Μισθοί: Ανεπάρκεια κάλυψης βασικών αναγκών

Μισθοί: Ανεπάρκεια κάλυψης βασικών αναγκών
Κόσμος περπατά στο κέντρο της Αθήνας eurokinissi

Η αύξηση των μισθών και η μείωση των έμμεσων φόρων είναι από τα βασικά εργαλεία για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας που απειλεί με κοινωνική περιθωριοποίηση χιλιάδες νοικοκυριά.

Η αύξηση του κατώτατου και των κλαδικών μισθών, αλλά και η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης είναι βασικά “όπλα” για την αντιμετώπιση των κινδύνων φτωχοποίησης με βάση όσα αναφέρει η ενδιάμεση έκθεση για την ελληνική οικονομία και για την απασχόληση, που έδωσε πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ. Με βάσαη όσα αναφέρονται η τωρινή θέση του κατώτατου μισθού είναι χαμηλότερη από εκείνη που θα μπορούσε να διασφαλίσει για τους εργαζόμενους ένα εισόδημα αξιοπρεπούς διαβίωσης, με δεδομένο ότι καταγράφεται, ήδη. απώλεια της αγοραστικής δύναμης των κατώτατων αποδοχών σε ποσοστό 19% τον Σεπτέμβριο, εξαιτίας της ακρίβειας.

Μια άλλη παράμετρος, με βάση την έκθεση που συνιστά απειλή έχει να κάνει με την υποαπασχόληση και με τους μακροχρόνια ανέργους. Ειδικότερα, το β’ τρίμηνο του 2022 ο αριθμός των υποαπασχολούμενων στη χώρα ανήλθε στα 161,8 χιλ. άτομα. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για γυναίκες (56,5%) και για άτομα που βρίσκονται σέ παραγωγικές ηλικίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 39,2% των υποαπασχολούμενων ήταν την ίδια περίοδο ηλικίας από 30 έως και 44 ετών, ενώ το 33,3% από 45 έως 64 ετών. Επομένως, το ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ διαπιστώνει ότι η υποαπασχόληση δεν αφορά τους νέους αλλά κυρίως όσους βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία και συντηρούν το εισόδημα του νοικοκυριού, με συνέπεια ένα χαμηλό επίπεδο διαβίωσης για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Σε ό,τι αφορά τους μακροχρόνια ανέργους, το ποσοστό τους στην Ελλάδα (63,5%) που καταγράφηκε το β’ τρίμηνο του 2022, είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ε.Ε., πίσω μόνο από τη Σλοβακία.

Έντονο, όμως πρόβλημα καταγράφεται και με την πορεία των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, ως ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (2018), το ποσοστό αυτό ήταν στο 25,8%, πολύ κοντά σε Λετονία και Σλοβακία. Στον αντίποδα, χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης έχουν ποσοστά κάλυψης 70% και άνω. Η Ελλάδα, αν θέλει να συμμορφωθεί σε σχετική οδηγία της Ε.Ε., πρέπει τα επόμενα έτη να αυξήσει στο 80% το ποσοστό κάλυψης, δηλαδή κατά 54,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει το πρόβλημα

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, επισήμανε ότι η λύση του προβλήματος είναι η άνοδος των μισθών αναφερόμενος και στην πίεση που δέχονται τα νοικοκυριά λόγω και της ανόδου των επιτοκίων. “Όλο το κλειδί είναι η άνοδος των μισθών. Η άνοδος των μισθών είναι η βασική επιδίωξη αυτής της κυβέρνησης. Για να υπάρχει άνοδος των μισθών, θέλεις δύο πράγματα, μείωση της ανεργίας, την οποία έχουμε πετύχει, αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία έχει ήδη γίνει και θα συνεχιστεί να γίνεται που είναι ένα ισχυρό σήμα από πλευράς κυβέρνησης και μαζικές επενδύσεις, όπως αυτές που γίνονται αυτή τη στιγμή και θα γίνουν πολύ περισσότερες, γιατί έχουμε 30% αύξηση των επενδύσεων τα τελευταία τρία χρόνια και μία πολύ μεγαλύτερη που έπεται και με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις που ζητούν περισσότερους και καλύτερους εργαζόμενους να αναγκάζονται να πληρώνουν μεγαλύτερους μισθούς. Αυτή τη στιγμή αυτή είναι η λύση για το πρόβλημα. Η άνοδος των μισθών είναι η λύση του προβλήματος”. συμπλήρωσε ο κ. Σκυλακάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Ωστόσο η πληθωριστική πίεση είναι μια άλλη παράμετρος που επηρεάζει το θέμα των αυξήσεων στους μισθούς, με βάση και τις αναφορές της ΕΚΤ, για περιορισμό των πολιτικών που ενισχύουν την προσφορά.

Έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO)

Στο μεταξύ για μείωση των πραγματικών μισθών, για πρώτη φορά στον 21ο αιώνα, κάνει λόγοι η νέα διεθνής έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).

Όπως επισημαίνει, η σοβαρή πληθωριστική κρίση σε συνδυασμό με την παγκόσμια επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης -που οφείλεται εν μέρει στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση- προκαλούν εντυπωσιακή πτώση των πραγματικών μηνιαίων μισθών σε πολλές χώρες, σημειώνεται στην ετήσια έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για τους μισθούς το 2022-23.

Σύμφωνα με νέα έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), η κρίση μειώνει τη αγοραστική δύναμη των μεσαίων τάξεων και πλήττει ιδιαίτερα σκληρά τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.

Η ίδια Έκθεση εκτιμά ότι οι παγκόσμιοι μηνιαίοι μισθοί μειώθηκαν σε πραγματικούς όρους κατά -0,9% το πρώτο εξάμηνο του 2022. Είναι για πρώτη φορά κατά τον 21ο αιώνα που η πραγματική παγκόσμια μεταβολή των μισθών είναι αρνητική.

“Οι πολλαπλές παγκόσμιες κρίσεις που αντιμετωπίζουμε έχουν οδηγήσει σε μείωση των πραγματικών μισθών. Αυτό έχει φέρει δεκάδες εκατομμύρια εργαζόμενους σε δεινή κατάσταση, καθώς αντιμετωπίζουν αυξανόμενες αβεβαιότητες”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ, Gilbert F. Houngbo και συμπλήρωσε: “Η εισοδηματική ανισότητα και η φτώχεια θα αυξηθούν αν δεν διατηρηθεί η αγοραστική δύναμη των χαμηλότερα αμειβόμενων. Επιπλέον, η πολυπόθητη ανάκαμψη μετά την πανδημία θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο. Αυτό θα μπορούσε να τροφοδοτήσει περαιτέρω κοινωνική αναταραχή σε όλο τον κόσμο και να υπονομεύσει τον στόχο της επίτευξης ευημερίας και ειρήνης για όλους”.

Ο πληθωρισμός πλήττει τους αδύναμους

Όπως, δε, αναφέρεται, η κρίση του κόστους ζωής έρχεται να προστεθεί στις σημαντικές απώλειες μισθών για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19, η οποία σε πολλές χώρες είχε τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στις ομάδες χαμηλού εισοδήματος.

Η έκθεση, επίσης, αναδεικνεύει  ότι η αύξηση του πληθωρισμού έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στο κόστος ζωής για τους χαμηλόμισθους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου εισοδήματός τους σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, τα οποία γενικά υφίστανται μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών από ό,τι τα μη βασικά είδη.

Γι’ αυτό, όπως τονίζεται, είναι απαραίτητο να σχεδιαστούν μέτρα πολιτικής για τη διατήρηση της αγοραστικής δύναμης και του βιοτικού επιπέδου των μισθωτών εργαζομένων και των οικογενειών τους, όπως η κατάλληλη προσαρμογή των κατώτατων μισθών, η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά. Ο ισχυρός τριμερής κοινωνικός διάλογος και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις μπορούν, όπως τονίζεται, να συμβάλλουν στην επίτευξη επαρκών μισθολογικών προσαρμογών κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.

“Πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στους εργαζόμενους στο μεσαίο και χαμηλότερο άκρο της μισθολογικής κλίμακας. Η καταπολέμηση της επιδείνωσης των πραγματικών μισθών μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να βοηθήσει στην ανάκτηση των επιπέδων απασχόλησης που παρατηρούνταν πριν από την πανδημία. Αυτό μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθεί η πιθανότητα ή το βάθος της ύφεσης σε όλες τις χώρες και τις περιφέρειες”, δήλωσε η Rosalia Vazquez-Alvarez, μία από τους συντάκτες της έκθεσης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα