Κοινωνικό Μέρισμα: Στις 17 Δεκεμβρίου ανοίγει η εφαρμογή

Κοινωνικό Μέρισμα: Στις 17 Δεκεμβρίου ανοίγει η εφαρμογή
Κόσμος στην Ερμού Eurokinissi

"Αν δίναμε λιγότερα χρήματα σε περισσότερους θα μας έλεγαν πως δίνουμε ψίχουλα" είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για το κοινωνικό μέρισμα.

Ανακοινώσεις για την ημερομηνία του ανοίγματος της ειδικής πλατφόρμας για το κοινωνικό μέρισμα έκανε ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

“Η ΗΔΙΚΑ θα αρχίσει να ετοιμάζει απλή εφαρμογή, η οποία λογικά θα ανοίξει στις 17 Δεκεμβρίου” για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προαναγγέλλοντας την ημερομηνία.

Τόνισε ότι ετοιμάζεται πλατφόρμα παρόμοια με την περσινή πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ κυρίως επειδή είναι απαραίτητη η δήλωση ενός α αριθμού λογαριασμού όπου θα πιστωθούν τα 700 ευρώ του κάθε δικαιούχου.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 26 Δεκεμβρίου και τα χρήματα θα καταβληθούν έως τις 31 του μήνα.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε για τις αντιδράσεις που διατυπώνονται για όσους εξαιρούνται από τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος 2019, λέγοντας: “Αντιλαμβάνομαι και κατανοώ τις αντιδράσεις, όμως ως υπουργός οφείλω να ενεργήσω με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Θα ήμουν ευτυχής να μοιράζω λεφτά, αλλά δεν υπάρχουν” τόνισε.

“Έξι μήνες πριν, η προηγούμενη κυβέρνηση μοίρασε αυτό που προσδοκούσαν οι πολίτες προεκλογικά και μάλιστα το εξάντλησε και είπε πως δεν μένει τίποτα για να δοθεί επιπλέον. Το κοινωνικό μέρισμα 2019 δόθηκε ως 13η σύνταξη τον Μάιο” ανέφερε ο υπουργός.

“Βρήκαμε 0 ευρώ περιθώριο για να μοιράσουμε και καταφέραμε να δημιουργήσουμε χώρο 175 εκατ. ευρώ”, εξήγησε ο Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας πως ο χώρος αυτός αξιοποιήθηκε με μέτρα όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, το αυξημένο επίδομα θέρμανσης και η μείωση προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις. “Δώσαμε και 200 εκατ. στη ΔΕΗ για να σώσουμε τον οργανισμό” πρόσθεσε.

“Καταφέραμε να δημιουργήσουμε επιπλέον χώρο, προσπαθήσαμε να αξιοποιήσουμε κατά τον βέλτιστο τρόπο αυτά τα 175 εκατ., τα οποία δεν υπήρχαν, εξαιτίας των επιλογών της προηγούμενης κυβέρνησης” είπε ο κ. Σταϊκούρας. “Θα ήμουν ευτυχής να δώσω παραπάνω αλλά δεν υπάρχουν, κι εγώ οφείλω να είμαι ειλικρινής, υπεύθυνος και σοβαρός”.

Ο υπουργός επισήμανε πως πρέπει να διακρίνεται η έκτακτη ενίσχυση που δίνεται τώρα από την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, στην οποία εντάσσονται τα επιδόματα.

“Εμείς ως υπουργείο Οικονομικών λέμε πως βρήκαμε επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για να βοηθήσουμε κάποια νοικοκυριά και προσπαθήσαμε να τετραγωνίσουμε τον κύκλο. Προφανώς υπάρχουν κι άλλα θέματα, έχουμε πλήρη επίγνωση” είπε.

“Δεν ζω εκτός πραγματικότητας, αλλά έχουμε 175 εκατ. έξτρα, αυτά πρέπει να μοιράσουμε. Δεν υπάρχουν περισσότερα για να εντάξουμε κι άλλες κοινωνικές ομάδες στους δικαιούχους. Προεκλογικά είχαμε πει πως δεν θα υπάρξει καθόλου μέρισμα, επειδή τα είχε δώσει όλα η προηγούμενη κυβέρνηση. Η κοινωνία έχει προσδοκίες και καλώς έχει αλλά αυτά τα χρήματα έχουμε διαθέσιμα, και μάλιστα αρχικά δεν υπήρχαν. Το Σαββατοκύριακο ήταν 200.000 οι ωφελούμενοι του κοινωνικού μερίσματος, τώρα φτάσαμε στις 250.000 επειδή προσπαθούμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο που δημιουργείται κάθε μήνα στον προϋπολογισμό. Αν ήταν λιγότερα χρήματα σε περισσότερους δικαιούχους θα έλεγαν πολλοί πως δίνουμε ψίχουλα, αυτή η συζήτηση δεν έχει τέλος”.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως τέθηκαν σε ισχύ επιπλέον φίλτρα προκειμένου να μη λάβουν επιδόματα όσοι δεν θα τα δικαιούνταν.

“Έχουμε δημοσιονομικό χώρο τον οποίο κατανέμουμε με δίκαιο τρόπο επ’ ωφελεία του συνόλου της κοινωνίας. Η πολιτική μας δεν έχει ταξικό πρόσημο αλλά θα βοηθηθούν παραπάνω μικρά και χαμηλά εισοδήματα” υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως τέθηκαν σε ισχύ επιπλέον φίλτρα προκειμένου να μη λάβουν επιδόματα όσοι δεν θα τα δικαιούνταν.

“Έχουμε δημοσιονομικό χώρο τον οποίο κατανέμουμε με δίκαιο τρόπο επ’ ωφελεία του συνόλου της κοινωνίας. Η πολιτική μας δεν έχει ταξικό πρόσημο αλλά θα βοηθηθούν παραπάνω μικρά και χαμηλά εισοδήματα” υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

ΣΥΡΙΖΑ για κοινωνικό μέρισμα: Πανηγυρίζουν για το πετσοκομμένο βοήθημα

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι το εφετινό κοινωνικό μέρισμα είναι “πετσοκομμένο” όπως το χαρακτηρίζει.

Αναλυτικά: “Δεν φτάνει που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πετσοκομμένο κοινωνικό μέρισμα που θα πάρουν, αντί για 3,5 εκατ. δικαιούχοι, μετά βίας 250.000 νοικοκυριά.

Δε φθάνει που τα αυστηρά κριτήρια που έχει βάλει αφήνουν εκτός όχι μόνο τους συνταξιούχους, αλλά και ΑΜΕΑ άνω των 24 ετών και τις περισσότερες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Τώρα, η κυβέρνηση των «αρίστων» και τα ΜΜΕ που την υποστηρίζουν ισχυρίζονται ψευδώς ότι το μέρισμα είναι κουτσουρεμένο επειδή είχε δοθεί προεκλογικά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εσκεμμένα συγχέουν δηλαδή τη μόνιμη 13η σύνταξη που ψήφισε και έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με το κοινωνικό μέρισμα. Ό,τι και να σκαρφιστεί η κυβέρνηση, η αλήθεια είναι μία: Δίνει μειωμένο το κοινωνικό μέρισμα που προεκλογικά χαρακτήριζε ως «ψίχουλα», επειδή προχώρησε σε μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ για τις πολύ μεγάλες περιουσίες και χρησιμοποίησε όλον τον υπόλοιπο χώρο του 2019 – που δημιουργήθηκε χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ – για να κλείσει τρύπες του προϋπολογισμού του επόμενου έτους κάνοντας λογιστικά τρικ.

Η κυβέρνηση παραμένει δέσμια των αποδεδειγμένα αποτυχημένων νεοφιλελεύθερων δογμάτων της και αυτό αποδεικνύεται και στο κοινωνικά ευαίσθητο ζήτημα του μερίσματος”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα