Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Διπλάσιο επίδομα θέρμανσης για όσους στραφούν στο πετρέλαιο

Θερμαντικό σώμα
Θερμαντικό σώμα GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Τον διπλασιασμό του επιδόματος θέρμανσης, για όσους στραφούν στο πετρέλαιο, αλλά και την χρηματοδότηση για εγκατάσταση 250.000 φωτοβολταϊκών στέγης, εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην 86η ΔΕΘ.

Η ενεργειακή κρίση μετατρέπεται πλέον σε οικονομική κρίση, τη στιγμή που αυξάνονται οι τιμές αερίου-ηλεκτρισμού σε πρωτοφανή επίπεδα, καθώς και το κόστος των προϊόντων, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι "η απάντησή μας οφείλει να είναι και ευρωπαϊκή. Μετατρέποντας σε όπλο την ενέργεια, η Ρωσία θέλει να κάνει την ακρίβεια πυροδότη κοινωνικών αναταραχών και αποσταθεροποίησης δυτικών κυβερνήσεων. Να μετατρέψει την ανασφάλεια σε πολιτική αστάθεια".

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, "πρέπει να ετοιμαστούμε για ένα πολύ δύσκολο χειμώνα, αλλά και να μην επιτρέψουμε στο θύτη να επιβάλει τον εκβιασμό του στα θύματα. Ο λογαριασμός της ακρίβειας πρέπει να επιστραφεί στον κύριο Πούτιν".

Η Ελλάδα έχει καθαρή θέση, όπως εξήγησε: "Στον πόλεμο είμαστε με τον αμυνόμενο, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Ξεδιπλώνουμε πρώτοι ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης της ηπείρου, αλλά η λύση δεν θα επαρκεί αν δεν είναι κοινοτική. Οι Βρυξέλλες κινούνται στο ρυθμό των προτάσεων της Αθήνας και σε εθνικό επίπεδο οι παρεμβάσεις μας θα είναι συνεχείς. Θυμίζω ότι επιδοτούμε 6,5 εκατ. οικιακές παροχές όπου απορροφούμε το 94% των αυξήσεων στο ρεύμα. Ελαφρύνονται κατά 90% τα κόστη για 1,5 εκατ. μικρές επιχειρήσεις και κατά 90% τα αγροτικά τιμολόγια. Είπαμε ότι θα εξουδετερώσουμε τις επιπτώσεις της ρήτρας αναπροσαρμογής και το κάναμε", τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για το επείγον θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι πρέπει να προστεθεί και ένα ευρύ σχέδιο εξοικονόμησης όπως αυτό που ήδη εφαρμόζεται στο Δημόσιο. Από τον Οκτώβριο θα υπάρξουν κίνητρα και αντικίνητρα ώστε να συμμετέχουν οι πολίτες πιο ενεργά στην προσπάθεια. Παράλληλα, θα υπάρξουν ειδικές πρόνοιες για νοικοκυριά με αέριο για θέρμανση.

"Όταν η τιμή αερίου έχει αυξηθεί δέκα φορές, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να απορροφήσει πλήρως μια τέτοια αύξηση. Όποιος λέει το αντίθετο, πουλάει φθηνά ψέματα σε ακριβή τιμή", τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ανάμεσα στα όσα ανακοίνωσε για τους επόμενους μήνες ο κ. Μητσοτάκης στα ενεργειακά συγκαταλέγονται και τα εξής άμεσα μέτρα:

  • Το επίδομα θέρμανσης θα φτάσει φέτος τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ τα κριτήρια διευρύνονται ώστε να αφορούν 1,3 εκατ. νοικοκυριά. Όσοι θα αλλάξουν θέρμανση προς πηγές πλην του αερίου και του ρεύματος θα έχουν το διπλάσιο επίδομα θέρμανσης, ως κίνητρο αντικατάστασης όπου είναι εφικτό.
  • Σύντομα θα γίνει ειδική παρέμβαση που θα μειώνει το κόστος καυσίμων στην αντλία για όλους τους καταναλωτές.
  • Επίσης, σύντομα θα ανακοινωθεί και πρωτοβουλία ώστε να δημιουργηθεί χώρος στο δίκτυο ώστε να υποδεχθεί ΑΠΕ, ενώ θα προχωρήσει η χρηματοδότηση για εγκατάσταση 250.000 μικρών φωτοβολταϊκών σε στέγες, σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, με στόχο να καταναλώνουν δωρεάν τη δική τους ενέργεια όσοι τα εγκαταστήσουν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Φυσικό αέριο, Ηλεκτρική Ενέργεια, Κυριάκος Μητσοτάκης, ΔΕΘ, ΔΕΘ 2022
SHARE:

24Media Network