Λύση αλά γαλλικά για το χρέος

Λύση αλά γαλλικά για το χρέος

Το Παρίσι πρότεινε οι ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους να συνδεθούν με την ανάπτυξη της οικονομίας, σύμφωνα με τη Handelsblatt. Αναφορά στις αγωνιώδεις προσπάθειες των ευρωπαϊκών Θεσμών να πείσουν το ΔΝΤ

Το Παρίσι πρότεινε οι ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους να συνδεθούν με την ανάπτυξη της οικονομίας.

Η πρόταση καταγράφεται από τη γερμανική Handelsblatt που επικαλείται γαλλικές κυβερνητικές πηγές. "Η μόνη ελπίδα του Τσίπρα είναι τώρα μια άλλη πρόταση, διατυπωμένη από τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν και τον επί της Οικονομίας υπουργό του Μπρουνό Λεμέρ", γράφει η Handelsblatt.

Βάσει πηγών της εφημερίδας, το Παρίσι πρότεινε οι ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους να συνδεθούν με την ανάπτυξη της οικονομίας.

"Αν η Αθήνα τα πηγαίνει καλά οικονομικά, το χρέος θα αποπληρώνεται κανονικά. Αν όχι, τότε θα επιμηκύνονται οι προθεσμίες αποπληρωμής", γράφει η Handelsblatt, ωστόσο προσθέτει: "Η γερμανική κυβέρνηση όμως βλέπει με σκεπτικισμό και αυτή την πρόταση".

Επίσης, το δημοσίευμα της Handelsblatt αναφέρεται στις "προσπάθειες των ευρωπαϊκών θεσμών να πείσουν το ΔΝΤ να βελτιώσει τις προβλέψεις του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ώστε κατά συνέπεια να μειωθεί και η ανάγκη για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους".

Η εφημερίδα επικαλείται έγγραφο της Κομισιόν που προβλέπει τρόπους για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση ευρωπαϊκών πόρων από την Αθήνα, καλύτερη πρόσβαση της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ταμεία και μεγαλύτερη δραστηριοποίηση επενδυτικών τραπεζών. Πάντως η Handelsblatt επισημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν φαίνεται διατεθειμένο να υποχωρήσει.

Στο δικό της ρεπορτάζ η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου αναφέρεται στις απόψεις του Πολ Καζαριάν που έχει επενδύσει εν μέσω της κρίσης σε ελληνικά ομόλογα. "Σύμφωνα με τον Καζαριάν, αν το ελληνικό χρέος υπολογιστεί βάσει των διεθνών στάνταρ, τότε δεν φθάνει το 180 αλλά μόλις το 91% του ΑΕΠ. Ο υπολογισμός αυτός δεν στηρίζεται αποκλειστικά στην ονομαστική αξία του δημόσιου χρέους, αλλά λαμβάνει υπόψη και τα χαμηλά επιτόκια, την ωρίμανση και την έναρξη αποπληρωμής των δανείων".

Παρόμοια άποψη υποστήριξε και ο οικονομολόγος Λαρς Φελντ, μέλος της ομάδας των πέντε σοφών που αποτιμούν τη συνολική εξέλιξη της γερμανικής οικονομίας. "Η Γερμανία θα επωφελούνταν από έναν τέτοιο υπολογισμό του ελληνικού χρέους, επειδή η πολιτική διάσωσης της χώρας θα μπορούσε να μπει μια ώρα νωρίτερα στο αρχείο".

Με πληροφορίες από τη Deutsche Welle

Φωτογραφία: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Χρέος, ΔΝΤ
SHARE:

24Media Network