Μανωλάδα: Σωρεία παραβάσεων διαπίστωσε η οικονομική αστυνομία

Μανωλάδα: Σωρεία παραβάσεων διαπίστωσε η οικονομική αστυνομία
Μετανάστες από το Μπανγκλαντές σε αυτοσχέδιο κατάλυμα σε φραουλοχώραφο στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας. Οι χώροι στους οποίους διαμένουν οι μετανάστες εργάτες δεν ήταν ούτε για να σταβλίζονται ζώα. Η εικόνα είναι απελπιστική. Στις κατασκευές - θερμοκήπια που καλλιεργούν τις φράουλες οι ίδιες ακριβώς κατασκευές - παράγκες - θερμοκήπια αποτελούν σπίτι για τους μετανάστες εργάτες - έξω από το χωριό στα βάθη των αγρών. Πόσιμο νερό, τουαλέτα, δεν υπάρχει. Η ατομική τους υγιεινή και το μπάνιο γίνεται από σωλήνα γεώτρησης στην ύπαιθρο, με τα νερά να λιμνάζουν σε δεξαμενές ακριβώς δίπλα όπου μένουν. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται περισσότεροι από 4.500 μετανάστες που απασχολούνται κυρίως στα φραουλοχώραφα. Μετανάστες από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, την Αίγυπτο, αλλά και βαλκανικές χώρες. (EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Ελέγχους στη Νέα Μανωλάδα ξεκίνησε η Οικονομική Αστυνομία - Διαπιστώθηκε σειρά παραβάσεων

Τη Δευτέρα θα απολογηθούν στον ανακριτή οι τρεις επιστάτες στη Μανωλάδα, εναντίον των οποίων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για την επίθεση κατά μεταναστών εργατών.

Ελέγχους σε εταιρείες συσκευασίας και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, σε αγροτικούς συνεταιρισμούς και σε περιπτώσεις διακίνησης αγροτικών προϊόντων, από φορτηγά ιδιωτικής χρήσης, ξεκίνησε η Οικονομική Αστυνομία, με την συνδρομή των τοπικών αστυνομικών και κλιμακίων του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας Ηλείας, μετά το αιματηρό περιστατικό σε βάρος αλλοδαπών εργατών.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ, το τελευταίο διήμερο, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 17 έλεγχοι και συγκεκριμένα σε οκτώ εταιρείες συσκευασίας και εμπορίας, σε δυο αγροτικούς συνεταιρισμούς και σε επτά περιπτώσεις διακίνησης αγροτικών προϊόντων.

Σωρεία παραβάσεων

Πιο αναλυτικά χθες οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας πραγματοποίησαν:

-ελέγχους σε δυο αγροτικούς συνεταιρισμούς, όπου βεβαιώθηκε μια παράβαση σχετικά με μη καταχώρηση επτά εργαζομένων στο Ειδικό Βιβλίο Καταχώρησης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού και επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 3.500 ευρώ. Οι έλεγχοι αυτοί έγιναν σε συνεργασία με αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βάρδας και με κλιμάκια του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.

-αυτοτελείς ελέγχους σε τέσσερις εταιρείες συσκευασίας και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, όπου βεβαίωσαν μια παράβαση σχετικά με μη καταχώρηση έξι εργαζομένων στο Ειδικό Βιβλίο Καταχώρησης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού. Η σχετική έκθεση θα αποσταλεί στο αρμόδιο Υποκατάστημα ΙΚΑ – ΕΤΑΜ για τη βεβαίωση και επιβολή του χρηματικού προστίμου και

-αυτοτελείς ελέγχους σε τρεις περιπτώσεις διακίνησης αγροτικών προϊόντων από φορτηγά αυτοκίνητα, όπου δεν διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις.

Σήμερα πραγματοποίησαν:

-αυτοτελείς ελέγχους σε τέσσερις εταιρείες συσκευασίας και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, όπου βεβαιώθηκε μια φορολογική παράβαση και μια παράβαση της εργατικής – ασφαλιστικής νομοθεσίας, που αφορούσε στη μη καταχώρηση στο Ειδικό Βιβλίο Καταχώρησης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού τεσσάρων αλλοδαπών.

Η σχετική έκθεση θα αποσταλεί στο αρμόδιο Υποκατάστημα ΙΚΑ – ΕΤΑΜ για τη βεβαίωση και επιβολή του χρηματικού προστίμου. Επιπλέον συνελήφθη με την αυτόφωρη διαδικασία ο προσωρινά υπεύθυνος της εταιρίας, για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών, και

-αυτοτελείς ελέγχους σε τέσσερις περιπτώσεις διακίνησης αγροτικών προϊόντων από φορτηγά αυτοκίνητα, όπου δεν διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις.

Στον αριθμό 11012 και στα e-mails [email protected] & [email protected], οι πολίτες μπορούν να καταγγέλλουν παραβάσεις.

Στο μεταξύ, το ενδεχόμενο να χορηγήσει άδεια παραμονής στην Ελλάδα, για ανθρωπιστικούς λόγους, στα θύματα της εγκληματικής επίθεσης στη Μανωλάδα Ηλείας, εξετάζει το υπουργείο Εσωτερικών όπως δήλωσε την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, που επισκέφθηκε τους τρεις αλλοδαπούς εργάτες οι οποίοι παραμένουν στο νοσοκομείο Πατρών για νοσηλεία, τους διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να απελαθούν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα