Μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα “Γέφυρα”: Στις 6257 μέχρι στιγμής οι αιτήσεις

Μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα “Γέφυρα”: Στις 6257 μέχρι στιγμής οι αιτήσεις
Πολυκατοικίες στην Αθήνα. Eurokinissi

Το έντονο ενδιαφέρον των δανειοληπτών συγκεντρώνει το πρόγραμμα "Γέφυρα" του ΥΠΟΙΚ για 9μηνη επιδότηση δόσεων κόκκινων και πράσινων δανείων, συγκεντρώνοντας έως τώρα 6257 αιτήσεις

Χθες, πρώτη μέρα του προγράμματος υποβλήθηκαν οριστικά 3988 αιτήσεις ενδιαφερομένων που διεκδικούν την επιδότηση που φτάνει μέχρι και το 90% της δόσης για τον πρώτο μήνα συμμετοχής του προγράμματος. Το σημαντικό είναι ότι από τους περίπου 300.000 δυνητικούς δικαιούχους, οι οποίοι είχαν απώλειες στο εισόδημά τους από την κρίση του κορονοϊου, η μεγάλη πλειοψηφία (περίπου 245.000 ) έχουν στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας ή επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη πρώτης κατοικίας, τα οποία είναι ενήμερα Συνεπώς, με την έγκριση των αιτήσεων τους θα έχουν το μέγιστο της επιδότησης της δόσης δηλαδή 90% το πρώτο τρίμηνο 80% το δεύτερο τρίμηνο και 70% το τρίτο τρίμηνο.

“Ο αριθμός των πολιτών που οριστικοποίησαν την υποβολή της αίτησής τους ξεπέρασε τον αντίστοιχο αριθμό που είχε καταγραφεί στο προηγούμενο πρόγραμμα στους 13 μήνες ισχύος του” τόνιζε σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, για να προσθέσει “Αυτό δείχνει πόσο αποτελεσματικό είναι το νέο πλαίσιο. Πλαίσιο το οποίο επιβραβεύει – για πρώτη φορά – τους συνεπείς δανειολήπτες, συμβάλλει στη διατήρηση της κουλτούρας πληρωμών, προσφέρει στήριξη σε πολίτες που δεν μπορούσαν να ενταχθούν σε περίμετρο προστασίας και εμπεριέχει στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης”.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών καλούσε τους δυνητικούς δικαιούχους να σπεύσουν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί χαρακτηριστικά ότι στο παλιό πρόγραμμα επιδότησης δανείων του ν.4605/2019, που ψηφίστηκε επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, την πρώτη ημέρα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (1 Ιουλίου 2019) εισήλθαν 7.554 χρήστες (δηλαδή, οι μισοί, συγκριτικά με το νέο πρόγραμμα), εκ των οποίων οι 3.475 (σχεδόν το 1/4, συγκριτικά με το νέο πρόγραμμα) ξεκίνησαν τη διαδικασία υποβολής της αίτησης. Ωστόσο, από αυτούς, μόλις 262 έφθασαν μέχρι το στάδιο της άντλησης στοιχείων, χωρίς να ολοκληρωθεί η υποβολή καμίας αίτησης.

Χρειάστηκαν 4 εβδομάδες για να υποβληθούν οριστικά οι δύο πρώτες αιτήσεις, καθώς η σχετική διαδικασία ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρα και απαιτούσε την προσκόμιση δικαιολογητικών που οι πολίτες δυσκολεύονταν ή αδυνατούσαν να λάβουν (π.χ. πιστοποιητικά βαρών από τα Υποθηκοφυλακεία).

Οι δικαιούχοι του προγράμματος “ΓΕΦΥΡΑ” μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ, www.keyd.gov.gr. Εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, θα λάβουν την κρατική επιδότηση για συνολικά 9 μήνες. Η καταβολή της επιδότησης ξεκινά αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής πληρωμών.

Στην ηλεκτρονική σελίδα της ΕΓΔΙΧ, www.keyd.gov.gr, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν αναλυτικές ερωταπαντήσεις με παραδείγματα, καθώς και τον οδηγό χρήσης της πλατφόρμας, στον οποίο περιγράφεται βήμα-βήμα, με εικόνες, η διαδικασία υποβολής της αίτησης.

Για παροχή πληροφοριών, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στον τηλεφωνικό αριθμό 213.212.57.30, ώστε να κλείσουν (τηλε)συνάντηση και να εξυπηρετηθούν από ένα εκ των 50 Κέντρων – Γραφείων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών, τα οποία λειτουργούν πανελλαδικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version