Κρούγκμαν μαινόμενος: Το ΔΝΤ διαλύει την Ελλάδα. Τι κάνουν;

Κρούγκμαν μαινόμενος: Το ΔΝΤ διαλύει την Ελλάδα. Τι κάνουν;

Οι θεσμοί θα ευθύνονται για το Grexit, όχι η Ελλάδα, τονίζει σε άρθρο του στους New York Times o οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν

Οργισμένος ο οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν καταφέρεται εναντίον των συζητήσεων περί "ελληνικού ατυχήματος" και Grexit, καθώς εκτιμά πως αν κάτι τέτοιο συμβεί, θα φταίει το ΔΝΤ και όχι η ελληνική μεριά.

"Τι νομίζουν ότι κάνουν οι πιστωτές και πιο συγκεκριμένα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ);", γράφει ο διάσημος οικονομολόγος σε άρθρο του στους New York Times και συνεχίζει:

"Δεν έχω μιλήσει πολύ για την Ελλάδα τελευταία γιατί δεν θέλω να φωνάξω "Grexit" μέσα σε ένα γεμάτο αμφιθέατρο. Αλλά διαβάζοντας για τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, κάτι πρέπει να πω.

Η διαπραγμάτευση θα πρέπει να ασχολείται αρχικά με τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος και στη συνέχεια με την ελάφρυνση του χρέους, που θα σταματήσει μελλοντικά οικονομικά προβλήματα. Και η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε αρκετά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη ότι ο προϋπολογισμός θα είχε πλεονάσματα αν η οικονομία δεν ήταν τόσο πεσμένη.

Αλλά οι πιστωτές απορρίπτουν συνεχώς τις ελληνικές προτάσεις τονίζοντας ότι βασίζονται περισσότερο απ’ ότι πρέπει στους φόρους και λιγότερο στον περιορισμό της δαπάνης. Οπότε συνεχίζουμε να υπαγορεύουμε την εσωτερική πολιτικής".

Πετάει μάλιστα το μπαλάκι στην Κριστίν Λαγκάρντ, γράφοντας πως αν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, για αυτό θα ευθύνεται το ΔΝΤ.

"Οι άνθρωποι που δεν κατάφεραν να δουν τι κακό κάνει η λιτότητα, τώρα κάνουν κήρυγμα στους άλλους για την ανάπτυξη", σημειώνει για το Διεθνές Ταμείο.

"Οι άνθρωποι του ΔΝΤ λένε συνεχώς ότι είναι αδύνατο να συνεννοηθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ και πως είναι ενοχλημένοι από τις καθυστερήσεις. Αλλά δεν είμαστε στο σχολείο. Αυτή τη στιγμή είναι οι πιστωτές, και όχι οι Έλληνες, που μετακινούν συνεχώς το τέλος των διαπραγματεύσεων. Οπότε τι συμβαίνει;

Ο στόχος είναι να "διαλύσουμε" τον ΣΥΡΙΖΑ; Είναι να αναγκάσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει;", διερωτάται.

"Αν βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, θα φταίνε οι δανειστές. Δεν θα είναι "Graccident", αλλά δική τους ευθύνη".

SHARE:

24Media Network