Κερέ εναντίον απομονωτισμού: Η συνεργασία, κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη

Κερέ εναντίον απομονωτισμού: Η συνεργασία, κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη

Ο Μπενουά Κερέ καταφέρεται εναντίον του απομονωτισμού. Τι δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη

Ο απομονωτισμός μπορεί να καταστήσει ακόμη πιο εκτεθειμένα απ' ό,τι ήδη είναι τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας, δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, υπερασπιζόμενος την παγκοσμιοποίηση και καλώντας σε περισσότερη διεθνή συνεργασία.

Μιλώντας στη Νέα Υόρκη, ο Κερέ δήλωσε πως το άνοιγμα, η συνεργασία και η ανεκτικότητα είναι κλειδιά για την οικονομική ανάπτυξη ενώ ο προστατευτισμός και η μονομερής απορρύθμιση φέρνουν απλώς βραχυπρόθεσμα οφέλη με κόστος την οικονομική σταθερότητα.

Με την αμερικανική κυβέρνηση να διακηρύσσει προστατευτικές πολιτικές υπό το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική», τη Βρετανία να αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μερικούς κορυφαίους υποψηφίους για τη γαλλική προεδρία να καλούν σε μια στροφή προς τον απομονωτισμό, το status quo αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει δεχθεί εδώ και δεκαετίες.

«Καθώς αμφισβητούνται τα οφέλη και η νομιμοποίηση της διεθνούς συνεργασίας, έχει ουσιαστική σημασία να υπερασπιστούμε τις αξίες στις οποίες βασίζεται η παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση», τόνισε ο Κερέ, κορυφαίος υπαρχηγός του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

«Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, νεώτερες γενιές μεγάλωσαν με την πεποίθηση ότι η ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίου είναι ένα αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα», πρόσθεσε ο Κερέ.

Ο Κερέ δήλωσε πως η οικονομική απορρύθμιση, που υποστηρίζεται από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, μπορεί τελικά να γίνει μπούμερανγκ με παγκόσμιο αντίκτυπο.

«Ενώ η μονομερής οικονομική απορρύθμιση μπορεί να αποδώσει γρήγορα οφέλη, οι εν δυνάμει επιζήμιες επιπτώσεις στην οικονομική αστάθεια και, εντέλει, στην οικονομική ανάπτυξη δεν είναι πιθανό να γίνουν αισθητές μέχρι αργότερα», δήλωσε ο Κερέ.

«Και τότε, οι επιπτώσεις αυτές θα γίνουν αισθητές σ' όλον τον κόσμο. Τελικά αυτό θα αφήσει πολύ εκτεθειμένα τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας», πρόσθεσε.

(Φωτογραφία: AP Images/Bundas Engler)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΕΚΤ
SHARE:

24Media Network