Μιχάλης Σάλλας: Τέθηκαν οι βάσεις για την άρση της αβεβαιότητας

Τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς, την Πέμπτη 26 Μαΐου 2016.
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)
Τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς, την Πέμπτη 26 Μαΐου 2016. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) EUROKINISSI

"Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος για την οικονομία, αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη", δήλωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας

Με την επαναφορά του waiver,  ενδεχομένως απο την ερχόμενη εβδομάδα, θα ανοίξει ο δρόμος για θετικές εξελίξεις στις τραπεζες. Πεπεισμένος για τις προοπτικές που ανοίγονται στον τραπεζικό τομέα, μετα τις εξελίξεις στο μέτωπο της αξιολόγησης και της πρώτης δόσης, ο πρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς, κ. Μιχάλης Σαλλας, επεσήμανε οτι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος για την Ελλάδα θέτει νέες βάσεις για την άρση μεγάλο αβεβαιότητας για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.

Απευθυνόμενος στους μετόχους της τράπεζας Πειραιώς, ο κ. Σάλλας,  εξέφρασε την άποψη ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η επαναφορά του waiver για τα ελληνικά χρεόγραφα που θα μειώσει την εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA και θα ενισχύσει τα αποτελέσματα των τραπεζών. Συγκεκριμένα, αυτό θα αποτελέσει την αναγκαία συνθήκη για τη  σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων και την επίσης σταδιακή άρση των capital controls . Σε αυτά, θα πρέπει να προστεθεί και η μείωση των επισφαλειών, ως αποτέλεσμα της  αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων, ο κ. Μ. Σάλλας αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου , που σηματοδοτήθηκε από το σημαντικό περιορισμό των καθυστερήσεων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αποτελεί εξαιρετικό γεγονός η μείωση των δανείων σε καθυστέρηση (κατά 1,2 δισ. ευρώ).  Το ιστορικό υψηλό των δανείων σε καθυστέρηση είναι οριστικά πίσω μας. Γενικώς πάντως, η  πορεία των τραπεζών προς την κερδοφορία θα ισχυροποιηθεί και αντίστοιχα θα μειωθεί περαιτέρω η παρουσία κόκκινων δανείων.  Όσο για την πορεία της οικονομίας, προβλέπεται να παραμείνει στάσιμη ή να παρουσιάσει   ήπια ύφεση 0,5%, γεγονός που σημαίνει ότι από φέτος οριστικοποιείται η έξοδος από την ύφεση. Για το 2017 , προβλέπεται ανάπτυξη σε ποσοστό άνω του 2%. Υπάρχει βέβαια η ανάγκη για ιδιωτικοποιήσεις και σταθερό φορολογικό περιβάλλον, ώστε να προσελκύσει επενδύσεις.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκλήθηκε στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της Τράπεζας - που η σημερινή της απαρτία ήταν σε ποσοστό 79% ( εξ ούτε και η δήλωση του κ. Σάλλα ότι λόγω της απαρτίας αυτής, πρόκειται για μία ιστορική γενική συνέλευση , μεταξύ των 25 τακτικών γενικών συνελεύσεων που έχει συγκαλέσει η τράπεζα) - όταν ετέθη και το θέμα ανταμοιβής των μετοχών. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά , η Τράπεζα Πειραιώς θα εξετάσει συγκεκριμένους  τρόπους και κάρτες με κίνητρα για τους μετόχους που έχασαν τα χρήματά τους στηρίζοντας την ανακεφαλαιοποίηση  της Τράπεζας , καθώς και τρόπους ανταμοιβής σε όσους διατήρησαν τις καταθέσεις τους στην Τράπεζα σε όλη τη διάρκεια της χρήσης ή σε όσους παρέμειναν συνεπείς στην αποπληρωμή των δανείων τους.

Αυτοί που πρώτοι που πλήρωσαν την κρίση και τις τρεις διαδοχικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ήταν οι μέτοχοι της τράπεζας, είπε ο πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς, διευκρινίζοντας ότι  οι μέτοχοι απώλεσαν δύο φορές τα χρήματά τους, χάθηκαν κολοσσιαίες περιουσίες, υπήρξαν μεγάλες απώλειες αξιών στα ακίνητα, άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους, ενώ μεγάλες ζημιές υπέστησαν και οι ομολογιούχοι.

Το θέμα του νέου διευθύνοντος συμβούλου - προσωρινά χρέη εκτελεί ο κ. Στ. Λεκάκος- θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

SHARE:

24Media Network