Ιστορική μέρα για τον ΠΟΕ: Παγκόσμια εμπορική συμφωνία αξίας 1 τρισ. δολαρίων

Ιστορική μέρα για τον ΠΟΕ: Παγκόσμια εμπορική συμφωνία αξίας 1 τρισ. δολαρίων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου κατέληξε στην πρώτη ουσιαστική συμφωνία από την ίδρυσή του κατά τη διάρκεια της υπουργικής συνόδου στο Μπαλί. Τι δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου κατέληξε σε ένα ιστορικό συμβιβασμό κατά της διάρκεια της υπουργικής συνόδου του στο Μπαλί της Ινδονησίας εγκρίνοντας την απελευθέρωση του εμπορίου, που είναι η πρώτη συμφωνία στην ιστορία του ΠΟΕ.

«Είμαστε σύμφωνοι», είπε ο ασκών χρέη προέδρου της υπουργικής συνόδου, υπουργός Εμπορίου της Ινδονησίας Γκίτα Γουργιαουάν, προς τους εκπροσώπους των 159 κρατών- μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. «Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο ΠΟΕ τήρησε τις υποσχέσεις του» ανέφερε λίγο μετά ο βραζιλιάνος Γενικός Διευθυντής του διεθνούς οργανισμού Ρομπέρτο Αζεβέδο. «Βάλαμε τη λέξη παγκόσμιος στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Είμαι πολύ περήφανος », είπε, εμφανώς συγκινημένος.

Η συμφωνία του Μπαλί , η πρώτη από τη δημιουργία του ΠΟΕ το 1995, είναι "ένα σημαντικό βήμα" προς την επίτευξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος απελευθέρωσης του εμπορίου το οποίο ξεκίνησε μεν το 2001 στην πρωτεύουσα του Κατάρ, την Ντόχα, αλλά παρέμεινε μέχρι τώρα "νεκρό γράμμα".

Επίσης διασώζει τον ΠΟΕ από το χείλος της αποτυχίας και αναμένεται να αναζωπυρώσει την εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να μειώσει τα εμπόδια στο εμπόριο σε όλο τον κόσμο, μετά από 12 χρόνια άκαρπων διαπραγματεύσεων. Η συμφωνία που επετεύχθη θα μπορούσε όπως εκτιμούν οι παράγοντες του ΠΟΕ να προσθέσει το ποσό του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία.

Μπαρόζο: Πραγματική ώθηση για την οικονομία

Η συμφωνία στην οποία κατέληξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου θα βοηθήσει στην αναθέρμανση της παγκόσμιας οικονομίας, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

"Η συμφωνία αυτή δίνει μια πραγματική ώθηση. Τα κέρδη για την παγκόσμια οικονομία μπορεί τα φθάσουν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Η συμφωνία θα είναι μια πραγματική βοήθεια για τους φτωχότερους λαούς στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες", τόνισε ο Μπαρόζο.

Η Ευρωπαϊκή 'Ενωση θα διαθέσει 400 εκατομμύρια ευρώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να εφαρμόσουν τη συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου Κέρελ Ντε Γκουχτ δήλωσε: "Σώσαμε τον ΠΟΥ χάρη στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Μπαλί".

"Νιώθω ανακούφιση γιατί σήμερα βλέπω τον ΠΟΥ να βγαίνει από το σκοτάδι και να επιστρέφει στην πολυμερή δράση", τόνισε ο Ντε Γκουχτ.

SHARE:

24Media Network