Μείωση 15% στα τιμολόγια της ΔΕΗ από 1ης Ιουλίου. Ποιους αφορά

Μείωση 15% στα τιμολόγια της ΔΕΗ από 1ης Ιουλίου. Ποιους αφορά

Τι ανακοίνωσε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, σχετικά με την επικείμενη μείωση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού για οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις

Την μείωση κατά 15% στα τιμολόγια ρεύματος οικιακών και εμπορικών καταναλωτών για τους συνεπείς πελάτες της ανήγγειλε μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ του news247.

Όπως δήλωσε, «εξετάζουμε και έχουμε επεξεργαστεί σχέδιο ώστε την ερχόμενη Τετάρτη στο Δ.Σ. να αποφασιστεί μείωση των τιμολογίων σε συνεπείς οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές κατά 15%».

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανέφερε ακόμα ότι η ΔΕΗ εξετάζει δραστηριότητες και σε άλλους τομείς και προϊόντα όπως για παράδειγμα, σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ, στη μεταφορά φυσικού αερίου σε νησιά.

Η μείωση των τιμολογίων συνδέεται αφενός με τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και φυσικού αερίου που επικρατούν τους τελευταίους μήνες και αφετέρου με την πρόοδο των διακανονισμών των ληξιπρόθεσμων οφειλών σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση που τέθηκε πέρυσι σε εφαρμογή, αλλά και με την εντονότερη δραστηριοποίηση των εναλλακτικών προμηθευτών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη στα αποτελέσματα τριμήνου η ΔΕΗ επεσήμανε συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις ενώ μέχρι σήμερα έχουν διακανονισθεί οφειλές συνολικού ύψους άνω των 430 εκατ. ευρώ από 145.000 πελάτες.

Στο ίδιο διάστημα η πτώση των τιμών των καυσίμων απέφερε όφελος για την επιχείρηση άνω των 150 εκατ. ευρώ, ενώ το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά διαμορφώθηκε στο 94,1%, (που σημαίνει ότι οι εναλλακτικοί προμηθευτές άγγιξαν το 6%), από 97,1% κατά την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι και τον Απρίλιο διολίσθησε περαιτέρω κάτω από το 92%. Στην κατεύθυνση μείωσης των τιμολογίων συμβάλλει και η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή.

Η ΔΕΗ εφαρμόζει ήδη πρόγραμμα επιστροφών 10% στα ανταγωνιστικές χρεώσεις για τις συνεπείς επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής και μέσης τάσης ενώ στους συνεπείς Οικιακούς πελάτες του 2015 επιστρέφεται εφέτος το διπλάσιο του παγίου σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό τους.

Στη συνεδρίαση της υποεπιτροπής ο κ. Παναγιωτάκης διαβεβαίωσε ότι τόσο το φετινό καλοκαίρι όσο και μεσοπρόθεσμα, αν δεν συμβεί κάτι απρόοπτο δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην τροφοδοσία των νησιών με ηλεκτρική ενέργεια. Ωστόσο θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα ο ενεργειακός σχεδιασμός ώστε να επιλεγούν οι πιο κατάλληλες και χαμηλού κόστους λύσεις μεταξύ των εναλλακτικών που περιλαμβάνουν διασύνδεση των νησιών ή ενίσχυση / εκσυγχρονισμό της τοπικής παραγωγής δεδομένου ότι η Κοινοτική νομοθεσία επιβάλλει περιορισμούς στη λειτουργία των παλαιών μονάδων, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΔΕΗ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μειώσεις στο λογαριασμό του ηλεκτρικού μελετά η κυβέρνηση

SHARE:

24Media Network