Μέσα στην εβδομάδα τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης

Στιγμιότυπο από τη διανομή του πετρελαίου θέρμανσης, Αρχείο
Στιγμιότυπο από τη διανομή του πετρελαίου θέρμανσης, Αρχείο EUROKINISSI

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν τα νέα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης για το 2017-2018

Σε περιορισμό των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης φαίνεται ότι προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών για να μοιράσει το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης για το χειμώνα 2017 -2018, το οποίο θα είναι μειωμένο κατά περίπου 50% στα 50 εκ. ευρώ από 108 εκ. ευρώ που διατέθηκαν τον χειμώνα 2016 -2017.

Η λύση αυτή φαίνεται ότι προκρίνεται ως η πιο πρόσφορη ώστε να μην μειωθεί η επιδότηση ανά λίτρο που φτάνει τα 0,25 ευρώ το λίτρο για οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά που κατοικούν σε περιοχές με πολλούς μήνες βαρύ χειμώνα.

Με βάση τα δεδομένα του περσινού χρόνου δικαιούχοι του επιδόματος είναι άγαμοι με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία μέχρι 100.000 και έγγαμοι με εισόδημα έως 20.000 αυξανόμενο κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί και με ακίνητη περιουσία η αντικειμενική αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ. Τα κριτήρια αυτά αναμένεται να αναπροσαρμοστούν ώστε όσοι το πάρουν να καλύψουν τουλάχιστον τα ευάλωτα νοικοκυριά. Η εναλλακτική της μείωσης της επιδότησης ανά λίτρο φαίνεται πως αποκλείεται καθώς σε αυτήν την περίπτωση οι δικαιούχοι δεν θα μειώνονταν αλλά θα γίνονταν αδικίες.

Τούτο με δεδομένο ότι τα χρήματα του επιδόματος θα ήταν τα μισά με αποτέλεσμα να μείνουν σχεδόν ακάλυπτοι στις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου θέρμανσης (έχει ξεπεράσει πλέον το 1 ευρώ) οι φτωχότεροι κάτοικοι των περιοχών όπως αυτές που περιλαμβάνονται στις ζώνες Α (δηλαδή οι νομοί Γρεβενών, Δράμας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας,) και Β (οι νομοί Αρκαδίας, Έβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων και Χαλκιδική) όπου λόγω κλιματολογικών συνθηκών υπάρχει και η μεγαλύτερη ανάγκη του επιδόματος.

Επίσης , με δεδομένη την καθυστέρηση στο άνοιγμα της εφαρμογής μένει να διευκρινιστεί από την εγκύκλιο για τα νέα κριτήρια αν θα ισχύσει ο περσινός διακανονισμός στις δόσης καταβολής του επιδόματος. Με βάση όσα ίσχυαν μέχρι πέρυσι η πρώτη δόση του επιδόματος για όσους έκαναν αίτηση μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου καταβάλλονταν μέσα στον Ιανουάριο. Όσοι έκαναν αιτήσεις από 1ης Ιανουαρίου μέχρι και 31 Μαΐου θα πάρουν την πρώτη δόση μέχρι και τον Ιούνιο.

Με το άνοιγμα της εφαρμογής για το επίδομα θέρμανσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν άμεσα αίτηση για τις ποσότητες πετρελαίου που έχουν αγοραστεί από τις 15 Οκτωβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

Πότε αρχίζουν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

SHARE:

24Media Network