Κοινωνικό μέρισμα: Μέσω πλατφόρμας και αίτησης το βοήθημα – Ποιοι το χάνουν

Κοινωνικό μέρισμα: Μέσω πλατφόρμας και αίτησης το βοήθημα – Ποιοι το χάνουν
Κόσμος στο κέντρο της Αθήνας Eurokinissi

Οι τέσσερις κατηγορίες δικαιούχων του κοινωνικού επιδόματος - Η στοχευμένη επίδοση δημιουργεί αδικίες - Τα ποσά θα είναι ακατάσχετα, αφορολόγητα και δεν θα μπορούν να συμψηφιστούν με οφειλές.

Με μια πολύ απλή αίτηση -που θα κάνουν μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας- θα παίρνει κάθε ένα από τα 250.000 νοικοκυριά που έχουν επιλεγεί το κοινωνικό μέρισμα των 700 ευρώ.

Το επίδομα εξήγγειλε χθες ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας καταθέτοντας την σχετική τροπολογία στο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα, ενώ ανακοίνωσε και τη σχετική ημερομηνία που ανοίγει η πλατφόρμα.

Το κοινωνικό μέρισμα που θα διατεθεί θα φτάσει συνολικά τα 175 εκ ευρώ και θα αφορά πια 250.000 νοικοκυριά αντί 200.000 νοικοκυριά που είχε ανακοινώσει αρχικά ο Πρωθυπουργός.

 Αποτελεί συμπλήρωμα της 13ης σύνταξης που είχε δοθεί τον περασμένο Μάιο και έχει μια αρκετά «στοχευμένη» κατεύθυνση. Από την καταβολή του θα ευεργετηθούν 953.000 άτομα όλων των ηλικιών που προέρχονται από τα από πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα.

Οι ομάδες νοικοκυριών που επιλέχθηκαν για την ενίσχυση από το κοινωνικό μέρισμα είναι :

Ομάδα 1η: Πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα ή και περισσότερα τέκνα με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Τα νοικοκυριά που θα ευνοηθούν από το μέτρο φτάνουν τα 19.140.

Ομάδα 2η: Οικογένειες με ένα γονέα μακροχρόνια άνεργο και τουλάχιστον ένα ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα έως και 15.000 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή συμμετέχουν και οι μονογονεϊκές οικογένειες που εκπληρωνόμουν τις προϋποθέσεις. Σε αυτή την κατηγορία αναμένεται να ευνοηθούν συνολικά 163.778 νοικοκυριά.

Ομάδα 3η: Οικογένειες που και οι δύο γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι και έχουν ετήσιο εισόδημα έως 15000 ευρώ. Και σε αυτήν την κατηγορία θα συμμετέχουν οι μονογονεϊκές οικογένειες που εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις. Σε αυτή την κατηγορία τα νοικοκυριά που θα ευεργετηθούν φτάνουν τα 40.927.

Ομάδα 4η: Οικογένειες οι οποίες έχουν εξαρτώμενο τέκνο ΑΜΕΑ ηλικίας μέχρι και 24 χρονών χωρίς εισοδηματικό κριτήρια. Από αυτή την κατηγορία οι ευνοούμενοι αναμένεται να 28.632 νοικοκυριά.

Προϋποθέσεις για την καταβολή του μερίσματος θα είναι:

1.Τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς του νοικοκυριού θα πρέπει να διαμένει, νόμιμα και μόνιμα, στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 10 έτη, όπως προκύπτει από την υποβολή φορολογίας εισοδήματος κατά την τελευταία δεκαετία.

2. Και οι δύο γονείς του νοικοκυριού θα πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Ο υπουργός οικονομικών ξεκαθάρισε ότι εκτός των εισοδηματικών κριτηρίων θα ισχύει όριο για καταθέσεις, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και ομολόγων και για όλες τις παραπάνω κατηγορίες ορίζεται το ποσό των 20.000.

Ωστόσο δεν αναφέρθηκε σε περιουσιακά κριτήρια με βάση τα οποία θα δοθεί το κοινωνικό μέρισμα του 2019.

Όπως και τις προηγούμενες φορές που δόθηκε κοινωνικό μέρισμα, τα ποσά που θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα είναι ακατάσχετα, αφορολόγητα και δεν θα μπορούν να συμψηφιστούν με οποιεσδήποτε άλλες οφειλές του δικαιούχου.

Ποιοι χάνουν το μέρισμα

Η εξαιρετικά στοχευμένη διανομή του μερίσματος δημιουργεί κάποιες φανερές αδικίες.

Για παράδειγμα, στην ομάδα 4, δηλαδή τα νοικοκυριά που έχουν ένα προστατευόμενο μέλος ΑΜΕΑ μέχρι και 24 ετών, παίρνουν το επίδομα. Μένουν εκτός του επιδόματος όσοι συντηρούν ΑΜΕΑ μέσα στο νοικοκυριό, αλλά το άτομο με αναπηρία, μπορεί να είναι πατέρας, μητέρα, αδελφός, αδελφή. Άρα, πλην των νοικοκυριών που έχουν παιδιά μέχρι και 24 ετών με κάποια αναπηρία, όλοι οι άλλοιι χάνουν το κοινωνικό μέρισμα.

Στην Τρίτη ομάδα, όταν και οι δύο γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι, το επίδομα είναι σταθερό στα 700 ευρώ, είτε η οικογένεια έχει ένα, είτε περισσότερα παιδιά. Πιο δίκαιο θα ήταν να υπάρχει μια σταθερή κλιμάκωση ανά παιδί στο ύψος του μερίσματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα