Κοντά σε συμφωνία Ευρωκοινοβούλιο - ΕΚΤ για την ενιαία Αρχή Εποπτείας των τραπεζών

European Union flags fly outside the European Commission headquarters building in Brussels, Belgium, on Wednesday, June 2, 2010. European Commission President Jose Manuel Barroso called for a "commitment to keep the euro a strong and credible currency." Photographer: Jock Fistick/Bloomberg
European Union flags fly outside the European Commission headquarters building in Brussels, Belgium, on Wednesday, June 2, 2010. European Commission President Jose Manuel Barroso called for a "commitment to keep the euro a strong and credible currency." Photographer: Jock Fistick/Bloomberg BLOOMBERG

Τι αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal για τη σύναψη συμφωνίας του Ευρωκοινοβουλίου με την ΕΚΤ

Οι ευρωβουλευτές βρίσκονται κοντά σε μία συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για να εγκρίνει το Ευρωκοινοβούλιο τη σύσταση της ενιαίας εποπτικής Αρχής των τραπεζών της ΕΕ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, η ΕΚΤ συμφώνησε να παρέχει στους ευρωβουλευτές περισσότερες λεπτομέρειες από τις συνεδριάσεις της νέας εποπτικής Αρχής, διευκολύνοντας τη σύναψη μίας συμφωνίας. Η ΕΚΤ ήταν απρόθυμη να παραχωρήσει στο Ευρωκοινοβούλιο μεγαλύτερο ρόλο στην εποπτεία της νέας Αρχής, η οποία αποτελεί τον πρώτο πυλώνα για τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης της ΕΕ και έναν θεμέλιο λίθο στις προσπάθειες της Ευρωζώνης να ξεπεράσει την τριετή κρίση χρέους της.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής του κόμματος των Πρασίνων κ. Σβεν Γκίγκολντ, ο οποίος συντονίζει τη σχετική νομοθεσία, δήλωσε αργά χθες βράδυ ότι η συμφωνία προτείνει η ΕΚΤ να παρέχει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων μία περίληψη των συζητήσεων κατά τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της Αρχής, συμπεριλαμβανομένου ενός καταλόγου με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, μαζί με σχετικές εξηγήσεις. Δεν θα περιλαμβάνονται πιθανότατα τα ονόματα μεμονωμένων τραπεζών, τα οποία έχουν συζητηθεί, δήλωσε ο κ. Γκίγκολντ. Εάν επιτευχθεί συμφωνία, η Ευρωβουλή μπορεί να προχωρήσει αύριο στην τελική ψηφοφορία, ενώ έχει ήδη αναβάλει την προγραμματισμένη για χθες ψηφοφορία, πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής.

Η Αρχή αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά της περίπου ένα χρόνο μετά την κοινοβουλευτική έγκριση, καθώς το Ευρωκοινοβούλιο έχει συμφωνήσει από τον Μάρτιο με τα κράτη - μέλη για τη δομή της. Η Αρχή αποσκοπεί στη βελτίωση της εποπτείας των 6.000 τραπεζών της Ευρωζώνης και οι αποφάσεις της πρέπει να εγκρίνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, μία ρύθμιση που απέτρεψε χώρες, όπως τη Βρετανία και τη Σουηδία, να προσυπογράψουν τον νέο μηχανισμό.

Η ΕΚΤ ανησυχεί ότι η μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά τις ενέργειες της νέας Αρχής θα οδηγούσε στη διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών για μεμονωμένες τράπεζες, υπονομεύοντας τη σταθερότητα του ακόμη εύθραυστου χρηματοπιστωτικού συστήματος της ΕΕ, δήλωσε πηγή που έχει γνώση του θέματος. Σε χθεσινή δήλωσή της, η ΕΚΤ ανέφερε ότι «προχωρά στις τελικές συζητήσεις της με το Ευρωκοινοβούλιο για θέματα λογοδοσίας και προσβλέπει στην επίτευξη συμφωνίας σύντομα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network