Κομισιόν: "Ψαλίδι" στα κονδύλια των αγροτών - ενίσχυση της FRONTEX

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ AP

Η Κομισιόν προτείνει έναν μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό ύψους 1.135 δισ. ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεων, που ισοδυναμεί με το 1,11% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της ΕΕ των 27 - "Ρεαλιστική και σύγχρονη" χαρακτήρισε την πρόταση ο Γιούνκερ που αφορά την περίοδο 2021-2027

Τον μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027, αρκετά μετά δηλαδή το τέλος της θητείας της Επιτροπής Γιούνκερ, πρότεινε σήμερα η Κομισιόν. «Ρεαλιστικός και σύγχρονος» είναι τα δύο επίθετα που συνοδεύουν την πρόταση, που παρουσίασε σήμερα ο Πρόεδρος Γιούνκερ ενώπιον των ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες.

Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά και οι προκλήσεις της εποχής επιβάλλουν αυτόν τον σχεδιασμό, λέει η Επιτροπή. Η πρόταση εισάγει διάφορες «προϋποθέσεις» για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, όπως η εφαρμογή των ευρωπαϊκών νόμων και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ένα καμπανάκι για την Ουγγαρία και την Πολωνία.

ADVERTISING

Συνολικά, η Επιτροπή προτείνει έναν μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό ύψους 1.135 δισ. ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεων, που ισοδυναμεί με το 1,11% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της ΕΕ των 27. Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα, η συνεισφορά κάθε κράτους-μέλους είναι 1%.

Παρόλο που προτείνει αύξηση των επενδύσεων των «δυνατών» κρατών μελών κατά 50%, διπλασιασμό του Erasmus, άνοδο των κονδυλίων για την έρευνα και πρόβλεψη για την ασφάλεια και την προστασία συνόρων, αλλά και από κυβερνοεπιθέσεις, η πρόταση προβλέπει μείωση του Ταμείου Συνοχής κατά 7%, της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής κατά 5% και των απευθείας χρηματοδοτήσεων κατά 4%.

«Η Ελλάδα επηρεάζεται αρνητικά από τις περικοπές, αλλά μένει να δούμε από τι προβλέπονται οι περικοπές και με ποιον τρόπο», είναι το πρώτο σχόλιο διπλωματών με τους οποίους μίλησε το NEWS247. Μεταξύ άλλων, προτείνεται η αύξηση των υπαλλήλων του FRONTEX από 1.500 σε 10.000. Γενικά, το μπάτζετ της ασφάλειας αυξάνεται κατά 40%, ενώ δημιουργείται και ένα καταπίστευμα για την ασφάλεια ύψους 13 δις. ευρώ.

Την ευθύνη του προϋπολογισμού έχει ο αρμόδιος Επίτροπος Έτινγκερ. Με την ανακοίνωση της πρότασης ξεκινάει μια περίοδος έντονης συζήτησης προκειμένου να «περάσει» τελικά η πρόταση –έστω με αλλαγές- με την ψήφο των κρατών μελών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ηδη, Αυστρία και Ολλανδία έχουν εκφράσει ανεπισήμως τις αντιρρήσεις τους.

«Πρόκειται για μια ειλικρινή απάντηση στη σημερινή πραγματικότητα στην οποία η Ευρώπη θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο για να εξασφαλίσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από αστάθεια, τη στιγμή που το Brexit θα αφήσει ένα σημαντικό κενό στον προϋπολογισμό μας», αναφέρεται στην πρόταση. «Η σημερινή πρόταση απαντά σε αυτή τη διπλή πρόκληση με τη μείωση δαπανών, αλλά και με την προσθήκη νέων πόρων σε ισότιμη βάση. Η χρηματοδότηση των νέων και βασικών προτεραιοτήτων της Ένωσης θα διατηρηθεί ή θα ενισχυθεί, κάτι που συνεπάγεται αναπόφευκτα μειώσεις σε άλλους τομείς. Μπροστά σε τόσο σημαντικές προκλήσεις, είμαστε υποχρεωμένοι να ενεργήσουμε υπεύθυνα. Η πρόταση προϋπολογισμού που παρουσιάζεται σήμερα είναι συνεπώς τόσο στοχευμένη όσο και ρεαλιστική».

«Σήμερα είναι μια σημαντική στιγμή για την Ένωσή μας. Ο νέος προϋπολογισμός είναι μια ευκαιρία να διαμορφώσουμε το μέλλον μας ως μια νέα, φιλόδοξη Ένωση 27 κρατών μελών που τα ενώνει η αλληλεγγύη. Με τη σημερινή πρόταση, παρουσιάζουμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο για το πώς μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους. Οι καλές οικονομικές προοπτικές μάς δίνουν μια «ανάσα», αλλά δεν μας απαλλάσσουν από την υποχρέωση να εξοικονομήσουμε πόρους σε ορισμένους τομείς», τόνισε ο Πρόεδρος Γιούνκερ. «Θα διασφαλίσουμε χρηστή δημοσιονομική διαχείριση μέσω του μηχανισμού για το κράτος δικαίου που θεσπίστηκε για πρώτη φορά. Με άλλα λόγια, θα ενεργήσουμε υπεύθυνα με τα χρήματα των φορολογουμένων. Τη σκυτάλη παίρνουν τώρα το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Πιστεύω ακράδαντα ότι θα πρέπει να έχουμε ως στόχο την επίτευξη συμφωνίας πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2019».

Ο επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό και τους Ανθρώπινους Πόρους δήλωσε: «Αυτή η πρόταση προϋπολογισμού αφορά πραγματικά την προστιθέμενη αξία της ΕΕ. Επενδύουμε περισσότερο σε τομείς όπου ένα κράτος μέλος δεν μπορεί να ενεργεί μόνο του ή όπου είναι αποτελεσματικότερο να ενεργούμε από κοινού - στην έρευνα, τη μετανάστευση, στον έλεγχο των συνόρων ή στην άμυνα. Συνεχίζουμε επίσης να χρηματοδοτούμε τις παραδοσιακές – αλλά εκσυγχρονισμένες – πολιτικές, όπως την Κοινή Γεωργική Πολιτική και την Πολιτική Συνοχής, διότι όλοι ωφελούμαστε από την υψηλή ποιότητα των γεωργικών μας προϊόντων και από τις περιφέρειες που καλύπτουν την οικονομική τους υστέρηση.»

Σπυράκη: Η Ελλάδα χρειάζεται νέα κυβέρνηση ώστε να μη χαθούν πόροι για ΚΑΠ και ταμείο συνοχής

Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το σχέδιο προϋπολογισμού της Ε.Ε. για την περίοδο 2020-2027 που παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση και μια σπουδαία ευκαιρία για την Ελλάδα. Η αύξηση των κονδυλίων κατά 9 φορές για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο τριπλασιασμός των κονδυλίων για το Erasmus+, ο τριπλασιασμός των δαπανών για τη διαχείριση των συνόρων, τη μετανάστευση και το άσυλο, η αύξηση του ποσού για την ασφάλεια και η δημιουργία ταμείου άμυνας αποτελούν σημαντικά βήματα από τα οποία μπορεί να επωφεληθεί άμεσα η χώρα μας. Η Νέα Δημοκρατία υποστήριξε με έμφαση αυτές τις επιλογές στο πλαίσιο του Ε.Λ.Κ., που αποτελεί τη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ε.Ε..

Παράλληλα, με το νέο προϋπολογισμό η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που συνδέονται και με τη διάθεση πόρων συνοχής αλλά και με την ανάγκη να σχεδιάσει και να υλοποιήσει άμεσα έργα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ώστε να επωφεληθεί και από τους επιπλέον διαθέσιμους πόρους για την αγροτική ανάπτυξη.

Η πατρίδα μας χρειάζεται άμεση πολιτική αλλαγή, ώστε να προκύψει μια κυβέρνηση προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις, που θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί τις νέες ευρωπαϊκές προτεραιότητες, για να μη χαθούν πόροι για τη συνοχή και την Κοινή Αγροτική Πολιτική, προς όφελος όλων των Ελλήνων».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κομισιόν, Brexit, Γιούνκερ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βερολίνο και Παρίσι σε κοινή γραμμή για τις μεταρρυθμίσεις της ευρωζώνης

Μπαρνιέ: Έχουμε συμφωνήσει το 75% των όρων του Brexit

SHARE:

24Media Network