Κρίσιμη συνεδρίαση του ECOFIN

Κρίσιμη συνεδρίαση του ECOFIN

Οι οικονομικές εξελίξεις στη σκιά των εαρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συζητηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες στη συνεδρίαση του ECOFIN

Οι οικονομικές εξελίξεις στη σκιά των εαρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ποιότητα και η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών θα συζητηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες στη συνεδρίαση του ΕCOFIN. 

Επίσης θα συζητηθεί η πρόταση οδηγίας για την τροποποίηση των οδηγιών σχετικά με τη δομή και τους συντελεστές του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2010 που ανέρχεται σε 139 δισ. ευρώ και έχει ως στόχο την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.  Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων (45%) διοχετεύεται σε μέτρα για την ανάπτυξη και την απασχόληση (αύξηση κατά 3,2% έναντι του 2009).

Τέλος, θα συζητηθούν θέματα σχετικά με την προληπτική εποπτεία της δραστηριότητας ιδρυμάτων ηλεκτρονικού χρήματος, ο κανονισμός για τις διασυνοριακές πληρωμές σε ευρώ και ο κανονισμός για τους οργανισμούς αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας.

Μαύρα μαντάτα

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε χθες  στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες τις λεγόμενες εαρινές εκτιμήσεις της για την κατάσταση και τις προοπτικές των ευρωπαϊκών οικονομιών εως το 2010. Αναθεωρεί προς το χειρότερο τις εκτιμήσεις της, προβλέποντας για φέτος αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης σε 26 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ (μόνο η Κύπρος θα έχει φέτος θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,3%) με αύξηση των ελλειμμάτων, του δημοσίου χρέους και της ανεργίας αλλά και μείωση του πληθωρισμού. Σύμφωνα με την Επιτροπή, αναμένεται μια σταδιακή ανάκαμψη της κατάστασης από το 2010.

Για την Ελλάδα, η οικονομική ανάπτυξη φέτος θα είναι αρνητική στο -0,9% και στο 0,1% το 2010.  Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα αυξηθεί στο 5,1% το 2009 και στο 5,7% το 2010 ενώ τον Ιανουάριο οι προβλέψεις έκαναν λόγο για έλλειμμα στο 3,7% φέτος και 4,2% το 2010.

Το δημόσιο χρέος από 97,6% το 2008 θα αυξηθεί στο 103,4% του ΑΕΠ το 2009 και 108% το 2010. Υψηλότερο δημόσιο χρέος από την Ελλάδα εμφανίζει η Ιταλία με 113% για το 2009 και 116,1% το 2010. Στη ευρωζώνη το δημόσιο χρέος από 69,3% το 2008 θα ανέβει στο77,7% του ΑΕΠ το 2009 και στο 83,8% το 2010. Τον Ιανουάριο η Επιτροπή εκτιμούσε ότι το δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη θα είναι 72,7% το 2009 και 75,8% το 2010 .

Σε ό,τι αφορά την ανεργία στην Ελλάδα η Επιτροπή προβλέπει ότι θα αυξηθεί στο 9,1% το 2009 (9,9% στην ευρωζώνη και 9,4% στους «27») και στο 9,7% το 2010 (11,5% στην ευρωζώνη και 10,9% στους «27»). Η Επιτροπή προβλέπει τέλος ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα από 4,2% το 2008 θα μειωθεί στο 1,8% το 2009 (0,4% στην ευρωζώνη και 0,9% στην ΕΕ) για να αυξηθεί στο 2,3% το 2010 (1,2% στην ευρωζώνη και 1,3% στην ΕΕ).

“Αποφυγή μαζικών απολύσεων” υποδεικνύει το Eurogroup

Ο επικεφαλής της Eurogroup Ζαν -Κλοντ Γιούνκερ προέβλεψε απόψε “μία κοινωνική κρίση” στην Ευρώπη λόγω της αναμενόμενης αύξησης της ανεργίας και κάλεσε τις επιχειρήσεις να αποφύγουν τις “μαζικές απολύσεις”.

“Βαδίζουμε ολοταχώς προς μία κοινωνική κρίση διότι κρίση στην αγορά της εργασίας θα υπάρξει” φέτος και την επόμενη χρονιά στην Ευρώπη, τόνισε ο Γιούνκερ μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

“Όλες οι προσπάθειες θα πρέπει να προσανατολισθούν προς την κοινωνική και οικονομική διαχείριση της κατάστασης αυτής”, τόνισε ο ίδιος καλώντας τις κυβερνήσεις να απαλύνουν το πλήγμα των εργαζομένων που θα χάσουν την απασχόλησή τους.

 Στο πλαίσιο αυτό, ο Γιούνκερ κάλεσε τους επικεφαλής των επιχειρήσεων να αποφύγουν τις “μαζικές και πρόωρες απολύσεις”, προκρίνοντας σε περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες τη λύση της μερικής απασχόλησης και τους ζήτησε να επιδείξουν “κοινωνική υπευθυνότητα”.

“Η βαθύτερη ύφεση της μεταπολεμικής περιόδου”

“Αντιμέτωπη με τη βαθύτερη ύφεση της μεταπολεμικής περιόδου βρίσκεται η ευρωπαϊκή οικονομία”, δήλωσε παράλληλα ο Χοακίν Αλμούνια.

Το 2009 η οικονομική ύφεση στην ΕΕ και στην ευρωζώνη θα φτάσει το 4% του ΑΕΠ και σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας και τον εκτροχιασμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, η κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας χαρακτηρίζεται”δυσχερής”.

“Τα φιλόδοξα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες σε αυτές εξαιρετικές περιστάσεις αναμένεται να συγκρατήσουν την πτώση της οικονομικής δραστηριότητας το τρέχον έτος και να καταστήσουν δυνατή την ανάκαμψη της οικονομίας κατά το επόμενο έτος”, ανέφερε ο Επίτροπος Χ. Αλμούνια, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Για να συμβεί αυτό, συνέχισε ο Ισπανός Επίτροπος, “είναι αναγκαίο να προβούμε ταχέως στην απομάκρυνση των τοξικών περιουσιακών στοιχείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών και στην ανακεφαλαιοποίησή τους, κατά περίπτωση”.

Ωστόσο, η Επιτροπή εκτιμά ότι η μείωση του ΑΕΠ θα σταματήσει έως το τέλος του τρέχοντος έτους και οι ρυθμοί ανάπτυξης θα έχουν και πάλι θετικό πρόσημο στη διάρκεια του 2010. 

Η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι όλα τα κράτη μέλη επηρεάζονται από την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, παρόλο που οι προοπτικές τους διαφέρουν ανάλογα με τον σχετικό βαθμό έκθεσής τους στη χρηματοπιστωτική κρίση, τη δυναμική της στεγαστικής αγοράς και τον βαθμό ανοίγματος των οικονομιών τους. “Η ύφεση επηρεάζει όχι μόνο όλα τα κράτη μέλη αλλά επίσης όλες σχεδόν τις συνιστώσες της ζήτησης. Οι ιδιωτικές επενδύσεις πλήττονται ιδιαίτερα, όπως προκύπτει από τις προβλέψεις για συρρίκνωση της ζήτησης, από την απότομη μείωση της χρήσης της παραγωγικής ικανότητας και από τις δυσχερείς συνθήκες χρηματοδότησης.

Παρομοίως, οι εξαγωγές μειώθηκαν σημαντικά λόγω της αισθητής κάμψης του παγκόσμιου εμπορίου. Ενώ η ιδιωτική κατανάλωση αντιστέκεται σχετικά καλά χάρη στις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και στα χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα είναι πιθανόν ότι θα μειωθεί λόγω της σταδιακής επιδείνωσης των συνθηκών στην αγορά εργασίας. Μόνο η δημόσια κατανάλωση και οι δημόσιες επενδύσεις θα συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη κατά το τρέχον έτος, κυρίως λόγω των δημοσιονομικών μέτρων τόνωσης της οικονομίας που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης της οικονομίας της ΕΕ”, αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής. 

Σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά, η Επιτροπή σημειώνει ότι δέχτηκαν βαρύ πλήγμα λόγω της ύφεσης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της 13 κράτη μέλη της ευρωζώνης (εκτός της Κύπρου, της Φιλανδίας και του Λουξεμβούργου) θα ξεπεράσουν το 2009 το όριο του 3%. Στην ΕΕ το δημόσιο έλλειμμα προβλέπεται να υπερδιπλασιαστεί το τρέχον έτος στην ΕΕ (από 2,3% του ΑΕΠ το 2008 στο 6%) και αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω το 2010 (στο 7,25%). 

Τέλος, σε ό,τι αφορά την ανεργία, η Επιτροπή προβλέπει απώλεια περίπου 8,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας το 2009 και 2010. Ο δείκτης ανεργίας στην ΕΕ θα αγγίξει τα υψηλότερα επίπεδα, από το 1945 και συγκεκριμένα το 9,9% το 2009 και 11,5% το 2010. Ο δείκτης ανεργίας στην ευρωζώνη θα φτάσει το 9,4% το 2009 και το 10,9%, αντιστοίχως.

Παπαθανασίου: “Aποφασισμένοι για τα αναγκαία μέτρα”

“Κάθε νεότερη πρόβλεψη της ΕΕ είναι χειρότερη από την προηγούμενη, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρωζώνη”, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου, κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο των οικονομικών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Παπαθανασίου σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι η χώρα μας εξακολουθεί να δείχνει ισχυρότερες αντοχές ως προς την ανάπτυξη σε σχέση με πολλούς άλλους εταίρους, εμφανίζει και η ίδια τα σημάδια από την κρίση.

Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομίας, “τον Ιούνιο θα έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση και σε κάθε περίπτωση είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας”. 

 Νωρίτερα, ο κ. Παπαθανασίου έλαβε μέρος σε συζήτηση, που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με θέμα την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση στην οποία, μεταξύ άλλων, συμμετείχε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκάς Παπαδήμος.

Στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση ο κ. Παπαθανασίου αναφέρθηκε στην προσήλωση και δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης “για μείωση του ελλείμματος και του χρέους, ανεξάρτητα από το όποιο πολιτικό κόστος» και τόνισε ότι «δεν υπάρχει ενιαία συνταγή εξόδου από την κρίση, καθώς κάθε χώρα με τις ιδιαιτερότητές της αντιμετωπίζει διαφορετικά προβλήματα”. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, επανέλαβε ότι τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα και πως καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. 

Παπαδήμος: “Θετικά μηνύματα αλλά… υπομονή”

Αναφερόμενος στις σημερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες αναφέρουν ότι φέτος η ύφεση θα είναι -4%, τόσο στην ευρωζώνη, όσο και στην ΕΕ, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανέδειξε ως βασικά προβλήματα τη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων, υπογραμμίζοντας πως ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην αποκατάσταση της χαμηλής εμπιστοσύνης, που υπάρχει προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και τη μεγάλη αβεβαιότητα, που κυριαρχεί γενικότερα. 

Ο κ. Παπαδήμος είπε ότι “υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά μηνύματα από τις αγορές στην κατεύθυνση της σταθεροποίησης της οικονομίας”, αλλά σημείωσε ότι θα απαιτηθεί χρόνος έως ότου υπάρξει ανάκαμψη και ισχυροποιηθεί η οικονομική ανάπτυξη.

Κατσέλη: “Aνικανότητα της κυβέρνησης Καραμανλή”

“Οι δυσοίωνες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτυπώνουν τη διαχρονική αποτυχία των πολιτικών επιλογών και την πλήρη διαχειριστική ανικανότητα της κυβέρνησης Καραμανλή. Αποδεικνύουν ότι τα αλλοπρόσαλλα και αλληλοαναιρούμενα μέτρα που έχει μέχρι σήμερα πάρει, βυθίζουν τον τόπο και τους πολίτες ακόμα περισσότερο στα χρέη και την ύφεση”, αναφέρει σε δηλώσεις της η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, σχετικά με τη δημοσιοποίηση των εαρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

“Οι πολίτες αντιλαμβάνονται μόνο ως εμπαιγμό τους ισχυρισμούς αυτών που μας φόρτωσαν με ελλείμματα και εκτόξευσαν το χρέος στα ύψη, ότι μπορούν δήθεν τώρα να τα τιθασεύσουν. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι αυτοί που τους χρέωσαν με φόρους και μελλοντικά βάρη, αυτοί που συνειδητά ευνόησαν τους λίγους και εκλεκτούς, δεν μπορούν να τους δώσουν προοπτική ασφάλειας, σιγουριάς και ελπίδας”, αναφέρει μεταξύ άλλων η κ.Κατσέλη. 

“Με μια κυβέρνηση που θα έχει τη βούληση και την ικανότητα να στηρίξει την πραγματική οικονομία, να βάλει τέλος στις αλόγιστες σπατάλες και να προωθήσει τη δημοσιονομική εξυγίανση, να ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των πολιτών, να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις, και να διαφυλάξει τις θέσεις εργασίας.Απαιτείται αλλαγή κυβέρνησης για ν’ αλλάξει η οικονομική πολιτική”, αναφέρει η κ.Κατσέλη.

   

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα