Μήνυμα Μοσκοβισί για ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας

Μήνυμα Μοσκοβισί για ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας
O Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Pierre Moscovici AP

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και πως οι εταίροι "θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους"

«Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και είμαι βέβαιος ότι τα κράτη μέλη θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Αυτό σημαίνει συμφωνία για μέτρα εκ των προτέρων για να ελαφρύνει σημαντικά το χρέος της Ελλάδας, το οποίο πρέπει να τεθεί σε βιώσιμη πορεία».

Τάδε έφη ο Ευρωπαίος επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί ο οποίος κάλεσε σήμερα το Eurogroup να λάβει «οπωσδήποτε» μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κατά τη συνεδρίασή του την Πέμπτη. Στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στους υπόλοιπους υπουργούς της Ευρωζώνης, ο Επίτροπος Οικονομικών τόνισε ότι: «Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι το ΔΝΤ να πεισθεί από τη συμφωνία για την βιωσιμότητα του χρέους και να είναι σε θέση να εγκρίνει αυτή τη συμφωνία. Αυτό είναι το κλειδί για την αξιοπιστία της συμφωνίας και την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Νομίζω ότι το ΔΝΤ αντιλαμβάνεται την ανάγκη να ολοκληρωθεί επιτυχώς το ελληνικό πρόγραμμα, να ενισχυθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι πιθανότητες της Ελλάδας να ανακτήσει τη βιώσιμη πρόσβαση στην αγορά και να διαδραματίσει βασικό ρόλο σε αυτό».

«Το Eurogroup αυτή την Πέμπτη θα είναι μια σημαντική στιγμή για το μέλλον της Ελλάδας και μια σημαντική δοκιμασία για τη λήψη αποφάσεων στη ζώνη του ευρώ. Η κατάρρευση της εμπιστοσύνης στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας στα τέλη του 2009 σηματοδότησε την έναρξη της κρίσης χρέους. Αυτή η κρίση οδήγησε πέντε κράτη μέλη να ζητήσουν οικονομική βοήθεια. Η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος θα σηματοδοτήσει το κλείσιμο του τελευταίου κεφαλαίου αυτής της υπαρξιακής κρίσης για την Ευρωζώνη», τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών.

«Είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία που θα στείλει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές και στην κοινή γνώμη. Χρειαζόμαστε έναν ισορροπημένο συμβιβασμό μεταξύ όλων των παραγόντων, διασφαλίζοντας την ανάπτυξη και το βιώσιμο χρέος για το μέλλον. Χρειαζόμαστε μια αξιόπιστη συμφωνία για τους Έλληνες πολίτες, τους ευρωπαίους φορολογούμενους και τους επενδυτές. Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και είμαι βέβαιος ότι τα κράτη μέλη θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Αυτό σημαίνει συμφωνία για μέτρα εκ των προτέρων για να ελαφρύνει σημαντικά το χρέος της Ελλάδας, το οποίο πρέπει να τεθεί σε βιώσιμη πορεία», είπε.

«Το ΔΝΤ έχει συμμετάσχει στην πράξη από την αρχή του προγράμματος ESM, αν και χωρίς οικονομική στήριξη: έχουν συμμετάσχει στενά στον σχεδιασμό του, σε κάθε αποστολή επανεξέτασης, σε κάθε συζήτηση στο Eurogroup. δεν θα αλλάξει ουσιαστικά, καθώς θα συνεχίσουν να συμμετέχουν μέσω της παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα και της επιτήρησης βάσει του άρθρου IV», τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Σαφέστατος ήταν ο Επίτροπος της Κομισιόν και για την μετά Μνημονιακή εποχή. «Το τέλος του προγράμματος πρέπει να σηματοδοτήσει μια απτή αλλαγή για την Ελλάδα, μια στιγμή εξομάλυνσης για τη χώρα. Δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα της Ελλάδας, αλλά η οικονομία είναι πάλι σε καλό δρόμο», τόνισε ο Επίτροπος. «Επίσης, χρειάζεται να μπορεί να καθησυχάσει τους πιστωτές και να πείσει τους επενδυτές ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να τηρεί τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους και θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος.Η Επιτροπή θα διαδραματίσει το ρόλο της στην υποστήριξη και παρακολούθηση των προσπαθειών της Ελλάδας να εξασφαλίσει την ολοκλήρωση», κατέληξε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα