Κομισιόν: Για πρώτη φορά πρόσκληση για συμπράξεις στον τομέα της δημοσιογραφίας αξίας 7,6 εκατ. ευρώ

Κομισιόν: Για πρώτη φορά πρόσκληση για συμπράξεις στον τομέα της δημοσιογραφίας αξίας 7,6 εκατ. ευρώ
Τα κεντρικά γραφεία της Κομισιόν στις Βρυξέλλες 2021 Francisco Seco/AP

Στήριξη της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη, ο στόχος των επιχορηγήσεων.

Η Επιτροπή δημοσίευσε πρόσκληση υποβολής προτάσεων ύψους 7,6 εκατ. ευρώ για συμπράξεις στον τομέα της δημοσιογραφίας που χρηματοδοτούνται για πρώτη φορά μέσω ενός προγράμματος της ΕΕ, του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη».

Οι επιχορηγήσεις θα στηρίξουν τη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη. Αυτή η πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων προωθεί τον επιχειρηματικό μετασχηματισμό και τα δημοσιογραφικά έργα — αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ανάπτυξη κοινών τεχνικών προτύπων, νέων τύπων αιθουσών Τύπου, τη δοκιμή νέων επιχειρηματικών μοντέλων, πρωτότυπης δημοσιογραφίας και καινοτόμων μορφών παραγωγής.

Χθες, η Αντιπρόεδρος για θέματα αξιών και διαφάνειας κ. Βιέρα Γιούροβα δήλωσε : «Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ στηρίζει τέτοιου είδους εταιρικές σχέσεις στον τομέα της δημοσιογραφίας. Πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα προς τους δημοσιογράφους και τους παράγοντες των μέσων ενημέρωσης ότι στεκόμαστε στο πλάι τους για να τους βοηθήσουμε να διαχειριστούν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Η αύξηση και η διαφοροποίηση της χρηματοδοτικής στήριξης συμβαδίζει με το έργο μας για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και ένα δικαιότερο διαδικτυακό περιβάλλον».

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν προσέθεσε τα εξής: «Η ελευθερία και η πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης αποτελούν βασικές αξίες στις οποίες στηρίζονται οι δημοκρατίες μας και δεν μπορούν να θεωρηθούν δεδομένες. Μέσω του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» θα διαθέσουμε έναν άνευ προηγουμένου προϋπολογισμό ύψους τουλάχιστον 75 εκατ. ευρώ έως το 2027 για τη στήριξη της ελευθερίας και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης.»

Οι ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες μπορούν να προτείνουν συνεργασίες σε ένα συγκεκριμένο δημοσιογραφικό είδος και θα λειτουργούν με πλήρη συντακτική ανεξαρτησία. Τα σχέδιά τους θα πρέπει να έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους ευρύτερους τομείς των ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των μικρών μέσων ενημέρωσης. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την εν λόγω πρόσκληση λήγει στις 26 Αυγούστου 2021. Αρκετές άλλες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων, που αντιπροσωπεύουν επενδύσεις ύψους περίπου 12 εκατ. ευρώ για ευρωπαϊκά έργα μέσων ενημέρωσης, θα δρομολογηθούν τις προσεχείς εβδομάδες, ενώ πρόσφατα δημοσιεύθηκαν και άλλες προσκλήσεις που αφορούν τον τομέα των μέσων ενημέρωσης, όπως τα εργαστήρια δημιουργικής καινοτομίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα