Με 10ετές ομόλογο ανοίγει ο φετινός κύκλος δανεισμού της χώρας

Με 10ετές ομόλογο ανοίγει ο φετινός κύκλος δανεισμού της χώρας
Ελληνική οικονομία Getty Images/iStockphoto

Από χθες ο Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), με βάση σχετική ανακοίνωση, ξεκίνησε τις διαδικασίες δίνοντας εντολή σε Barclays, Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale, για την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου

Λίγο μετά τις 10.00 το πρωί της Τετάρτης (19/1) άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου. Το αρχικό επιτόκιο του νέου ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε στις 145 μονάδες βάσης συν το mid swap (44 μ.β), δηλαδή στο 1,89%, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να τοποθετούν το τελικό επιτόκιο κοντά στο 1,80%. Ήδη μετά το άνοιγμα του βιβλίου οι προσφορές ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη σημερινή έκδοση η Ελλάδα επιδιώκει την άντληση περίπου 3 δισ. ευρώ.

Ήδη από χθες ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή σε Barclays, Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale, να αναλάβουν την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου..

Σημειώνεται ότι η κίνηση αυτή έρχεται σε μια συγκυρία έξαρσης των «σκληρών δεικτών» της πανδημίας, των ανατιμήσεων και του πληθωρισμού, που πιέζουν τα κόστη δανεισμού όλων των κρατών. Έτσι, με βάση τα δεδομένα της αγοράς , το ελληνικό δεκαετές ομόλογο «καταγράφει επιτόκια λίγο πάνω από το 1,6%, ενώ το καλοκαίρι η Ελληνική Δημοκρατία είχε δανειστεί ξανά με δεκαετές αλλά με επιτόκιο τότε 0,91%.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος η Ελλάδα επιδιώκει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας, καθώς απέχει ακόμα δύο σκαλοπάτια για να κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης. Πάντως την περασμένη Παρασκευή η Fitch αναβάθμισε σε θετική την προοπτική για περαιτέρω άνοδο της πιστοπλητικής ικανότητος της χώρας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα