Με την έγκριση των θεσμών το νομοσχέδιο μαμούθ για την τρίτη αξιολόγηση

Στιγμιότυπο απ'΄τη Βουλή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο
Στιγμιότυπο απ'΄τη Βουλή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο EUROKINISSI

Τα 50 από τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο μαμούθ των περίπου 600 σελίδων που θα κατατεθεί αύριο στην Βουλή

Σύμφωνα με αρμόδια Κυβερνητική πηγή το νομοσχέδιο θα περιέχει και την επίμαχη διάταξη για την προώθηση και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα χρέη προς το Δημόσιο. Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα, ανοιχτά προαπαιτούμενα προκειμένου να συμπληρωθεί ο πλήρης κατάλογος των 110 προαπαιτούμενων, θα πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων.

Εντός της ημέρας είναι πιθανό να γίνει και τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς με στόχο οι διατάξεις του νομοσχεδίου να πάρουν και την τελική έγκριση των δανειστών.

ADVERTISING

Μέσα στις διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται οι αλλαγές στην  προκήρυξη απεργιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία (50% συν ένας για τη λήψη απόφασης), οι αλλαγές στα οικογενειακά επιδόματα, διατάξεις με τις οποίες θα ανοίγει ο δρόμος για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αλλά και πληθώρα διατάξεων φορολογικού χαρακτήρα, οι οποίες χαρακτηρίζονται «διαδικαστικού χαρακτήρα».

Κυβερνητική πηγή εξέφρασε σήμερα αισιοδοξία ότι στις 22 Ιανουαρίου, στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει και στις αρχές Φεβρουαρίου θα υπάρξει η  εκταμίευση της δόσης του ESM, το ύψος της οποίας δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί.

Σε ερώτηση αναφορικά με το εάν υπάρχουν ενστάσεις από την πλευρά των δανειστών μετά το κύμα  στοχευμένων παροχών της κυβέρνησης τις προηγούμενες εβδομάδες, η ίδια πηγή ανέφερε πως υπάρχει «γκρίνια», η οποία όμως δεν αναμένεται να λάβει διαστάσεις.

Στις 11 Ιανουαρίου, την ερχόμενη Πέμπτη, θα εξεταστεί η πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων ενώ το ψηφισμένο νομοσχέδιο στη συνέχεια θα περάσει από το μικροσκόπιο των δανειστών για τη σύνταξη του compliance report.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βουλή, Απεργία, ΔΕΗ, Eurogroup
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βουλή: Την ερχόμενη Δευτέρα ψηφίζονται τα προαπαιτούμενα

Τσίπρας: Κλείνουμε τον κύκλο της επιτροπείας

Επιδόματα παιδιών: Αυξήσεις για 700.000 οικογένειες- Όλες οι προβλέψεις

SHARE:

24Media Network