Λαγκάρντ: Ζυγίζει τα “απόνερα” επιτοκίων – Μήνυμα για τον πληθωρισμό

Διαβάζεται σε 2'
Η Κριστίν Λαγκάρντ
Η Κριστίν Λαγκάρντ AP @Michael Probst

H ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια στην τελευταία της συνεδρίαση, στο επίπεδο του 4%.

Ανοικτό αφήνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το ενδεχόμενο να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων εκτιμώντας τον αντίκτυπο των αυξήσεων επιτοκίων με βάση όσα δήλωσε χθες η διοικήτρια Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ξεκαθάρισε όμως ότι η μάχη με τον πληθωρισμό σε καμία περίπτωση δεν έχει τελειώσει.

“Έχουμε ήδη κάνει πολλά” σημείωσε η Λαγκάρντ μιλώντας σε εκδήλωση για τους νέους της Bundesbank στην Φρανκφούρτη. Όπως εξήγησε, “δεδομένων των “πυρομαχικών” που χρησιμοποιήσαμε μπορούμε να παρατηρήσουμε προσεκτικά τα στοιχεία της ζωής μας όπως τους μισθούς, τα κέρδη, τις δημοσιονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις και σίγουρα τον τρόπο με τον οποίο τα πυρομαχικά αυτά επηρεάζουν την οικονομική μας ζωή, ώστε για να αποφασίσουμε πόσο καιρό θα παραμείνουμε σε αυτό το επίπεδο και τι αποφάσεις πρέπει να πάρουμε – προς τα πάνω ή τα κάτω (σ.σ. για τα επιτόκια)“.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια στην τελευταία της συνεδρίαση, στο επίπεδο του 4%, λέγοντας ότι βρίσκεται πλέον σε ένα ύψος που θα βοηθήσει στην επαναφορά του πληθωρισμού στο στόχο του 2%.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι “η μάχη με τον πληθωρισμό δεν έχει τελειώσει και σίγουρα δεν πρόκειται ανακηρύξουμε νίκη”, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή της να επιβραδύνει τον δείκτη καταναλωτή στα επίπεδα του στόχου της τράπεζας. Σημειώνεται ότι τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ευρωτράπεζας έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της συμφώνησαν να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν και σε νέα αύξηση των επιτοκίων στην περίπτωση που κριθεί ότι χρειάζεται, αν και δεν αποτελεί πλέον το βασικό τους σενάριο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα