Κομισιόν: Δίνει το σήμα του δημοσιονομικού “μαζέματος” για το 2024

Κομισιόν: Δίνει το σήμα του δημοσιονομικού “μαζέματος” για το 2024
Κόσμος στο Σύνταγμα. INTIME NEWS

Φέτος ισχύει η ρήτρα διαφυγής, που δίνει τη δυνατότητα σε παροχές σε περιπτώσεις υπέρβασης των δημοσιονομικών στόχων.

Σήμερα αναμένεται να δημοσιοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις δημοσιονομικές κατευθύνσεις για το 2024, εξειδικεύοντας για κάθε κράτος – μέλος, για την προσπάθεια επαναφοράς στο δρόμο της δημοσιονομικής “ορθοδοξίας”

Με βάση δημόσιες αναφορές, η βασική κατεύθυνση θα επαναφέρει το πλαίσιο που ίσχυε πριν αρθεί, λόγω πανδημίας και ενεργειακής κρίσης, ο “σφιχτός δημοσιονομικός κορσές” του Συμφώνου Σταθεότητας κι έτσι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα πρέπει μεσοπρόθεσμα να είναι χαμηλότερο από την τιμή αναφοράς του 3% του ΑΕΠ. Αυτό, βέβαια, για όσους δεν έχουν χρέος – μαμούθ”.

Έτσι, η Ελλάδα λόγω του υψηλού χρέους δεν εντάσσεται στον γενικό κανόνα, αλλά, όπως έχει επισημανθεί, υποχρεούται από φέτος στην παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων.

Συγκεκριμένα, με βάση όσα έχουν ήδη καταγραφεί από την Κομισιόν στην Έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους υπάρχει στόχος για “δημοσιονομικό μάζεμα” μέχρι το 2026 της τάξης των 6 δισεκ.. Ουσιαστικά, το “μήνυμα” έχει σταλεί, χωρίς ακόμη να έχει ξεκαθαρίσει το πλαίσιο των κανόνων του νέου Συμφώνου Σταθερότητας που θα εφαρμοστεί από το 2024, με την τοποθέτηση του πήχη στο 2,3% του ΑΕΠ.

Μένει, βέβαια, να αποφασιστεί οριστικά το το νέο τοπίο με τα πλεονάσματα και τις “οροφές” στις πρωτογενείς δαπάνες, το φθινόπωρο όταν θα εξειδικευτούν οι στόχοι και το χρονοδιάγραμμα. Παράλληλα, θα υπάρξουν δεσμεύσεις και στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων που θα υλοποιηθούν την επόμενη τετραετία και συνδέονται ευθέως με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πάντως με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας η Αθήνα βαδίζει με μια “ρότα” της προσαρμογής με τον πήχη για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,1% του ΑΕΠ το 2023, ανεβάζοντάς τον ακόμα υψηλότερα στο 2,1% του ΑΕΠ το 2024, στο 2,3% του ΑΕΠ το 2025 και στο 2,5% του ΑΕΠ το 2026, κάτι που σημαίνει “μάζεμα” στο τελευταίο έτος πάνω από τα 6 δισ. ευρώ.

Το σίγουρο, είναι, βέβαια, ότι με την επαναφορά στην “κανονικότητα” και ειδικά με το νέο Σύμφωνο μπαίνουν και πάλι οροφές στις πρωτογενείς δαπάνες και οι όποιες παροχές θα μπαίνουν σε διαδικασία τεκμηρίωσης, για το όφελος που παρέχουν σε ευάλωτες ομάδες, κάτι που δημιουργεί νέα δεοδμένα, στο φόντο και του “πακτωλού” προεκλογικών υποσχέσεων.

Ωστόσο, καθώς το 2023 ισχύει η ρήτρα διαφυγής, υπάρχει η δυναότητα για τελευταία χρονιά, το υπερβάλλον πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στον αρχικό στόχο 0,7% του ΑΕΠ και στον τελικό 1,1% του ΑΕΠ που φθάνει το 0,4% του ΑΕΠ ή στα 880 εκατ. ευρώ σε απόλυτα νούμερα, να διατεθεί σε κάποια νέα μέτρα στήριξης. Ωστόσο στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου τονίζουν ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς μπορεί να υπάρχουν επιπτώσεις στους δημοσιονομικούς στόχους του 2024, που θεωρείται έτος – γέφυρα για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά και βέβαια να δοθεί λάθος “σήμα” εν όψει πιστοληπτικής αναβάθμισης.

Να σημειωθεί ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας “παίζεταο στο τελευταίο τετράμηνο του έτους, όταν δηλαδή η νέα κυβέρνηση θα έχει δώσει το δικό της στιγμα κι αφού θα έχουν επιβεβαιωθεί οι πρώτες εκτιμήσεις για τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις., που θα επηρεάσουν και το προφίλ του ελληνικού Χρέους.

Τα “ραντεβού”

Το πρώτο μετεκλογικό (μετά τις 25/6) ραντεβού με τους “οίκους” έρχεται με τη DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου κι έναν μήνα μετά (20 Οκτωβρίου) ακολουθεί η η S&P. Το τελευταίο ραντεβού της χρονιάς είναι την 1η Δεκεμβρίου με τη Fitch. Υπάρχει και η MOODY’S στις 15 Σεπτεμβρίου με τον πήχη να μπαίνει “χαμηλά. καθώς ο οίκος κρατά την Ελλάδα τρεις βαθμίδες μακριά από την επενδυτική βαθμίδα.

HSBC: Πολύ κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας η Ελλάδα

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η HSBC, μία πιθανή νέα κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και η συνέχιση των φιλοεπιχειρηματικών και φιλομεταρρυθμιστικών πολιτικών που παρατηρούνται τα τελευταία τέσσερα χρόνια, θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Ελλάδα ίσως να μην απέχει πολύ από το να αποκτήσει εκ νέου την επενδυτική βαθμίδα για πρώτη φορά από το 2010, όπως σημειώνει η HSBC.

Ειδικότερα, η βρετανική τράπεζα εκτιμά πως αν και μπορεί να χρειαστεί άλλος ένας μήνας περίπου, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία ως πρωθυπουργός της Ελλάδας. Η πρώτη του θητεία χαρακτηρίστηκε από μια ισχυρή φιλο-επιχειρηματική ατζέντα με στόχο τις μεταρρυθμίσεις και τη βελτίωση της ελκυστικότητας της χώρας στις άμεσες ξένες επενδύσεις. Και ακόμη και αν το σχέδιό του εκτροχιάστηκε αρχικά από την πανδημία, η Ελλάδα κατάφερε να ανακάμψει με εντυπωσιακό τρόπο. Το 2022 σημείωσε αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,1% μετά από 8,1% το 2021, με το ΑΕΠ να είναι πλέον 6,4% υψηλότερο από ό,τι πριν την πανδημία, και οι επενδύσεις είναι σχεδόν 50% υψηλότερα, τονίζει η HSBC. Καθώς ο τουριστικός κλάδος, και οι εξαγωγές γενικότερα, συνεχίζουν να ανακάμπτουν, η Ελλάδα αναμένεται να σημειώσει φέτος άλλο ένα έτος ισχυρής ανάπτυξης. Η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει σε ανάπτυξη 2,3% φέτος, λίγο υψηλότερη από τις προσδοκίες της βρετανικής τράπεζας που είναι στο 2,1%.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα