"Μαύρη τρύπα" φέρνει μέτρα 4,4 δις ευρώ

"Μαύρη τρύπα" φέρνει μέτρα 4,4 δις ευρώ

Σε νέα μέτρα ύψους έως 4,4 δισεκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να καταφύγει η κυβέρνηση λόγω αποκλίσεων στο δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011 και του 2012

Με την απόκλιση στο δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011 και του 2012 να μεταφράζεται σε 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ, η τρόικα ασκεί ασφυκτικές πιέσεις για άμεσα μέτρα κάλυψης της "μαύρης τρύπας".

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το Reuters, συζητά με την τρόικα τις αποκλίσεις του 2011 και τις εκτιμώμενες αποκλίσεις του 2012, οι οποίες για το 2011 και για το 2012 δεν ξεπερνούν το 2% του ΑΕΠ.

Οι πιέσεις της τρόικας για εξοικονόμηση περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ (ποσοστό 1% του ΑΕΠ) φέτος από αμυντικές δαπάνες και δαπάνες υγείας είναι ασφυκτικές, ώστε οι δανειστές να εγκρίνουν το νέο πακέτο διάσωσης, ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, που συνδέεται άμεσα με το PSI.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, τα μέτρα αυτά θα πρέπει να παρουσιαστούν στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας (6 Φεβρουαρίου) ως προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του PSI και την καταβολή των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ.

Υψηλόβαθμος τραπεζίτης δήλωσε την Τρίτη στο πρακτορείο Reuters πως η συμφωνία για το PSI είναι έτοιμη, αλλά δεν θα κλείσει προτού η Αθήνα δείξει στους δανειστές της, την ΕΕ και το ΔΝΤ, ότι εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της.

"Η συμφωνία για το PSI είναι έτοιμη και δεν θα ανακοινωθεί πριν το τέλος της εβδομάδας, εάν δεν υπάρξουν από την πλευρά της κυβέρνησης συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις, το εργασιακό και το συνταξιοδοτικό. Καθυστερώντας την ανακοίνωση του PSI, οι Ευρωπαίοι εταίροι πιέζουν την κυβέρνηση και τους πολιτικούς αρχηγούς για να λάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις", υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται πως μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει η συμφωνία για το PSI να έχει κλείσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας μαζί με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το δεύτερο δάνειο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ανεργία και φτώχεια λυγίζουν τους Έλληνες

Η ανώδυνη έξοδος και η νέα δραχμή

Οι πέντε μέρες που θα κρίνουν την τύχη της Ελλάδας

SHARE:

24Media Network