Καταθέτουμε τα μισά σχεδόν των δανείων μας

Καταθέτουμε τα μισά σχεδόν των δανείων μας

Ενδεικτική της επενδυτικής και καταναλωτικής συμπεριφοράς των Ελλήνων, ιδιωτών και επιχειρηματιών είναι η εικόνα που παρουσιάζει η πιστωτική επέκταση της χώρας, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Τραπέζης Ελλάδος για το Μάιο του 2016

Οι Έλληνες καταθέτουν 121,7 δις ευρώ και δανείζονται 201,7  δις ευρώ! Αυτό θα μπορούσε εκ πρώτης να σκεφθεί κάποιος, παρατηρώντας και αναλύοντας τον πίνακα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Τραπέζης Ελλάδος (Μάϊος 2016)  για το ρυθμό πιστωτικής επέκτασης ( δηλαδή, το ρυθμό με τον οποίο χορηγούνται δάνεια, σε επιχειρηματίες και ιδιώτες, κάθε κατηγορίας). Ρυθμός, που κινείται μεν πτωτικά- αντανακλώντας την «καθίζηση» της ζήτησης για νέα δάνεια – αλλά που είναι ενδεικτικός του συνολικού δανεισμού των Ελλήνων.

Το θετικό είναι ότι έστω και οριακά, σημειώθηκε αύξηση στις καταθέσεις των τραπεζών από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σημαντικό στοιχείο, που υποδηλώνει μια σταδιακή αποκατάσταση εμπιστοσύνης προς το ελληνικό πιστωτικό σύστημα και που έστω και σε μικρό βαθμό, βελτιώνει τις συνθήκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.

Στα τέλη Μαϊου, οι καταθέσεις συνολικά νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις ελληνικές τράπεζες, έφτασαν τα 121,7 δισ. ευρώ, από 121,4 δισ. ευρώ στα τέλη Απριλίου, μια αύξηση της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης Ελλάδος, με αρνητικό ρυθμό αύξησης κινήθηκαν τα δάνεια. Συνολικά, τα υπόλοιπα των δανείων προς τις τράπεζες της χώρας ανήλθαν σε 201.749 εκατ ευρώ, εκ των οποίων τα 95.679 δισ ευρώ αφορούν χρηματοδοτήσεις επιχειρηματικού κόσμου και άλλα 92.787 εκατ ευρώ, αφορούν δανεισμό ιδιωτών και νοικοκυριών. Ειδικότερα, τα υπόλοιπα στεγαστικών δανείων ανήλθαν το Μάϊο σε 66.133 εκατ ευρώ (66,1 δισ ευρώ), τα καταναλωτικά σε 25.305 εκατ ευρώ.

Ειδικότερα, το  Μάιο του 2016, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε σε -2,0%, από -1,9% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 357 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 156 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Μάιο του 2016, ήταν αρνητική κατά 68 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 85 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,2%, από 1,1% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -0,7%, από -0,6% τον Απρίλιο του 2016 και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 70 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 142 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο -8,7% το Μάιο του 2016, από -7,7% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 2 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 57 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων

Tο Μάιο του 2016, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 14 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 46 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,5%, από -1,3% τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των ιδιωτών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων

Αρνητική κατά 275 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Μάιο του 2016, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 195 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε στο -2,9%, αμετάβλητος έναντι του προηγούμενου μήνα.

SHARE:

24Media Network