Μύκονος: Μετά τους αιγιαλούς στο “μάτι” η “φοροδιαφυγή της βίλας”

Μύκονος: Μετά τους αιγιαλούς στο “μάτι” η “φοροδιαφυγή της βίλας”
Μύκονος (φωτογραφία αρχείου) iStock

Σε εφαρμογή βάζει η ΑΑΔΕ πρόγραμμα “έξυπνων” διασταυρώσεων για αδήλωτα εισοδήματα από πολυτελή ακίνητα σε τουριστικές περιοχές.

Μπορεί η σεζόν στη Μύκονο να μην πηγαίνει με τον αναμενόμενο ρυθμό καθώς, με βάση τα στοιχεία των αφίξεων στο αεροδρόμιο του “Νησιού των Ανέμων”, αλλά και των επαγγελματιών να καταγράφεται σημαντική πτώση σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο αυτό δε “φρενάρει” τη φορολογική διοίκηση από το να έχει βάλει στο “μάτι” περιπτώσεις που “μυρίζουν” φοροδιαφυγή.

Συγκεκριμένα η η ΑΑΔΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω ειδικού αλγόριθμου έχει εντοπίσει περιπτώσεις με αδήλωτα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακινήτων, κυρίως με μισθώσεις “τύπου Airbnb“.

Ουσιαστικά, μέσα από διασταυρώσεις των δηλωμένων στο Ε9 ακινήτων, των στοιχείων που καταγράφονται στο Ε2, με τα εισοδήματα από ακίνητα αλλά και στοιχεία από το Μητρώο για της βραχυχρόνιες μισθώσεις αλλά και δαπανών διαβίωσης, επιχειρούν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ να δουν χιλιάδες εάν υπάρχουν εισοδήματα από πολυτελείς βίλες που δηλώνονται κανονικά στην εφορία.

Η διαδικασία αυτή, μπορεί να έχει ξεκινήσει από τη Μύκονο, όπου μάλιστα οι τιμές για ενοικιάσεις βιλλών είχαν εκτοξευθεί (αν και βέβαια τώρα “φρενάρουν” λόγω πτώσης της ζήτησης) αλλά με βάση πληροφορίες, θα συνεχιστουν και σε άλλες τουριστικές περιοχές, όπου το “σπορ” της ενοικίασης πολυτελών κατοικιών είναι διαδεδομένο. Στόχος , βέβαια, είναι να φανεί εάν υπάρχει “οσμή” “μαύρου χρήματος” με ελλιπείς δηλώσεις των εσόδων.

Υπενθυμίζεται ότι φοροδιαφυγή μαμούθ που αγγίζει το 1 εκατ. ευρώ από “γκρίζα” πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων στην Μύκονο εντόπισαν πριν λίγες εβδομάδες, οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων εντοπίζοντας εταιρεία που διαχειρίζεται πολυτελή ακίνητα με βραχυχρόνια μίσθωση.

Όπως προέκυψε:

  • Σχεδόν 200 υπερπολυτελείς κατοικίες στη Μύκονο προβάλλονταν και ενοικιάζονταν μέσω της ιστοσελίδας, χωρίς παραστατικά και χωρίς να δηλώνονται στην Εφορία.
  • Προσφέρονταν και πολλές επιπλέον υπηρεσίες, όπως παροχή υπηρετικού προσωπικού, διοργάνωση πάρτι, δείπνα, ενοικιάσεις πολυτελών αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής.
  • Η φοροδιαφυγή ξεπερνά τα 5.000 ευρώ ανά ακίνητο

Τα εργαλεία;

Συγκεκριμένα, μέσω εκτεταμένων διασταυρώσεων, οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής διαπίστωσαν ότι οι αναρτήσεις των καταλυμάτων δεν ανέφεραν τον Αριθμό Μητρώου των Ακινήτων.

Πάντως, η διαφαινόμενη πολύ καλή πορεία του τουρισμού και ειδικά των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει σημάνει συναγερμό στην ΑΑΔΕ, που “ζεσταίνει” τις μηχανές της για ελέγχους έχοντας μάλιστα και τα δεδομένα από το 2022.

Συνολικά σε επίπεδο Ε.Ε., οι διανυκτερεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε καταλύματα μέσα από κρατήσεις στις γνωστές πλατφόρμες ανήλθαν το 2022 στα 547 εκατομμύρια, νούμερο αυξημένο κατά 50,4% έναντι του 2021, ενώ αν η σύγκριση γίνει με την περίοδο προ πανδημίας, το 2019 με τα 512 εκατ. διανυκτερεύσεων προκύπτει αύξηση 6,9%, με την αγορά τώρα να έχει ανακάμψει πλήρως.

Σύμφωνα, δε, με στοιχεία της Key Data, που παρουσίασε στο συνέδριο ShortStay Conference 2023, που πραγματοποιήθηκε στις 18 & 19 Φεβρουαρίου 2023, η Sally Henry, Vice President of Business Development for EMEA, η δυναμική της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα το 2022 μεταφράστηκε σε 20.876.000 διανυκτερεύσεις και έσοδα 3.468.000.000 ευρώ. Σήμερα, τουλάχιστον 155.000 ιδιοκτησίες είναι εγγεγραμμένες στις δύο πιο γνωστές πλατφόρμες, Airbnb & Vrbo, 20.740 εκ των οποίων στην Αθήνα. Αναλόγως δυναμικά μπήκε και το 2023, καθώς οι κρατήσεις τον Ιανουάριο ήταν 43% περισσότερες από τον πρώτο μήνα του 2022.

Με αυτά τα δεδομένα είναι προφανές ότι η ΑΑΔΕ, όπως μάλιστα αποτυπώνεται και στο Επιχειρησιακό της Σχέδιο για φέτος, έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα τον έλεγχο των εισοδημάτων από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Στην προσπάθεια αυτή, μάλιστα η φορολογική διοίκηση, αξιοποιεί νέες έξυπνες τεχνικές διασταυρώσεων αλλά και νέα ελεγκτικά εργαλεία, αναζητώντας “μαύρες” πωλήσεις μέσω των social media (Facebook, Instagram), ελέγχοντας τραπεζικούς λογαριασμούς και “ξεσκονίζοντας” στοιχεία από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων τύπου Airbnb.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα