Με τους χειρότερους οιωνούς ανοίγει η αυλαία της διαπραγμάτευσης

Με τους χειρότερους οιωνούς ανοίγει η αυλαία της διαπραγμάτευσης

Στοιχειώνουν την πορεία της αξιολόγησης οι διαρροές για το ΔΝΤ. Ξεκινά τη Δευτέρα ο πιο καθοριστικός γύρος των διαβουλεύσεων. Δεν είναι πολλά τα ανοιχτά ζητήματα, διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές. Στην πρώτη γραμμή ασφαλιστικό, φορολογικό και κόκκινα δάνεια

Υπό τη βαριά σκιά των διαρροών του ιστότοπου Wikileaks για τις «καυτές» συνομιλίες μεταξύ κορυφαίων στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ξεκινά τη Δευτέρα ο τελευταίος – και πιο καθοριστικός – γύρος διαπραγματεύσεων με στόχο την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, το ταχύτερο δυνατό.

Η αναστάτωση που έχει προκληθεί από τις διαρροές τόσο στους κόλπους της κυβέρνησης , όσο και στους κύκλους των δανειστών είναι μεγάλη, ωστόσο οι πληροφορίες θέλουν το νέο διαβουλεύσεων να ξεκινά κανονικά τη Δευτέρα.

Οι επικεφαλής των θεσμών βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες για πιθανή αναβολή των επαφών κυβέρνησης – κουαρτέτου, η διαπραγμάτευση αναμένεται να επανεκκινήσει κανονικά.

Ωστόσο, το κλίμα είναι – και θα συνεχίσει να είναι – εξαιρετικά βαρύ, με κυβερνητικές πηγές να καταγγέλλουν το ΔΝΤ για ωμό εκβιασμό , με αφορμή τις συζητήσεις περί πρόκλησης νέου πιθανού πιστωτικού γεγονότος στην Ελλάδα, αλλά και τους Ευρωπαίους να λαμβάνουν αποστάσεις ασφαλείας από τις διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Ο έντονος προβληματισμός σε όλα τα εμπλεκόμενα στη διαπραγμάτευση μέρη είναι εμφανής και τα όσα έπονται τις επόμενες ώρες και ημέρες είναι κρίσιμα, αφού το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ελλάδα είναι να τιναχθεί στον αέρα η διαδικασία αξιολόγησης του οικονομικού της προγράμματος.

Από τη στιγμή που οι δανειστές βρίσκονται ήδη επί ελληνικού εδάφους, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο των μεταξύ τους επαφών την Κυριακή, με στόχο τον καλύτερο δυνατό συντονισμό για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης με την Αθήνα τη Δευτέρα. Το αν και πόσο οι διαρροές για το ΔΝΤ δυσχεράνουν τις προσπάθειες για διαμόρφωση ενιαίας στάσης του κουαρτέτου έναντι της Ελλάδας θα φανεί τις αμέσως επόμενες ώρες.

Στο «ψητό» της διαπραγμάτευσης, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών διεμήνυαν πως δεν είναι πολλά τα ανοιχτά ζητήματα που χωρίζουν κυβέρνηση και θεσμούς από την επίτευξη συμφωνίας. Τα μεγάλα αγκάθια είναι ήδη γνωστό πως αφορούν στο ασφαλιστικό, το φορολογικό και τα κόκκινα δάνεια.

Στο μέτωπο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, οι πληροφορίες θέλουν να έχουν σημειωθεί αρκετά βήματα σύγκλισης, με την εθνική σύνταξη να θεωρείται σχεδόν «κλειδωμένη» και να παραμένει, ωστόσο, η απόκλιση στα ποσοστά αναπλήρωσης.

Στο φορολογικό σκέλος, η λήψη νέων επώδυνων μέτρων θεωρείται δεδομένη. Κατά τις πληροφορίες, η μείωση του αφορολόγητου ορίου έχει ήδη «κλειδώσει», όπως επίσης και οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, με αιχμή τη θέσπιση ενός νέου συντελεστή για τα υψηλά εισοδήματα. Ταυτόχρονα, στο στόχαστρο της διαπραγμάτευσης τίθενται όσες φοροαπαλλαγές έχουν απομείνει.

Μεγαλύτερη ωστόσο είναι η απόσταση που χωρίζει Αθήνα και δανειστές στο μέτωπο των κόκκινων δανείων.

Υπό το βάρος των διαρροών για τις επίμαχες συνομιλίες των στελεχών του ΔΝΤ για την Ελλάδα, σχεδόν πέρασε «στα ψιλά» η είδηση πως τίθεται επισήμως για πρώτη φορά ένα χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των συνομιλιών για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ακόμη και υπό το καθεστώς ανωνυμίας, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποκάλυψαν πως οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος θα μπορούσαν να ξεκινήσουν κατά την Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 15-17 Απριλίου στην Ουάσιγκτον. Ωστόσο μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Εάν οι Έλληνες θέλουν να υπάρξει εκταμίευση της δόσης πολύ πριν τον Ιούλιο, θα πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία στα μέσα του Απριλίου», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης. «Μόνο τότε μπορεί να αρχίσει στα σοβαρά συζήτηση για θέματα χρέους και αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Έτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στην Ουάσινγκτον για να συζητηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους, καθώς και διμερείς συνομιλίες με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. «Θα το θεωρήσω πολύ παράξενο εάν δεν συμβεί αυτό», δήλωσε δεύτερος αξιωματούχος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα