Λαγκάρντ πιο σκληρή από ποτέ: Ελάφρυνση χρέους μόνο μετά από μεταρρυθμίσεις

default image

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνει πως η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις πριν εξεταστεί η ελάφρυνση του χρέους της

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις πριν οι ευρωπαίοι εταίροι της χώρας εξετάσουν την απομείωση του δημοσίου χρέους της.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, η Λαγκάρντ ερωτήθηκε τι κατά τη γνώμη της πρέπει να προηγηθεί: οι δεσμεύσεις της Αθήνας για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων ή η ελάφρυνση του χρέους της από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

“Δοθέντος του πού βρισκόμαστε, υποψιάζομαι ότι θα ήταν πολύ προτιμότερο να δούμε μια σοβαρή πρωτοβουλία για την προώθηση μεταρρυθμίσεων και έπειτα από αυτό να ακολουθήσει η άλλη πλευρά”, μειώνοντας το ελληνικό χρέος, απάντησε η Λαγκάρντ.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας καλούσε τους τελευταίους μήνες να υπάρξει συμφωνία για την απομείωση του χρέους της στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, πριν ανακοινώσει το δημοψήφισμα.

Ερωτηθείσα πώς αξιολογεί με την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε “δεν έχουμε καμία επιλογή όσον αφορά το ποιος εκπροσωπεί μια χώρα. Αντιμετωπίζουμε όλες τις εκλεγμένες κυβερνήσεις… ως θεμιτούς εταίρους μας στις διαπραγματεύσεις”.

Εξάλλου η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την πιο πρόσφατη πρόταση της Αθήνας.

“Έχουμε λάβει τόσες πολλές ‘τελευταίες’ προτάσεις, που έχουν επικυρωθεί, ακυρωθεί, αλλάξει, τροποποιηθεί, τις τελευταίες ημέρες, που είναι ιδιαίτερα αβέβαιο ποια θα είναι η τύχη αυτής της τελευταίας πρότασης” της Αθήνας, έκρινε η Κριστίν Λαγκάρντ.

“Υπάρχει μια δημοκρατική διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, και νομίζω ότι αυτό θα συμβάλλει ευελπίστως να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια, λιγότερη αβεβαιότητα για το τι θέλει ο ελληνικός λαός, και πόσο κύρος διαθέτει η ελληνική κυβέρνηση”, είπε ακόμη η Λαγκάρντ ερωτηθείσα για το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα