Μάχη για δημοσιονομικό και φορολογικό

ΒΟΥΛΗ - Κοινή συνεδρίαση: Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης "Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου «Μέτρα για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων", Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
ΒΟΥΛΗ - Κοινή συνεδρίαση: Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης "Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου «Μέτρα για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων", Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Στο μικροσκόπιο των δανειστών φορολογικό, δημοσιονομικό και αγροτικό. Τι συζήτησαν Τσακαλώτος, Χουλιαράκης με το κουαρτέτο. Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Παρασκευής

Θέματα που άπτονται του δημοσιονομικού πεδίου τέθηκαν στο μικροσκόπιο των δανειστών, στη συνάντηση που είχαν με το οικονομικό επιτελείο το βράδυ της Πέμπτης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ συζητήθηκε μερικώς και το φορολογικό.

Η νέα συνάντηση με το κουαρτέτο για δημοσιονομικό και φορολογικό θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο. Οι πληροφορίες θέλουν τους δανειστές να ενημερώθηκαν σήμερα για τις ελληνικές προτάσεις, αντιπαραβάλλοντας ωστόσο τις δικές τους.

Μεταξύ άλλων οι δανειστές έθεσαν θέμα κατάργησης του ισχύοντος συστήματος για το έμμεσο αφορολόγητο όριο των 9.545 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους και αντικατάστασή του από σταθερό αφορολόγητο αλλά σε χαμηλότερο ύψος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι πιστωτές θεωρούν ότι το σημερινό ύψος είναι ιδιαίτερα υψηλό, λόγω και των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις εξαιτίας της κρίσης.

Το σημερινό έμμεσο αφορολόγητο των 9.545 ευρώ προκύπτει από έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ και φθίνει όσο αυξάνεται το εισόδημα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί ζητούν να υπάρξει μια παραλλαγή του παλαιότερου συστήματος με το σταθερό αφορολόγητο (παλαιότερα ήταν στις 12.000 ευρώ, στη συνέχεια υπήρξαν δύο μειώσεις που το προσδιόρισαν στις 5.000 ευρώ και στο τέλος αντικαταστάθηκε από τη σημερινή έκπτωση φόρου).

Σε ό,τι αφορά τον προσδιορισμό του δημοσιονομικού κενού, η ελληνική πλευρά πρόταξε το βελτιωμένο μακροοικονομικό περιβάλλον του τελευταίου διαστήματος, παραμένοντας πιστή στη θέση της πως δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για το 2016.

Αμέσως μετά τη λήξη της συνάντησης για το δημοσιονομικό και φορολογικό, ξεκίνησε το ραντεβού με τους εκπροσώπους των θεσμών για το αγροτικό ζήτημα και δη την αναπτυξιακή προοπτική του κλάδου. Στη συνάντηση αυτή από ελληνικής πλευράς μετέχουν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

Η ατζέντα της Παρασκευής

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, το πρόγραμμα των συναντήσεων με τους θεσμούς για την Παρασκευή έχει ως εξής:

11.00 Χρηματοπιστωτικά

14.30 Ανταγωνιστικότητα - κλειστά επαγγέλματα

18.00 Νέος φορέας δημοσίων εσόδων

SHARE:

24Media Network