Κοινοτική πηγή: Όχι σε παράταση ΦΠΑ στα νησιά - 82 προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωπαϊκή Ένωση AP

Το ποσό των 18,4 δις ευρώ θα εκταμιευθεί προς την Ελλάδα μέχρι και το τέλος του προγράμματος, ενώ για να κλείσει οριστικά η Τρίτη αξιολόγηση θα πρέπει να υλοποιηθούν άλλες 82 προαπαιτούμενα δράσεις

Το ποσό των 18,4 δις ευρώ θα εκταμιευτεί προς την Ελλάδα μέχρι και το τέλος του προγράμματος, ενώ για να κλείσει οριστικά η Τρίτη αξιολόγηση θα πρέπει να υλοποιηθούν άλλα 82 προαπαιτούμενα δράσεις και μέτρα αλλά και μετά το πρόγραμμα τα μέτρα για το 2019 - 2020.

Κοινοτική πηγή τόνιζε ότι η δόση που θα δοθεί μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης δεν έχει ακόμη αποφασιστεί δεδομένου ότι οι ανάγκες για το χρέος είναι μικρές και η Ελλάδα θα πρέπει να δημιουργήσει ένα μαξιλάρι ρευστότητας για μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Με αφορμή την χθεσινή έγκριση της τεχνικής συμφωνία για την Τρίτη αξιολόγηση από το Eurogroup επαναλαμβάνοντας παράλληλα ότι οι Θεσμοί έχουν πειστεί ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και άρα δεν θα χρειαστεί να πάρει νέα μέτρα.

Ειδικά για την Τρίτη αξιολόγηση σε επίπεδο μέτρων , η ίδια πηγή τόνισε ότι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης προϋποθέτει την υλοποίηση άλλων 82 προαπαιτούμενων από τα συνολικά 110 που έχει την υποχρέωση να εφαρμόσουν συνολικά τα οι ελληνικές αρχές για την Τρίτη αξιολόγηση . Η εφαρμογή των μέτρων θα είναι εμπροσθόβαρη αφού τα ανοιχτά προαπαιτούμενα θα πρέπει να νομοθετηθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους μέχρι και τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Αναφερόμενος στα ανοιχτά τα θέματα της αξιολόγησης τόνισε ότι πολλά από τα μη υλοποιημένα προαπαιτούμενα είναι « σημαντικά προχωρημένα» και θα κλείσουν σύντομα.

Από τα μεγάλα θέματα της τελευταίας αξιολόγησης η ίδια πηγή τόνισε ότι σημαντικό βάρος δόθηκε στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ο οποίοι όπως είπε θα πρέπει να αυξηθούν το επόμενο διάστημα αφού ήδη το 1/.3 όσων είχαν ανακοινωθεί για τις πρώτες ημέρες δεν έγιναν αφού οι δανειολήπτες προσήλθαν και πλήρωσαν το χρέος τους , Συνεπώς όσο το μέτρο συνεχίζεται η συμμόρφωση θα αυξάνεται . Σημαντική αν και δύσκολη χαρακτήρισε και την συμφωνία για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ.

Μάλλον όχι για ΦΠΑ στα νησιά

Στο αίτημα των ελληνικών αρχών για την διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου η ίδια πηγή τόνισε ότι η ΕΕ έχει γνώση και για το προσφυγικό και τους σεισμούς .Έχουμε ένα προβληματισμό να το δεχθούμε γιατί δεν θεωρούμε ότι η είναι η καλύτερη βοήθεια για τα νησιά αυτά και παράλληλα θα αυξήσει την γραφειοκρατία για την διαχείριση δύο διαφορετικών καθεστώτων ΦΠΑ . Έτσι κι αλλιώς η εξαίρεση θα σταματήσει κάποια στιγμή .Επιτρέπουμε όμως την πρόωρη και εκτεταμένη ανακατεύθυνση πόρων του ΠΔΕ και του ΕΣΠΑ.

Συζήτηση για χρέος από Μάιο

Επανέλαβε επίσης ότι η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα ξεκινήσει τον Μάιο με παρόντες και ο ΔΝΤ και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς . Ειδικά για το ΔΝΤ και το τι θα κάνει αν δεν έχει μέτρα για το χρέος απάντησε ότι θέλουν όλοι και το Ταμείο στην συζήτηση για την επόμενη μέρα της Ελλάδας.

Έτσι κι αλλιώς συντάξεις και αφορολόγητο

Πάντως ξεκαθάρισε ότι είτε το ΔΝΤ είναι στο πρόγραμμα είτε αποφασίσει να αποχωρήσει , τόσο οι περικοπές συντάξεις το 2019 όσο και η περικοπή του αφορολόγητου για το 2020 θα πρέπει να εφαρμοστούν κανονικά , μαζί βέβαια με τα αντίμετρα της κάθε χρονιάς « Πρέπει να μένουμε πιστοί στις δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται» τόνισε χαρακτηριστικά ο κοινοτικός αξιωματούχος .

SHARE:

24Media Network