Κοινωνικό μέρισμα 710 εκατ. ευρώ για το 2018

Κοινωνικό μέρισμα 710 εκατ. ευρώ για το 2018
Τροπολογία Βουλή Eurokinissi

Τροπολογία με την οποία κλειδώνει το ποσό των 710 εκατ. ευρώ από το υπερπλεόνασμα ύψους 885εκατ. ευρώ που αναμένεται να καταγράψει ο προϋπολογισμός του 2018 προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε πριν λίγη ώρα στην Βουλή .

Κοινωνικό μέρισμα ύψους 710 εκατ. ευρώ θα διανεμηθεί το 2018 σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε πριν λίγη ώρα στη Βουλή.

Με την τροπολογία προβλέπεται η καταβολή, κατά το έτος 2018, εφάπαξ παροχής κοινωνικού χαρακτήρα ύψους επτακοσίων δέκα εκατομμυρίων (710.000.000) ευρώ, ως διανομή Κοινωνικού Μερίσματος προς στήριξη των οικονομικά αδύναμων προσώπων και ευάλωτων νοικοκυριών.

Όπως και το 2016 και το 2017 το κοινωνικό μέρισμα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το καταβαλλόμενο ποσό δύναται να αυξηθεί, εφόσον το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες κατά τον χρόνο έκδοσής της. Με την ίδια ή όμοια απόφαση καθορίζονται τα κριτήρια εισοδήματος, οι κατηγορίες των δικαιούχων, η βάση και ο τρόπος υπολογισμού του, το ακριβές ποσό του διανεμομένου Κοινωνικού Μερίσματος ανά κατηγορία δικαιούχου, κ.λπ.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το καταβαλλόμενο ποσό δύναται να αυξηθεί, εφόσον το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες κατά τον χρόνο έκδοσής της.

Τα κριτήρια

Τα κριτήρια αναμένεται ότι θα είναι ανάλογα με αυτά το 2017 λόγο αφού και το ποσό που θα διανεμηθεί είναι ανάλογο του περσινού που είχε οριστεί στα 720 εκατ. ευρώ. Συνεπώς οι δικαιούχοι θα κρίνονται με βάση περιουσιακά και κοινωνικά κριτήρια ενώ το ποσό του μερίσματος θα πιστωθεί πριν το τέλος του χρόνου.

Το περιουσιακό κριτήριο του 2017 για την καταβολή του φετινού κοινωνικού μερίσματος θα είναι οι δικαιούχοι να είναι κάτοχοι ακίνητης περιουσίας συνολικής αντικειμενικής αξίας μικρότερης των 180.000 ευρώ.

Σε ότι αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια η εφάπαξ ενίσχυση θα ξεκινά από τα 250 ευρώ για άγαμο χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα από 6.001 έως 9.000 ευρώ θα αυξάνεται στα 350 ευρώ για άγαμο χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα από 3.001 έως 6.000 ευρώ και θα φτάνει τα 450 ευρώ για άγαμο φορολογούμενο χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα μέχρι 3.000 ευρώ.

Τα ποσά των εισοδηματικών ορίων και της εισοδηματικής ενίσχυσης θα προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος κάθε νοικοκυριού και κατά 25% για κάθε ανήλικο μέλος.

Έτσι για ένα ζευγάρι εγγάμων χωρίς παιδιά η εισοδηματική ενίσχυση θα κυμαίνεται από 375 έως 675 ευρώ, για εγγάμους με ένα ανήλικο παιδί από 450 έως 775 ευρώ και για εγγάμους με δύο ανήλικα παιδιά από 500 έως 900 ευρώ.

Ο εντοπισμός των δικαιούχων θα γίνει κατόπιν ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων-υπεύθυνων δηλώσεων των ενδιαφερομένων και κατόπιν διασταύρωσης των στοιχείων που θα δηλώσουν στις αιτήσεις τους με τα ποσά συνολικού ετησίου οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος που έχουν αναγράψει στις φετινές φορολογικές δηλώσεις τους, καθώς και με τα δεδομένα του ηλεκτρονικού αρχείου των δηλώσεων Ε9 για την ακίνητη περιουσία τους. Ως συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα θα ληφθεί υπόψη το άθροισμα όλων των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί στο έντυπο Ε1 της φετινής δήλωσης από όλες τις πηγές, συμπεριλαμβανομένων και των αφορολόγητων και των ειδικών φορολογούμενων ποσών.

Σε κάθε περίπτωση ως συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα θα λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο ποσό ετησίου εισοδήματος μεταξύ του πραγματικά δηλωθέντος και του τεκμαρτού που έχει προκύψει από το άθροισμα των αντικειμενικών δαπανών (τεκμηρίων) διαβίωσης (τεκμήρια διαβίωσης για σπίτια, ΙΧ αυτοκίνητα, σκάφη κ.λπ.) και των δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (ποσά δαπανών για αποπληρωμές δανείων, αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας κ.λπ.). Στις αιτήσεις που θα υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν πιθανότατα να αναγράψουν και τους αριθμούς ΙΒΑΝ των τραπεζικών λογαριασμών στους οποίους επιθυμούν να γίνει η κατάθεση του μερίσματος.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά την τροπολογία για το κοινωνικό μέρισμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα