδοτήθηκε -εν μέρει- από τις υψηλότερες τιμές στα καύσιμα και στα τρόφιμα, αναμένεται να πλήξει περισσότερο τις γυναίκες. Τονίστηκε και ότι εκτιμάται πως θα διευρυνθεί το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των φύλων, στο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του Φόρουμ, Saadia Zahidi εξήγησε ότι οι γυναίκες επηρεάζονται δυσανάλογα από την κρίση, εξαιτίας της απώλειας εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της ανεπαρκούς υποδομής φροντίδας -παιδιών και ηλικιωμένων. “Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις πρέπει να καταβάλουν δυο προσπάθειες: α) στοχευμένες πολιτικές για την υποστήριξη της επιστροφής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό και β) ανάπτυξη ταλέντου των γυναικών στις βιομηχανίες του μέλλοντος. Διαφορετικά, κινδυνεύουμε να διαβρώσουμε οριστικά τα κέρδη των τελευταίων δεκαετιών και να χάσουμε τις μελλοντικές οικονομικές αποδόσεις της διαφορετικότητας”.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ είναι ‘δεξαμενή σκέψης’ και διοργανωτές εκδηλώσεων, με έδρα στη Γενεύη. Δίχως αμφιβολία, είναι πιο γνωστό για την ετήσια συγκέντρωση της ελίτ του πλανήτη στο Νταβός. Αυτό που ανακοίνωσε είναι ότι η ελπίδα για το ‘κλείσιμο’ του χάσματος μεταξύ των φύλων θα χρειαστεί 132 χρόνια για να ‘κλείσει’ -από 136 που ήταν στην προηγούμενη έκθεση.

Παρεμπιπτόντως, η Ευρώπη θα χρειαστεί 60 χρόνια για να το ‘εξαφανίσει’, με τη Νότιο Ασία να είναι στην πιο δύνη θέση -χρειάζεται 197 χρόνια προσπάθειας ώστε να διασφαλίσει την ισότητα.

Τα κριτήρια της έκθεσης και η Ελλάδα

Ο οργανισμός ορίζει την ισότητα των φύλων βάσει τεσσάρων παραγόντων: α) μισθοί και οικονομικές ευκαιρίες, β) εκπαίδευση, γ) υγεία και δ) πολιτική ενδυνάμωση.

Μια ανάλυση που έγινε σε 146 χώρες, ‘έδωσε’ τη βαθμολογία και βάσει αυτής η πρώτη θέση ανήκει στην Ισλανδία. Ακολουθούν η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Ρουάντα, η Νικαράγουα, η Ναμίμπια, η Ιρλανδία και η Γερμανία -όπως ολοκληρώνεται το ΤΟΡ10.

Οι ΗΠΑ είναι στο Νο27 και η Ιαπωνία στο Νο116. Χαμηλά; Η Ελλάδα είναι στο Νο100 και έχει δίπλα της το Καμερούν, την Καμπότζη, την Κορέα, το Αζερμπαϊτζάν και την Κίνα. Στην τελευταία θέση είναι το Αφγανιστάν και στην προτελευταία το Πακιστάν.

Σε ό,τι αφορά τους μισθούς και τις ευκαιρίες, η Ελλάδα είναι στο Νο83 της λίστας, στον τομέα της εκπαίδευσης είμαστε στο Νο84, σε εκείνον της υγείας στο Νο98 και σε αυτόν της πολιτικής ενδυνάμωσης στο Νο108.

Αν εστιάσουμε μόνο στην Ευρώπη, είμαστε στην τελευταία θέση -από πάνω είναι η Κύπρος.

Ο πίνακας για την απλήρωτη εργασία στη φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων, μεταξύ των φύλων. WeForum

 

Τραγική είναι η επίδοση μας, σε παγκόσμιο επίπεδο στη μη αμειβόμενη εργασία φροντίδας (παιδιών και ηλικιωμένων), ενώ δεν σημειώσαμε κάποια πρόοδο σε όλα τα άλλα ζητήματα που εξετάζει η έκθεση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα