Κύπρος: Η περιουσία των Μητροπόλεων στη διάθεση του κυπριακού λαού

Κύπρος: Η περιουσία των Μητροπόλεων στη διάθεση του κυπριακού λαού

Να υποθηκεύσουν την περιουσία τους αποφάσισαν οι μητροπόλεις στην Κύπρο, για να παράσχουν βοήθεια στους πληγέντες από την κρίση. Για αναλγησία καταγγέλλει την Κεντρική Τράπεζα ο μητροπολίτης Κιτίου

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Κύπρου, σε έκτακτη συνεδρία της την Τρίτη, αποφάσισε την επέκταση των μέτρων βοήθειας προς τους πληγέντες από την οικονομική κρίση, ανακοινώνοντας την έναρξη προσπάθειας για παροχή κοινωνικής ιατρικής περίθαλψης.

Ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος δήλωσε, μετά τη συνεδρία, πως αποφασίστηκε κάθε Μητρόπολη να υποθηκεύει την περιουσία της, στο πλαίσιο της συνέχισης παροχής βοήθειας προς τον κόσμο.

Επίσης, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να διορίσει επιτροπή έξι ειδικών προκειμένου να μελετήσουν πώς θα μπορέσει να αξιοποιηθεί η περιουσία της Εκκλησίας για το καλό του λαού.

Εξάλλου, η Ιερά Σύνοδος, είπε ο Πάφου Γεώργιος, «καταδίκασε με βδελυγμία τις αήθεις ενέργειες πολλών κρατικών, πολιτειακών και τραπεζικών ιθυνόντων, οι οποίοι ενεργώντας προς ίδιον όφελος οδήγησαν την οικονομία του τόπου στο σημερινό αξιοθρήνητο επίπεδο».

Η Σύνοδος καλεί «όλους αυτούς όπως, συναισθανόμενοι τη βλάβη που επέφεραν στους συνανθρώπους τους, αλλά και στην πατρίδα μας της οποίας καταρράκωσαν την αξιοπρέπεια, επανορθώσουν έμπρακτα το κακό που διέπραξαν».

Εξάλλου, ο μητροπολίτης Κιτίου, Χρυσόστομος, κατάγγειλε ότι η Κεντρική Τράπεζα είναι ανάλγητη.

«Δίδω κάθε μήνα 40.000 ευρώ. Ζήτησα προ ημερών από την Λαϊκή Τράπεζα να μας απελευθερώσουν 50.000 ευρώ για τα ορφανά και τη μισθοδοσία. Μας αρνήθηκαν και μας είπαν όχι, επειδή ο λογαριασμός είναι προειδοποιήσεως. Άσχετα, αν η Κεντρική Τράπεζα μας μετέφερε κάθε μήνα τις 50.000, μας είπαν όχι. Και όταν ρωτήσαμε τι θα γίνουν αυτά τα ορφανά, μας είπαν να βρείτε από αλλού χρήματα και να τα βάλετε σε νέο λογαριασμό», είπε.

Αν αυτή, συνέχισε, είναι η πολιτική, το αφήνω στο λαό να κρίνει. «Αλλά παράλληλα κάνω μια έκκληση στο κράτος. Ας πάει το ίδιο το κράτος να φροντίσει γι' αυτά τα ορφανά. Είναι κάπου 300 σχεδόν παιδιά», συμπλήρωσε ο μητροπολίτης Κιτίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κύπρος: Απειλές από την τρόικα δέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: "Ας βγούμε από την Ευρωζώνη, μπορούμε να ζήσουμε και με λίγα"

SHARE:

24Media Network