Μείωση ρεκόρ για τον πληθωρισμό
Στο 1,8% μειώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο του 2009, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΣΥΕ
- 09 Φεβρουαρίου 2009 15:45
Στο 1,8% μειώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο του 2009, σημειώνοντας μείωση κατά 0,5% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2008, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος.
Οι εκπτώσεις και η μείωση των τιμών του πετρελαίου ήταν οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στη νέα πτώση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο, στο 1,8% συγκριτικά με τα επίπεδα του 3,9% που βρίσκονταν τον Ιανουάριο του 2008.
Σε μέσα επίπεδα το δωδεκάμηνο 2008-Ιανουάριος 2009 συγκριτικά με το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρουσίασε αύξηση 4%.
Αναλυτικότερα, η μείωση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο συγκριτικά με το Δεκέμβριο προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές:
-τη μείωση κατά 7,2% των τιμών ένδυσης και υπόδησης λόγω των χειμερινών εκπτώσεων
-τη μείωση κατά 0,1% της κατηγορίας στέγαση λόγω μείωσης των τιμών του πετρελαίου
-τη μείωση κατά 2% των διαρκών αγαθών και ειδών νοικοκυριού λόγω των χειμερινών εκπτώσεων.
-την αύξηση κατά 1,4% των τιμών σε φρούτα νωπά, σε λαχανικά και πατάτες.
-την αύξηση κατά 0,3% των υπηρεσιών υγείας και κατά 0,6% των υπηρεσιών στις μεταφορές.