Κρίσιμο Eurogroup παρουσία και του Τόμσεν

Δεύτερη ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup την Κυριακή 12 Ιουλίου 2015, στις Βρυξέλλες. 
(EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)
Δεύτερη ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup την Κυριακή 12 Ιουλίου 2015, στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) EUROKINISSI

Η πορεία του ελληνικού προγράμματος πρώτο θέμα στην ατζέντα του πρώτου Eurogroup της νέας χρονιάς. Στην πρώτη γραμμή της συζήτησης ασφαλιστικό, παραμονή ΔΝΤ στο πρόγραμμα και χρέος

H πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, της πρώτης για το 2016.

Μετά από έναν εξαήμερο μαραθώνιο επαφών στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συνάντησει στις Βρυξέλλες με άλλον αέρα - ελαφρώς πιο αισιόδοξο - τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, μετά την κοινή παραδοχή ότι τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής του περιοδείας κρίνονται ενθαρρυντικά. Το εάν το ευρωπαϊκό τουρ του υπουργού Οικονομικών πέτυχε πραγματικά τους σκοπούς του θα φανεί στο σημερινό Eurogroup. Πάντως, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που συναντήθηκαν με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών τις προηγούμενες μέρες εξέφρασαν τη βούλησή τους να βρεθούν λύσεις σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα, με το ενδιαφέρον του Βερολίνου κυρίως να επικεντρώνεται στην ανάγκη παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Βασική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς από τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ήταν η οριστικοποίηση του χρονοδιαγράμματος της πρώτης αξιολόγησης, με απώτερο στόχο να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Προτού ωστόσο ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, θα πρέπει... να ξεκινήσει και για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητο να κλειδώσει το ακριβές της χρονοδιάγραμμα. Τελευταίες πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως την επόμενη εβδομάδα επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών. Μένει αυτό να επιβεβαιωθεί σήμερα από τις Βρυξέλλες.

Στο πλαίσιο του Eurogroup ο κ. Τσακαλώτος παρουσιασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του την πορεία εφαρμογής της ελληνικής ατζέντας, με το ασφαλιστικό να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, αφού αυτό θα κρίνει και την πορεία της αξιολόγησης. Υπενθυμίζεται εδώ πως χθες κορυφαίος αξιωματούχος των Βρυξελλών χαρακτήρισε «φιλόδοξο» το προσχέδιο του ασφαλιστικού, καθώς περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και συγχώνευσεις ταμείων.

Καθώς όμως βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η Αθήνα δίνει και έναν ακόμη αγώνα, επιχειρώντας να αποφύγει την απαίτηση των δανειστών νέα μέτρα 0,5% του ΑΕΠ το 2016, αλλά και να χαλαρώσει τους μνημονιακούς στόχους για μέτρα 1% για τη διετία 2017 - 2018.

Να σημειωθεί εδώ πως οι πληροφορίες θέλουν στο σημερινό Eurogroup να δίνει το παρών και ο Πολ Τόμσεν, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, μια μόλις μέρα μετά το μυστήριο που προκλήθηκε από την επίσκεψή του στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η παρουσία Τόμσεν στο σημερινό Eurogroup είχε στόχο την παρουσίαση της τελευταίας έκθεσης του ΔΝΤ για την κατάσταση της Ευρωζώνης, ωστόσο η σύνδεση με το ελληνικό ζήτημα - και δη με τις φωνές για παραμονή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα - δεν μπορεί να αποφευχθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Eurogroup, Ευκλείδης Τσακαλώτος
SHARE:

24Media Network