Μεταβιβάσεις ακινήτων: Τι σχεδιάζει η ΑΑΔΕ για την μείωση της γραφειοκρατίας

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Τι σχεδιάζει η ΑΑΔΕ για την μείωση της γραφειοκρατίας
Ακίνητα EUROKINISSI

Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει την  αυτοματοποίηση του Ε9 μέσω μιας νέας ψηφιακής υπηρεσίας μέσω της οποίας θα συμπληρώνονται αυτόματα οι μεταβολές στην δήλωση Ε9.

Σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την απλοποίηση διαδικασιών στις μεταβιβάσεις ακινήτων υλοποιεί ή έχει στα “σκαριά” η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Έτσι, προωθεί την κατάργηση του πιστοποιητικού μη οφειλής φόρου κληρονομιάς, γονικής παροχής -δωρεας. Πρόκειται για ένα έγγραφο που απαιτείται και επισυνάπτεται υποχρεωτικά στο συμβολαιογραφικό έγγραφο που συνοδευει τις μεταβιβάσεις ιδιοκτήτες ακινήτων.

Επίσης, ενισχύονται συνολικά οι ψηφιακές διαδικασίες ώστε να μειώνεται η ταλαιπωρία των πολιτών. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται από την ΑΑΔΕ μία νέα ψηφιακή υπηρεσία μέσω της οποίας θα συμπληρώνονται αυτόματα οι μεταβολές στην δήλωση Ε9.

Μάλιστα η εφαρμογή αναμένεται να λειτουργήσει εντός της τρέχουσας χρονιάς με στόχο να απομειώσει τις χρονοβόρες διαδικασίες αλλά και να διευκολύνει τους πολίτες που υποχρεούνται σήμερα να προβαίνουν σε μια σειρά από δηλώσεις στοιχείων στο Ε9, όταν αποκτούν, πωλούν, μεταβιβάζουν ακίνητα με γονική παροχή ή δωρεά.

Ουσιαστικά θα πάψει πλέον να απαιτείται η υποβολή δήλωσης Ε9 καθώς με βάση τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ η συμπλήρωση της δήλωσης Ε9 θα γίνεται αυτόματα από τη φορολογική διοίκηση, με άντληση των απαιτούμενων στοιχείων μεταβολών από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty.

Επίσης, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα κατάθεσης τροποποιητικών ανάλογα με τις σχετικές ανάγκες που προκύπτουν, ώστε έτσι να καταγράφουν σωστά την περιουσιακή τους εικόνα. Συγκεκριμένα, εάν μετά την οριστική υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης, διαπιστωθούν λάθη ή παραλείψεις, θα μπορούν να υποβάλουν άμεσα νέα τροποποιητική δήλωση Ε9, όταν στο έτος αυτό δεν εκδίδεται πράξη προσδιορισμού φόρου.

Δηλώσεις Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων (ΦΜΑ)

Να σημειωθεί ότι η ΑΑΔΕ ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι προσφέρει τη δυνατότητα ψηφιακής υποβολής πέντε ειδικών δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων, μέσω της πλατφόρμας «myPROPERTY»

Οι αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ΦΜΑ, για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές, όπου ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας και αφορούν:

– την επίκληση από τον μεταβιβάζοντα, της κτήσης του ακινήτου με τακτική ή έκτακτη χρησικτησία, σε συμβόλαιο μεταβίβασης της κυριότητας αυτού ή σύστασης άλλου εμπραγμάτου δικαιώματος σε αυτό με οποιαδήποτε αιτία.

– την πλασματική μεταβίβαση σε εκτέλεση προσυμφώνου πώλησης και εργολαβικού προσυμφώνου.

– τη μεταβίβαση στον εργολάβο από τον οικοπεδούχο, λόγω εκτέλεσης εργολαβικού προσυμφώνου, ιδανικού μεριδίου οικοπέδου.

– τη διαφορά της έκτασης, εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη της αναγραφόμενης στον με επαχθή αιτία τίτλο κτήσης του ακινήτου, σε περίπτωση που αυτό μεταβιβάζεται ή συστήνεται εμπράγματο δικαίωμα σε αυτό με οποιαδήποτε αιτία.

2. Οι αρχικές εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΜΑ σε περίπτωση αναγκαστικού πλειστηριασμού, για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές όπου ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία της τελευταίας τριετίας, οι δηλώσεις αυτές ξεπερνούν συνολικά τις 30.000 κατά μέσο όρο κατ’ έτος.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα