Με κενά και κακούς οιωνούς η πρεμιέρα των επαφών κυβέρνησης – δανειστών

Με κενά και κακούς οιωνούς η πρεμιέρα των επαφών κυβέρνησης – δανειστών
Κοινή σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015. Αντικείμενο της σύσκεψης, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς και η προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής στον κοινωνικό τομέα. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Δεν έχουν κλειδώσει τα ισοδύναμα. Βαριά πέφτει η σκιά στην Αθήνα της αναβολής του Euro Working Group. Μάχη με τον χρόνο για ισοδύναμα ύψους 3,3 δισ. δίνει η κυβέρνηση. Στα βαθιά ρίχνεται εκ νέου ο Ευ. Τσακαλώτος. Όλη η ατζέντα της πρώτης συνάντησης Ελλάδας - θεσμών

Με σημαντικά κενά, αλλά και εν μέσω κακών οιωνών ανοίγει σήμερα ο σύντομος μεν, κρίσιμος δε, νέος γύρος των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης με τους επικεφαλής των δανειστών που βρίσκονται ήδη από χθες στην Αθήνα για την εξέταση της εφαρμογής του μνημονίου.

Ο νέος κύκλος επαφών αρχίζει με σημαντικά κενά, καθώς, παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί πως θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων για να αποφύγει την εφαρμογή των πλέον επαχθών, επί της ουσίας όλα βρίσκονται ακόμη στον αέρα.

Παρά το γεγονός πως σήμερα θα είναι η επίσημη πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου, υπό τον υπουργό Ευ. Τσακαλώτο, με τους επικεφαλής των δανειστών, η ελληνική πλευρά δεν έχει καταλήξει σε κανένα ισοδύναμο προκειμένου να αποφύγει τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ή το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία.

Η πρεμιέρα των επαφών της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές, όμως, ξεκινά και με κακούς οιώνους, καθώς, όπως έγινε γνωστό χθες από ανώτατες ευρωπαϊκές πηγές, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του Euro Working Group.

Κατά τις πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι για το ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα στο σύνολό τους και έτσι η συζήτηση παίρνει αναβολή μέχρις ότου αυτά εφαρμοστούν πλήρως.

Η εξέλιξη αυτή, αν και αρχικά εξέπληξε, δεν έπεσε και σαν κεραυνός εν αιθρία, δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι είχαν ήδη αποστείλει τα πρώτα μηνύματα από τη Δευτέρα, δηλώνοντας ξεκάθαρα πως η έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 2 δισ. ευρώ παίρνει αναβολή για την επόμενη εβδομάδα.

Kατά τις πληροφορίες, μοναδικό διαπραγματευτικό χαρτί του Ευ. Τσακαλώτου κατά τις τριήμερες διαβουλεύσεις με τους δανειστές θα είναι οι ενδείξεις για μικρότερη του αναμενομένου ύφεση της οικονομίας κατά το τρέχον έτος.

Μεγάλος πονοκέφαλος τα ισοδύναμα 3,3 δισ. ευρώ

Παρά το συνεχές “γράψε – σβήσε”, η ελληνική πλευρά δεν έχει καταλήξει οριστικά στην εξεύρεση ισοδύναμων συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ, ώστε να αποφύγει:

– Την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική τη μείωση συντάξεων του 2012.

Μόνο για το μέτρο αυτό απαιτούνται ισοδύναμα ύψους 2 δισ. ευρώ.

– Την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς παρά τα σχέδια που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας για ΦΠΑ “τριών ταχυτήτων”, παραμένει μια τρύπα της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.

 – Το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομείο.

Για το μέτρο αυτό απαιτούνται ισοδύναμα 20 εκατ. ευρώ.

– Η αύξηση της φορολογίας των αγροτών.

Για το μέτρο αυτό απαιτούνται ισοδύναμα 300 εκατ. ευρώ.

– Η κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Για το μέτρο αυτό απαιτούνται ισοδύναμα 500 εκατ. ευρώ.

– Η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.

Για το μέτρο αυτό απαιτούνται ισοδύναμα 350 εκατ. ευρώ.

Η σημερινή ατζέντα των επαφών

Οι συναντήσεις των ξένων τεχνοκρατών με το οικονομικό επιτελείο ξεκινούν από σήμερα, με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο να έχει διπλή συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Ειδικότερα, η πρώτη συνάντηση έχει οριστεί για τις 9.00 π.μ. και η δεύτερη για τις 6.00 μ.μ.

Στην πρωινή συνάντηση θα συμμετάσχει και ο υπουργός Επικρατείας Α. Φλαμπουράρης, ενώ αντικείμενό της αναμένεται να είναι ο συντονισμός της εφαρμογής του προγράμματος.

Στην απογευματινή συνάντηση – στην οποία θα λάβουν μέρος και οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης και Τ. Αλεξιάδης – θα βρεθούν επί τάπητος όλα τα καυτά ζητήματα του υπουργείου Οικονομικών, με αιχμή την πορεία της οικονομίας, τις εξελίξεις στο δημοσιονομικό πεδίο, την οριστικοποίηση του προϋπολογισμού της χώρας για το 2016 και τα θέματα φορολόγησης.

Οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών θα πραγματοποιηθούν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα